Koronavirustilanne Thaimaassa

Koronavirustilanne Thaimaassa

Thaimaassa vallitsee maanlaajuinen poikkeustila. Maahan saapuminen on mahdollista lentoteitse uudella Thailand Pass -erityisluvalla 1.11.2021 lähtien. Karanteenivaatimus on poistettu erikseen määritellyiltä matalan riskin mailta ml. Suomi. Palvelut ovat auki ja maan sisäinen liikenne toimii. Kansallisia ja provinssikohtaisia rajoituksia on kuitenkin edelleen käytössä. Kasvosuojaimen käyttöä edellytetään sakon uhalla, ja lämmönmittaus on yleistä. Noudata turvavälejä. Maassa asuvat ulkomaalaiset voivat rekisteröityä koronarokotuksiin.

Viranomaiset ovat luokitelleet Thaimaan provinssit viiteen ryhmään (tummanpunainen, punainen, oranssi, keltainen ja sininen) rajoitustoimien perusteella. Rajoitustoimia asetetaan etupäässä näiden luokitusten mukaisesti, mutta myös kansallisen tason rajoitukset ovat mahdollisia. 

Korkeimmassa rajoitusryhmässä (tummanpunainen) ovat seuraavat provinssit 16.11.2021 lukien: Tak, Nakhon Sri Thammarat, Narathiwas, Pattani, Yala, and Songkhla.

Neljä provinssia on koko alueeltaan nimetty 1.11. lähtien erityisiksi pilottituristikohteiksi (sininen), joissa rajoituksia on purettu muita alueita enemmän: Bangkok, Krabi, Phang-Nga, and Phuket. Huom.! Em. provinssien lisäksi maassa on 13 muuta provinssia, joissa on niin ikään erityisturistialueita, mutta ei kuitenkaan koko provinssin laajuisesti. Yhdessä nämä 17 provinssin alueet muodostavat nk. Sandbox-ohjelman erityisine maahantulojärjestelyineen, kts. maahantulosäännökset-osio.

Varaudu rajoituksiin liikkumisessa ja palveluissa. Muutokset ovat mahdollisia hyvin nopealla aikataululla. Seuraa tiedotusvälineitä ja viranomaisten tiedotuksia. Tee matkustusilmoitus osoitteessa www.matkustusilmoitus.fi(Linkki toiselle verkkosivustolle) .

Thaimaan koronavirustilanteesta löytyy tietoa muun muassa terveysministeriön verkkosivuilta, maan hallituksen tiedotteista sekä päivittäisistä COVID-19 –katsauksista.

Lisätietoa:

Maahantulosäännökset

Thaimaan maahantuloa on rajoitettu tällä hetkellä 30.11.2021 saakka voimassa olevan poikkeustilan nojalla.

Maahantuloa on helpotettu kuitenkin 1.11. lähtien poistamalla varsinainen karanteenivaatimus erikseen määritellyiltä 63 matalan riskin mailta/alueilta ml. Suomi. Thaimaan viranomaiset päivittävät maalistaa säännöllisesti.

Matkailijat voivat saapua Thaimaahan vaihtoehtoisilla järjestelyllä lähtömaansa ja rokotusstatuksensa mukaisesti. Pakollisen omakustanteisen majoituksen tai karanteenin pituus vaihtelee maahantulotavoittain:

Test & Go:
Täysin rokotetut, 63 erikseen määritellystä maasta/alueelta lentoteitse saapuvat matkustajat
- ml. alle 12-vuotiaat rokottamattomat vanhempien/huoltajan mukana matkustavat lapset
  1 päivä
Sandbox-ohjelma (17 Sandbox-provinssia/aluetta (ns. sininen vyöhyke):
Täysin rokotetut lentoteitse suoraan Sandbox-alueelle saapuvat matkustajat lähtömaasta riippumatta
- ml. alle 18-vuotiaat rokottamattomat vanhempien/huoltajan mukana matkustavat lapset
  7 päivää
AQ (Alternative Quarantine) -karanteeni:
Rokottamattomat, osittain rokotetut tai ilman rokotustodistusta lentoteitse saapuvat lähtömaasta riippumatta
 10 päivää
AQ (Alternative Quarantine) -karanteeni:
Rokottamattomat, osittain rokotetut tai ilman rokotustodistusta maateitse saapuvat lähtömaasta riippumatta
 14 päivää

Kaikki lentoteitse maahan saapuvat ulkomaalaiset tarvitsevat viisumista tai viisumivapaudesta riippumatta etukäteen hankitun, erillisen Thailand Pass –maahantuloluvan (QR-koodi). Se korvaa aiemmin käytössä olleen COE:n (Certificate of Entry) 1.11.2021 lukien. Thaimaan viranomaiset suosittelevat hakemaan Thailand Pass –luvan vähintään 7 päivää ennen suunniteltua matkaa.

