Koronavirustilanne Thaimaassa

Thaimaassa vallitsee maanlaajuinen poikkeustila. Maahan saapuminen on mahdollista vain Thailand Pass -erityisluvalla. Test&Go- ja Sandbox-ohjelmista on luovuttu 1.5.2022 lähtien. Rokotetuilta ei edellytetä pakollista majoitusta eikä koronatestausta lähtömaassa/saavuttaessa Thaimaahan. Rokottamattomien karanteenin pituus on viisi vuorokautta. Siitä voi vapautua esittämällä negatiivisen RT-PCR-testitodistuksen lähtömaasta. Palvelut ovat auki ja maan sisäinen liikenne toimii. Kansallisia ja provinssikohtaisia rajoituksia on edelleen käytössä. Kasvosuojaimen käyttöä edellytetään sakon uhalla, ja lämmönmittaus on yleistä. Noudata turvavälejä. Maassa asuvat ulkomaalaiset voivat rekisteröityä koronarokotuksiin.

Viranomaiset ovat luokitelleet Thaimaan provinssit kahteen ryhmään (keltainen ja sininen) rajoitustoimien perusteella. Rajoitustoimia asetetaan etupäässä näiden luokitusten mukaisesti, mutta myös kansallisen tason rajoitukset ovat mahdollisia. 

Thaimaan 77:stä provinssista 65 on luokiteltu keltaiseen kategoriaan. Loput 12 provinssia kuuluvat siniseen kategoriaan ja ovat ns. pilottiturismiprovinsseja, joissa on vähiten rajoituksia. Näitä ovat: Bangkok, Chiang Mai, Chonburi, Kanchanaburi, Krabi, Nonthaburi, Pathum Thani, Phetchaburi, Phang Nga, Phuket, Rayong ja Songkhla. Lisäksi 16:ssa muussa provinssissa on erityisiä alueita, jotka kuuluvat sinisiin pilottiturismialueisiin. 

Matkustaminen korona-aikana sisältää tartunta- tai altistumisriskin. Matkailijoiden tulee noudattaa Thaimaan viranomaisten säännöksiä sairastuneiden ja altistuneiden hoitotoimista, karanteeniajoista ja -paikoista. Näihin säännöksiin eivät Suomen edustustot voi vaikuttaa. Suunnittele matkasi huolella myös näiden riskien osalta sekä selvitä tarkoin vakuutusehtosi.

Lue lisää koronan vaikutuksista matkustamiseen ulkoministeriön konsulipalvelujen kirjeestä: https://um.fi/ajankohtaista/-/asset_publisher/gc654PySnjTX/content/koronan-vaikutukset-matkustamiseen(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Varaudu rajoituksiin liikkumisessa ja palveluissa. Muutokset ovat mahdollisia hyvin nopealla aikataululla. Seuraa tiedotusvälineitä ja viranomaisten tiedotuksia. Tee matkustusilmoitus osoitteessa www.matkustusilmoitus.fi(Linkki toiselle verkkosivustolle) .

Thaimaan koronavirustilanteesta löytyy tietoa muun muassa terveysministeriön verkkosivuilta, maan hallituksen tiedotteista sekä päivittäisistä COVID-19 –katsauksista.

Lisätietoa:

Maahantulosäännökset

Thaimaan maahantuloa on rajoitettu tällä hetkellä 31.5.2022 saakka voimassa olevan poikkeustilan nojalla.

Thaimaa on luopunut Test&Go- ja Sandbox-maahantulo-ohjelmista 1.5.2022 lähtien. 

Kaikki maahan saapuvat ulkomaalaiset tarvitsevat viisumista tai viisumivapaudesta riippumatta etukäteen hankitun, erillisen Thailand Pass –maahantuloluvan (QR-koodi). Thaimaan viranomaiset suosittelevat hakemaan Thailand Pass –luvan vähintään 7 päivää ennen suunniteltua matkaa. Sen voi hakea halutessaan kuitenkin jo 60 päivää ennen matkaa.

Thailand Pass –hakemukseen edellytetään seuraavia asiakirjoja passin ja mahdollisen viisumin ohella:

Täyden rokotussarjan saaneet:

  • todistus koronarokotuksista (molemmat rokotuskerrat) tai sairastetusta taudista
  • vakuutustodistus, joka kattaa myös COVID-19 –kuluja, minimikorvaustaso USD 10 000

Rokottamattomat tai osittain rokotetut:

  • vakuutustodistus, joka kattaa myös COVID-19 –kuluja, minimikorvaustaso USD 10 000
  • maksettu SHA Extra +(Safety and Health Administration) - tai AQ (Alternative Quarantine) –hotellimajoituspaketti 5 vuorokauden karanteenia varten sisältäen pakollisen RT-PCR-testauksen karanteenipäivänä 4-5. Lisäksi majoituspakettiin kuuluva (Bangkok) tai mahd. erikseen varattu lentokenttäkuljetus hyväksytyiltä kuljetuspalveluntarjoajilta (Phuket).

