Finland ratificerade generalavtalet mot finansiering av terrorism 28.6.2002

Att bekämpa finansiering av terrorism har under de senaste åren blivit en av tyngdpunkterna i samarbetet mot terrosirm. Generalavtalet mot finansiering av internationell terrorism är det första världsomfattande avtalet som förutsätter att finansiering av terrorism stagdas som straffbar handling. I avtalet stadgas som straffbar handling att man illegalt och åsåtligt överför eller insamlar medel i syfte att eller med vetskap om att medlen används för att begå i avtalet definierade terroristiska brott. De övriga centrala stadgandena i avtalet berör bl.a överlåtning och rättshjälp.

Generalavtalet mot finansiering av terrorism är det nyaste av de inom FN uppgjorda tolv mot terrorism riktade generalavtal, som berör bl.a säkerheten i flygtrafiken och sjöfarten, tagan av gisslan, brott mot personer som åtnjuter internationellt skydd och terrorististka bombattacker. Generalavtalet mot finansiering av terrorism skiljer sig från tidigare avtal mot terrorism i det att avtalet inte omfattar våldsdåd med uppsåt att åsamka allvarliga skada mot person och förmögenhet utan berör överföring av ekonomiska medel som är nödvändiga i planeringen av dylika dåd. Avtalets tyngdpunkt ligger alltså klarare än hos tidigare FN-avtal i preventv bekämpning av terrordåd.

Avtalet godkändes vid FNs generalförsamling år 1999 och trädde internationellt i kraft 10.4.2002. Avtalet undertecknades av 132 stater och det har ratificerats av 37. Bland de stater som ratificerat avtalet finns 7 EU-medlemmar (Finland, Nederländerna, Spanien, Österriek, Frankrike,Sverige och Förenade Kungadömet).

I och med denna ratificering har Finland ratificerat alla tolv inom FN beredda generalavtal mot terrorism.

Ytterligare information: Mikael Långström (UM/FN-representationen tel 1-212-821-0255, enhetschef Marja Lehto (UM/ jur.avd. OIK-12) tel. 040-511 8429, 160 55726







YK