Riksdagens roll och medborgarnas rättigheter intresserade vid Europainformationens medborgarforum "Vart är du på väg EU?"


Pressmeddelande 290/2003
25.11.2003


Folkomröstningen, riksdagens inställning till EU:s konstitutionella fördrag och medborgarnas rättigheter intresserade vid de diskussionstillfällen som utrikesministeriets Europainformation under höstens lopp anordnat i hela landet. Diskussionsserien inleddes av statsminister Matti Vanhanen den 10 september i Lahtis. Vid de övriga diskussionerna har bland annat utrikesminister Erkki Tuomioja, utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki samt omsorgsminister Liisa Hyssälä fungerat som föredragande. Utöver dem har ett stort antal riksdagsledamöter, ledamöter av Europaparlamentet, forskare och tjänstemän framfört inlägg vid diskussionerna, som hållits på 21 orter.

De offentliga tillfällena har blivit väl mottagna och sammanlagt 2 100 åhörare har deltagit i dem. Det sista "Vart är du på väg EU?"-forumet hölls måndagen den 24 november i Vasa.

Det populäraste ämnet blev frågan om en eventuell folkomröstning om unionens kommande grundlag. De som understöder en folkomröstning konstaterade att EU fjärmat sig från medborgarna, varför en folkomröstning är rätt metod att närma EU till medborgarna. Dessutom krävdes att beslutsfattarna måste kunna redogöra för medborgarna vad fördraget handlar om. Enligt motståndarna till en folkomröstning har riksdagen folkets fullmakt att besluta om godkännandet av fördraget. Enligt dem innebär fördraget inga grundläggande ändringar av villkoren i avtalet om Finlands EU-medlemskap. Grundlagsfördragets innehåll ansågs dock vara komplicerat och svårförståeligt.

Man diskuterade även vad som händer om folkomröstningen i någon medlemsstat leder till ett nekande svar. Även det att en möjlighet att utträda ur unionen skrivits in i fördraget intresserade medborgarna.

Vid diskussionerna tog medborgarna upp riksdagens roll och fördragets inverkan på den enskilda medborgarens liv. Särskild uppmärksamhet ägnades det konstitutionella fördragets förhållande till Finlands grundlag. Man ville veta om behörighet övergår från riksdagen till Europeiska unionen och om Finlands möjligheter att själv besluta om sina interna angelägenheter minskar. Dessutom frågades vilka rättigheter och skyldigheter som fördraget medför för medborgarna. Även den stadga om de grundläggande rättigheterna och det medborgarinitiativ som ingår i fördraget diskuterades.

För utrikes- och säkerhetspolitikens del frågade medborgarna om unionens framtida gemensamma försvar samt dess legitimitet samt om Finlands förmåga att säkra sina egna gränser. Även krishanteringsuppdragens framtid intresserade.

Socialskyddet gav anledning till oro. Det frågades om basservicen kan komma att underställas EU:s konkurrensregler och hur det i så fall går med Finlands system för basservice.

Utöver dessa frågor togs en lång rad frågor om globaliseringens verkningar upp. Även förbudet mot användning av tjära och djursjukdomars spridning gav upphov till frågor.

De orter där diskussionstillfällena hållits, datum för dem och föredragshållarna samt sammandragen över medborgardiskussionerna framgår på Europainformationens webbtjänst(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).

Närmare upplysningar:
Europainformationens enhetschef Pirkko Hämäläinen, tfn 09 1605 5813, mobiltfn 040 551 5787

Europainformationens hemsida(Länk till en annan webbplats.)

Mitt Europa(Länk till en annan webbplats.)

EU