Finland och Sydafrika bistÅr biovetenskapernas utveckling i Södra Afrika

Pressmeddelande 460/2008
10.12.2008

Finland och Sydafrika undertecknar den 10 december ett treÅrsavtal om bistÅnd till ett nätverk för biovetenskaper via programmet BioFISA. BioFISA är ett samarbetsprogram med Sydafrikas vetenskaps- och teknologiministerium och Nepad, med andra ord New Economic Partnership for Africa's Development.

MÅlet med programmet är att skapa ett samarbetsnätverk inom biovetenskapsomrÅdet mellan universitet, forskningsinstitutioner och medborgarorganisationer i 12 länder i Södra Afrika. Det är frÅga om det första trepartsprojektet i Södra Afrika. Programmet baserar sig pÅ Nepads nätverk SANBio och stöder informationsutbyte inom biovetenskapsomrÅdet, utnyttjande av originalväxter och deras inträde till globala marknader genom bland annat kommersialisering av forskningsresultat.

I syfte att bistÅ forskning inom biovetenskaperna har Nepad satt igÅng ett forskningsprogram som omfattar undersökning av naturens mÅngformighet, bioteknologi och utnyttjande av original lokalkunskap och teknologi. För denna forskningsverksamhet har Nepad grundat fyra afrikanska forskningsnätverk varav nätverket för biovetenskapsforskning i Södra Afrika heter SANBio.

Datateknologi kommer att användas för att stötta nätverkets verksamhet. Det centrala syftet med forskningsnätverket är att skapa ett offentligt-privat samarbete. Projektet sätts igÅng i början av 2009.

BioFISA ska stöda SANBios undersökning och utnyttjandet av forskningsresultaten pÅ följande biovetenskapsomrÅden: utveckling av infektionsläkemedel med lÅga användarpriser mot HIV, undersökning av flodfiskarnas diversitet i Södra Afrika och utveckling av svampodling.

Jordbruket utgör 35 procent av den afrikanska kontinentens BNP, 40 procent av dess export och sysselsätter 70 procent av arbetskraften. Jordbruket har ändÅ inte kunnat besvara ökningen av efterfrÅgan som förorsakas av befolkningstillväxten. Dessutom försvÅrar naturkatastrofer, överbetning och klimatförändringens pÅverkningar jordbruksproduktionen. Länderna i Afrika hÅller nu pÅ att satsa pÅ vetenskaplig forskning pÅ biovetenskapsomrÅdet.

Biovetenskaperna utgör en omfattande forskningshelhet med hjälp av vilken man strävar efter att utveckla bland annat härdigare odlingsväxter som ger bättre skörd, boskap med bättre motstÅndskraft mot sjukdomar, mer utvecklad diagnostisering av sjukdomar samt bättre riktade läkemedel och vacciner. MÅnga länder i Afrika lider av en brist pÅ forskningsfinansiering för biovetenskaperna och utbildade forskare.

Närmare upplysningar: utrikessekreterare Hanna Väänänen, enhet för Södra Afrika, tfn 09 1605 6239

bioteknologi