Alltid kan det hända något på resan - Utrikesministeriet hjälper resenärer ute i världen

År 2023 hjälpte utrikesministeriet, ambassaderna och konsulaten sammanlagt cirka 244 000 personer. Efterfrågan på rådgivning har fortfarande varit stor. Utrikesministeriets dygnet-runt-jour kontaktades sammanlagt cirka 7 000 gånger under året.

Personen med ryggsäck; kamera och pass på halsen

I likhet med tidigare år var antalet hjälpbehövande störst i de länder som finländarna helst besöker, det vill säga Spanien, Estland, Tyskland, Thailand och Sverige. År 2023 deltog utrikesministeriets enhet för konsulära ärenden i behandlingen av 541 dödsfall utomlands. Antalet personer som hade fallit offer för brott uppgick till 51, antalet personer som behövde hjälp på grund av sjukdomsfall till 214 och antalet anhållna och häktade till 112. Antalet häktade inkluderar inte de nordiska länderna eftersom fallen sköts direkt mellan ländernas myndigheter. 

År 2023 utfärdade Finlands beskickningar 20 369 nya pass (23 297 år 2022) och 4 538 identitetskort (4 373 år 2022).  

Årets största enskilda konsulära kris orsakades av Hamas attack mot Israel i början av oktober 2023. Närmare 200 finländare fick hjälp att lämna Israel och de palestinska områdena. Största delen av finländarna kom hem med evakueringsflyget som Finland hade ordnat. Utrikesministeriet hjälpte också personer som omfattas av konsulärt bistånd att ta sig från Gaza till Egypten. Samarbete har också bedrivits med Sverige och andra EU-länder.

Antalet kriser och exceptionella situationer, orsakade av naturen eller mänsklig verksamhet, som krävde åtgärder för att skydda finländska resenärer, uppgick till närmare 100. Dessa gällde särskilt konflikter och oroligheter inom landet, till exempel i Sudan där man genomförde en massiv internationell evakueringsinsats.  Utöver dessa sysselsatte naturkatastrofer (till exempel orkaner, skogsbränder, jordbävningar och vulkanutbrott) utrikesministeriet. 

Resemeddelanden intresserar

Utrikesministeriet ger ut resemeddelanden om fler än 150 länder och de är fortfarande det mest lästa innehållet på utrikesministeriets webbplats. År 2023 var läsarna mest intresserade av läget i Spanien, Grekland, Italien och Thailand. Resemeddelanden om krisdrabbade länder följs också alltid aktivt.

I fjol lämnade närmare 190 000 resenärer en reseanmälan till 203 länder eller områden på reseanmalan.fi. Antalet reseanmälningar ökade med ungefär 10 procent från året innan. 

Flest anmälningar gjordes om resor till Spanien, Grekland, Italien och Thailand. En reseanmälan hjälper utrikesministeriet att snabbt få kontakt med resenären om säkerhetsläget i landet kräver det. Även de som flyttar utomlands permanent eller tills vidare har nytta av en reseanmälan.

Utrikesministeriet är resenärens stöd ute i världen

De problem som finländska turister råkar ut för eller deras behov av information kommer inte att minska eftersom fler och fler olika stora och mindre kriser sker överallt. Föråldrade, förlorade eller glömda pass är fortfarande det största enskilda problemet eftersom utan pass eller identitetskort är omöjligt att resa.   

Det räcker inte alltid att passet är giltigt under resan. Många länder kräver också att passet är giltigt flera månader efter resan. Det är möjligt att resenärer med flera medborgarskap också måste visa upp pass för det andra hemlandet när de lämnar landet. Förvara ditt pass på ett säkert ställe, lämna inte ditt pass eller andra värdesaker till exempel i bilen.  

Ansökan om ett nytt pass eller identitetskort utomlands kan också innebära en lång resa från semesterorten till huvudstaden, vilket medför extra inkvarteringskostnader, kostnader för nya returbiljetter och en passavgift.

Utrikesministeriets konsulära tjänster rekommenderar att du tecknar en tillräckligt täckande reseförsäkring alltid innan du reser. Om du är sjukförsäkrad i Finland och om du vistas tillfälligt i ett annat EU- eller ESS-land, Schweiz, Storbritannien eller Nordirland kan du få medicinskt nödvändig vård genom att visa upp ditt europeiska sjukvårdskort. Det enda du behöver betala är självriskandelen. Kortet kan du dock inte använda för att få sjuktransport till Finland. Sjukhusavgifterna i synnerhet i fjärran länder kan uppgå till tusentals euro, och ambulansflyg till Finland kostar tiotusentals euro.             

Före resan är det bra att läsa resmålets resemeddelande(Länk till en annan webbplats.) och göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.)

Hjälpbehövande kontaktar såväl ambassaderna och konsulaten som utrikesministeriet och det konsulära jourcentret (+358 9 160 55555, [email protected]). Dygnet-runt-jouren svarar för den akuta konsulära hjälpen utanför tjänstetid för alla Finlands ambassader och konsultat. Både beskickningarna och jourcentret ger i första hand råd och hjälper kunden att på egen hand lösa sitt ärende. När du planerar en utlandsresa eller senast om det inträffar något tråkigt under resan är det viktigt att komma ihåg utrikesministeriets tjänster. 

Utrikesministeriet kommer att stänga ner Nätkonsulns Facebooksidor i januari. Orsaken är låg användning. I fortsättningen sker informationen om krissituationer genom resemeddelanden, på beskickningarnas och utrikesministeriets webbplatser och via sociala medier. De som gjort en reseanmälan får också direkt information om krissituationer.  

Mer information

  • Outi Saarikoski, chef för enheten för konsulära ärenden, tfn 0295 350696, [email protected]