Lisäksi edellytetään seuraavia asiakirjoja passin ja mahdollisen viisumin lisäksi:

  • todistus koronarokotuksista (molemmat rokotuskerrat, pakollinen Test&Go- ja Sandbox-ohjelmien puitteissa maahan saapuville)
  • todistus lähtömaassa enintään 72 tuntia ennen lentoa tehdystä negatiivisesta COVID-19 –RT-PCR -testistä
  • vakuutustodistus, joka kattaa myös COVID-19 –kuluja, minimikorvaustaso USD 50.000
  • maksettu SHA+/SHA Extra +(Safety and Health Administration) - tai AQ (Alternative Quarantine) –hotellimajoituspaketti maahantulotavasta riippuen ja sen edellyttämäksi ajaksi. Bangokiin saavuttaessa majoituspakettiin tulee kuulua kuljetus lentokentältä hotelliin, RT-PCR-testaus sekä mukaan annettava antigeenitestipakkaus. Phuketiin matkustaville RT-PCR-testaus varataan ja maksetaan etukäteen Thaimaan viranomaisten online-järjestelmässä, kts. lisätietoja-kohta.

Thaimaa on palauttanut 22.12.2020 käyttöön myös 30 päivän viisumivapauden turismitarkoituksiin tiettyjen maiden kansalaisille, ml. Suomen kansalaiset. Erityisturistiviisumijärjestelyn (Special Tourist Visa) voimassaoloaikaa on jatkettu 30.9.2022 saakka. 

Thaimaassa hyväksytyt koronarokotteet löytyvät lisätietoja-kohdasta.

Ole yhteydessä Thaimaan suurlähetystöön lähtömaassasi selvittääksesi, mitä asiakirjoja tarvitset matkustusta varten. Nämä vaihtelevat erityisryhmästä riippuen. Perehdy maahantulosäännöksiin ja Thaimaan viranmaisten ohjeisiin erittäin huolellisesti ja ota mukaasi paperikopiot kaikista kokoamistasi asiakirjoista. Thaimaan Helsingin-suurlähetystön Hotline-numero Thailand Pass-hakuprosessin ongelmatilanteissa Suomessa on (+358) 50 312 0574.

Maarajojen yli liikkuu toistaiseksi lähinnä tavaraliikenne ja ne, jotka ovat saaneet maahantuloon erityisluvan Thaimaan suurlähetystöstä.

Varaudu lataamaan MorChana –kontaktinjäljitys- ja varoitussovellus maahantulon jälkeen pakollisen majoituksen aikana.

Lisätietoja:

Liikkuminen

Thaimaan sisällä matkailu on mahdollista. Liikkumista sekä pääsyä voidaan kuitenkin rajoittaa alueille/alueilta, joissa tartuntariski on suuri. Tarkista etukäteen matkakohteesi rajoitukset.

Korkeimman rajoitusluokan alueilla (tummanpunainen)  Tak, Nakhon Sri Thammarat, Narathiwas, Pattani, Yala, and Songkhla on ulkonaliikkumiskielto klo 23.00 – 03.00, pl. viranomaisten erityisluvalla liikkuvat.  

Varaudu rokotustodistuksen esittämiseen, terveysseulontoihin, ilmoittautumiseen viranomaisille sekä matkan tarkoituksen selvittämiseen maakuntien rajoilla mahdollisesti olevilla tarkastuspisteillä. Rajoituksia, ja muutoksia niihin voidaan asettaa hyvin nopealla aikataululla.

Kaukoliikenteen bussit ja junat operoivat lähes normaalisti.  Matkustajamääriä voidaan tarvittaessa rajoittaa.

Käytä liikennevälineissä ja ulkona muutenkin liikkuessasi kasvosuojainta ja noudata fyysistä etäisyyttä. Jos matkustat lentokoneella, tutustu lentoyhtiön COVID-ohjeisiin matkustajille.

Matkanjärjestäjät voivat asettaa rajoituksia kuljetettavien määrään tarvittaessa.

Lisätietoja:

Terveys

Thaimaan terveydenhoidon kapasiteetti on vahva. Jos sairastut tai epäilet sairastuneesi koronavirukseen, soita Thaimaan koronavirus-palvelunumeroon 1422, ulkomailta soitettaessa +66 2 2590 30 00. Palvelua on tarjolla myös englanninkielellä. Palvelusta saat tietoa muun muassa COVID-19 –testejä ja –hoitoa antavista sairaaloista. Tietoa löytyy myös Thaimaan terveysministeriön verkkosivuilta. Hoito on ulkomaalaisille pääsääntöisesti maksullista.

Kasvosuojaimen käyttöä edellytetään. Sen käyttämättä jättämisestä voi seurata sakkorangaistus (max. THB 20000). Viranomaiset pyytävät huomioimaan riittävät turvavälit kaikilla julkisilla paikoilla. Lämmönmittaus on yleistä. Normaalia korkeampi ruumiinlämpö (useimmiten >37.5) voi estää sisäänpääsyn asiointipaikkaan.

