24,4 miljoner euro för närområdesprojekt


Pressmeddelande 23/2004
29.1.2004


Statsrådet stadfäste den 29 januari 2004 års plan för tilldelning av anslagen för närområdessamarbete. I den anvisades sammanlagt 24,42 miljoner euro av närområdesanslagen under utrikesministeriets huvudtitel till utvecklingsprogram och utvecklingsprojekt som genomförs i Finlands närområden. Den totala budgetramen för närområdessamarbete uppgår 2004 till 32,6 miljoner euro, varav 25,37 miljoner euro i utrikesministeriets budget och ca 7,2 miljoner euro i övriga ministeriers huvudtitlar.

Finlands närområdessamarbete koncentreras till området inom den nordliga dimensionen, särskilt nordvästra Ryssland. De baltiska länderna kommer att ansluta sig till Europeiska unionen den 1 maj 2004 och närområdessamarbetet i Estland, Lettland och Litauen avvecklas gradvis under årets lopp och samarbetet övergår till normalt EU-samarbete.

Avsikten med samarbetet i det ryska närområdet är att befästa demokratin och främja rättsstatsprincipen, reformera förvaltningen och lagstiftningen samt stöda ekonomiska reformer, minska miljö- och kärnsäkerhetsriskerna samt främja säkerheten och utveckla social- och hälsovårdssektorn.

För stöd till medborgarorganisationers frivilligverksamhet i närområdena anvisades mera medel än tidigare år, dvs. 1,2 miljoner euro.

Fördelningen av närområdesanslagen följer principerna och prioriteringarna i verksamhetsstrategin för Finlands närområdessamarbete som godkändes år 2000. Största delen av anslagen inriktades på sektorerna miljö, social- och hälsovård, kärn- och strålsäkerhet, jord- och skogsbruk samt utveckling av förvaltningen.

Den förändrade verksamhetsmiljön för närområdessamarbetet i de baltiska länderna till följd av det kommande EU-medlemskapet syns tydligt i 2004 års landsvisa fördelning av närområdesanslag; för Ryssland anvisas ca 16,1 miljoner euro och för Baltikum ca 0,85 miljoner euro. Till övriga delar är anslagen inte lansspecifika.

Vad gäller Ryssland eftersträvas större projektpaket som täcker flera områden. För projekt som omfattar flera områden i Ryssland tilldelas ca 6,3 miljoner euro och för projekt som endast omfattar ett område i nordvästra Ryssland har anslagen tilldelats enligt följande: Murmanskområdet 1,5 miljoner euro, Karelska republiken 0,7 miljoner euro, S:t Petersburg 5,1 miljoner euro och Leningradområdet 1,6 miljoner euro. Dessutom har man anvisat ca 0,8 miljoner euro för projekt som inriktas på Ryssland i allmänhet.

Närmare upplysningar: chefen för enheten för närområdessamarbete Laura Kakko, tfn 160 55625 och överinspektör Sari Kantola, tfn 160 55610, utrikesministeriet.
















Ryssland
nordliga dimensionen