Rokottamattomat tai osittain rokotetut voivat kuitenkin vapautua karanteenista esittämällä lähtömaassa vähintään 72 tuntia ennen matkaa otetun negatiivisen RT-PCR-testituloksen.

Thaimaa on palauttanut 22.12.2020 käyttöön myös 30 päivän viisumivapauden turismitarkoituksiin tiettyjen maiden kansalaisille, ml. Suomen kansalaiset. Erityisturistiviisumijärjestelyn (Special Tourist Visa) voimassaoloaikaa on jatkettu 30.9.2022 saakka. 

Thaimaassa hyväksytyt koronarokotteet löytyvät lisätietoja-kohdasta.

Ole yhteydessä Thaimaan suurlähetystöön lähtömaassasi selvittääksesi, mitä asiakirjoja tarvitset matkustusta varten. Perehdy maahantulosäännöksiin ja Thaimaan viranmaisten ohjeisiin erittäin huolellisesti ja ota mukaasi paperikopiot kaikista kokoamistasi asiakirjoista. Thaimaan Helsingin-suurlähetystön Hotline-numero Thailand Pass-hakuprosessin ongelmatilanteissa Suomessa on (+358) 50 366 4122.

Maarajojen yli liikkuu toistaiseksi lähinnä tavaraliikenne ja ne, jotka ovat saaneet maahantuloon erityisluvan Thaimaan suurlähetystöstä. Thaimaa on kuitenkin avannut 1.3.2022 lukien kokeiluluonteisesti maarajoja seuraavilla alueilla: Nong Khai, Udon Thani ja Songkhla sekä 1.5.2022 lukien Poipet-Aranyaprathet.

Lisätietoja:

Liikkuminen

Thaimaan sisällä matkailu on mahdollista. Liikkumista sekä pääsyä voidaan kuitenkin rajoittaa alueille/alueilta, joissa tartuntariski on suuri. Tarkista etukäteen matkakohteesi rajoitukset. 

Varaudu rokotustodistuksen esittämiseen, terveysseulontoihin, ilmoittautumiseen viranomaisille sekä matkan tarkoituksen selvittämiseen maakuntien rajoilla mahdollisesti olevilla tarkastuspisteillä. Rajoituksia, ja muutoksia niihin voidaan asettaa hyvin nopealla aikataululla.

Kaukoliikenteen bussit ja junat operoivat lähes normaalisti.  Matkustajamääriä voidaan tarvittaessa rajoittaa.

Käytä liikennevälineissä ja ulkona muutenkin liikkuessasi kasvosuojainta ja noudata fyysistä etäisyyttä. Jos matkustat lentokoneella, tutustu lentoyhtiön COVID-ohjeisiin matkustajille.

Matkanjärjestäjät voivat asettaa rajoituksia kuljetettavien määrään tarvittaessa.

Terveys

Thaimaan terveydenhoidon kapasiteetti on vahva. Koronatilanteen heikentyminen voi kuitenkin ruuhkauttaa sairaaloita. Etenkin oireettomien altistuneiden koronatestaus saattaa viivästyä.

Jos sairastut tai epäilet sairastuneesi koronavirukseen, soita Thaimaan koronavirus-palvelunumeroon 1422, ulkomailta soitettaessa +66 2 590 33 33 (keskuksen numero +66 2 590 30 00). Palvelua on tarjolla myös englanninkielellä. Palvelusta saat tietoa muun muassa COVID-19 –testejä ja –hoitoa antavista sairaaloista. Tietoa löytyy myös Thaimaan terveysministeriön verkkosivuilta. Hoito on ulkomaalaisille pääsääntöisesti maksullista.

Sairastuneiden ja altistuneiden matkailijoiden tulee noudattaa Thaimaan terveysviranomaisten ohjeistusta tarvittavista hoitotoimista sekä karanteeniajoista ja -paikoista. Sairastuneilla eristysaika on lähtökohtaisesti 10 päivää.

Sairastunut voidaan siirtää sairaalahoitoon, sairaalapalveluita tarjoavaan ns. hospiteliin, kenttäsairaalaan tai kotikaranteeniin oireiden vakavuuden ja hoitavan tahon harkinnan mukaisesti.

Sairastuneiden matkailijoiden kohdalla kotikaranteenia vastaa lähinnä karanteenihotelli. Toimenpiteistä päättää aina hoitava taho. Myös altistuneet joutuvat karanteeniin, jonka pituus voi vaihdella. Thaimaan terveysviranomaisten mukaan se on lähtökohtaisesti 7 päivää. Edustuston tiedossa on myös tapauksia, joissa positiivinen koronatestitulos maahan saavuttaessa on johtanut eristykseen aiemmin sairastetusta koronataudista ja sitä koskevan todistuksen esittämisestä huolimatta.

Kasvosuojaimen käyttöä edellytetään. Sen käyttämättä jättämisestä voi seurata sakkorangaistus (max. THB 20000). Viranomaiset pyytävät huomioimaan riittävät turvavälit kaikilla julkisilla paikoilla. Lämmönmittaus on yleistä. Normaalia korkeampi ruumiinlämpö (useimmiten >37.5) voi estää sisäänpääsyn asiointipaikkaan.

Maahantuloluvan saaneilta henkilöiltä saatetaan edellyttää Thaimaan viranomaisten ThaiChana- ja/tai MorChana -kontaktinjäljitys- ja varoitussovelluksen lataamista henkilön jäljittämiseksi tarvittaessa mahdollisessa COVID-tartuntatilanteessa. Myös liikkeet voivat edellyttää asiakkaiden skannaavan liikekohtaisen QR-koodin tai jättävän yhteystietonsa mahdollisten tartuntatapausten jäljittämiseksi.

Rokotuksista

Rekisteröitymiskanava expatvac.consular.go.th(Linkki toiselle verkkosivustolle) avattiin 1.8.2021. Se on käytössä koko Thaimaan alueella ulkomaalaisten koronarokotuksia varten. Rekisteröitymisongelmissa ota yhteyttä: foreignvac.gmail.comSeuraa muita rokotusmahdollisuuksia myös thailandintervac.com(Linkki toiselle verkkosivustolle) –sivulta.
Voit tiedustella rokotesaatavuutta lisäksi mahdollisesta  terveystietosi omaavasta sairaalasta tai asuinmaakuntasi terveysviranomaisilta.

Suomessa koronarokotusten järjestäminen ja antaminen on annettu kuntien vastuulle ja tehtäväksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut suosituksen kunnille kotikunnattomien rokotusmahdollisuudesta.

Rokotusmahdollisuudesta on poissuljettu matkailijat ja lyhytaikaisesti maassa olevat. Näitä määritelmiä ei ole täsmennetty. Rokotuskunta arvioi kotikunnattoman edellytykset saada koronarokote Suomessa ja tekee lopullisen päätöksen rokotusoikeudesta.

Ennen mahdollista matkaa Suomeen, on hyvä olla yhteydessä oleskelukuntaan Suomessa, tiedustella rokotusmahdollisuutta sekä eri ikäryhmien rokotusjärjestystä.

Suomen suurlähetystöillä ei ole koronarokotteita saatavilla. Thaimaassa ja Suomessa rokotukset järjestetään niin oman maan kansalaisille kuin ulkomaalaisille kansallisten rokotussuunnitelmien ja –järjestysten mukaisesti.

Lisätietoja:

Palvelut

Palvelut ovat pääosin auki. Rajoituksia on kuitenkin asetettu erityisesti ravintola-, viihde- ja vapaa-ajan palveluihin. Viihdepalvelut ml. baarit, pubit ja karaokepaikat ovat kiinni maanlaajuisesti. Ne voivat kuitenkin avata väliaikaisesti ovensa ravintoloina viranomaisten tapauskohtaisesti myöntämällä luvalla. 

Jotkut hotellit ovat vielä kiinni, ja tarjonta avoinna olevien kesken vaihtelee maakunnittain. Myös joitain nähtävyyksiä on suljettu määräajaksi tai toistaiseksi. Tarkista etukäteen matkakohteesi aukioloajat.

Viranomaiset vaativat kaikkia palveluntarjoajia noudattamaan asettamiaan COVID-sääntöjä ja -ohjeistuksia. Palveluntarjoajat, kuten kaupat, pankit ja liikenneoperaattorit, edellyttävät asiakkailtaan kasvosuojaimen käyttöä. Lämmönmittaus on yleistä. Lisäksi yritykset saattavat edellyttää asiakkaita skannaamaan matkapuhelimellaan liikkeen ovelta löytyvän QR-koodin sisään tultaessa sekä sieltä poistuttaessa. Tällä viranomaisten luomalla järjestelmällä pyritään valvomaan tilojen väentiheyttä ja jäljitetään mahdollisia tartuntatapauksia. Käsihuuhteita on yleisesti saatavilla kaupoissa, ostoskeskuksissa ja ravintoissa.

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Rajoitusten kuten kokoontumiskiellon rikkomisesta voi seurata pidätys, sakko ja/tai vankeusrangaistus. Kasvosuojaimen käyttämättä jättämisestä voi seurata max. THB 20000 sakkorangaistus.

Poikkeustilan aikana on noudatettava viranomaisten antamia ohjeita.

Muuta huomioitavaa

Pandemian aikana on ilmennyt tilanteita, joissa ulkomaalaisen pääsy esimerkiksi joihinkin pitkänmatkan busseihin tai yksittäisiin nähtävyyksiin tai palveluihin on saatettu evätä COVID-tilanteeseen vedoten. Mediassa on reagoitu kriittisesti tällaisiin tapauksiin.

Edustuston asiakaspalvelu

Edustuston asiakaspalvelu on avoinna ajanvarauksella. Asiakkaiden määrää edustuston vastaanottotilassa rajoitetaan toistaiseksi.

Lisätietoja:

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]