Maahantuloluvan saaneilla henkilöillä tulisi lähtökohtaisesti olla matkapuhelin, johon saatetaan edellyttää Thaimaan viranomaisten ThaiChana- ja/tai MorChana -kontaktinjäljitys- ja varoitussovelluksen lataamista henkilön jäljittämiseksi tarvittaessa mahdollisessa COVID-tartuntatilanteessa. Myös liikkeet voivat edellyttää asiakkaiden skannaavan liikekohtaisen QR-koodin tai jättävän yhteystietonsa mahdollisten tartuntatapausten jäljittämiseksi.

Rokotuksista

Thaimaa ilmoitti 6.5.2021 koronarokotteen saatavuudesta myös ulkomaalaisille maassa asuville.

Thaimaan viranomaiset avasivat kesäkuussa thailandintervac.com – ilmoittautumiskanavan ulkomaalaisten koronarokotuksia varten. Käytännössä rokotusaikojen saaminen osoittautui haasteelliseksi. Viranomaiset ilmoittivat avaavansa myöhemmin uusia rekisteröitymiskanavia.

Thaimaa avasi 19.7. rokotusmahdollisuuden Bangkokissa 75-vuotta täyttäneille Thaimaassa asuville ulkomaalaisille ensimmäiseen rokoteannokseen. Rekisteröinti koronarokotuksiin Bangkokissa avattiin 20.7. myös 60 vuotta täyttäneille ulkomaalaisille seuraavista provinsseista: Bangkok, Nakhon Pathom, Nonthaburi, Pathum Thani, Samut Prakan ja Samut Sakhon. 

Uusi rekisteröitymiskanava expatvac.consular.go.th(Linkki toiselle verkkosivustolle) avattiin 1.8. Se on käytössä koko Thaimaan alueella ulkomaalaisten koronarokotuksia varten. Rekisteröitymisongelmissa ota yhteyttä: foreignvac.gmail.comSeuraa muita rokotusmahdollisuuksia myös thailandintervac.com(Linkki toiselle verkkosivustolle) –sivulta.
Voit tiedustella rokotesaatavuutta lisäksi mahdollisesta  terveystietosi omaavasta sairaalasta tai asuinmaakuntasi terveysviranomaisilta.

Suomessa koronarokotusten järjestäminen ja antaminen on annettu kuntien vastuulle ja tehtäväksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut suosituksen kunnille kotikunnattomien rokotusmahdollisuudesta.

Rokotusmahdollisuudesta on poissuljettu matkailijat ja lyhytaikaisesti maassa olevat. Näitä määritelmiä ei ole täsmennetty. Rokotuskunta arvioi kotikunnattoman edellytykset saada koronarokote Suomessa ja tekee lopullisen päätöksen rokotusoikeudesta.

Ennen mahdollista matkaa Suomeen, on hyvä olla yhteydessä oleskelukuntaan Suomessa, tiedustella rokotusmahdollisuutta sekä eri ikäryhmien rokotusjärjestystä.

Suomen suurlähetystöillä ei ole koronarokotteita saatavilla. Thaimaassa ja Suomessa rokotukset järjestetään niin oman maan kansalaisille kuin ulkomaalaisille kansallisten rokotussuunnitelmien ja –järjestysten mukaisesti.

Lisätietoja:

Palvelut

Palvelut ovat pääosin auki. Rajoituksia on kuitenkin asetettu erityisesti ravintola-, viihde- ja vapaa-ajan palveluihin. Viihdepalvelut ml. baarit, pubit ja karaokepaikat ovat kiinni maanlaajuisesti.

Jotkut hotellit ovat vielä kiinni, ja tarjonta avoinna olevien kesken vaihtelee maakunnittain. Myös joitain nähtävyyksiä on suljettu määräajaksi tai toistaiseksi. Tarkista etukäteen matkakohteesi aukioloajat.

Eniten palvelurajoituksia on asetettu korkeimman rajoitusluokan (tummanpunainen) alueille: Tak, Nakhon Sri Thammarat, Narathiwas, Pattani, Yala, and Songkhla. Tarkempia tietoja löytyy alla lisätietoja-kohdasta.

Viranomaiset vaativat kaikkia palveluntarjoajia noudattamaan asettamiaan COVID-sääntöjä ja -ohjeistuksia. Palveluntarjoajat, kuten kaupat, pankit ja liikenneoperaattorit, edellyttävät asiakkailtaan kasvosuojaimen käyttöä. Lämmönmittaus on yleistä. Lisäksi yritykset voivat vaatia asiakkaita skannaamaan matkapuhelimellaan liikkeen ovelta löytyvän QR-koodin sisään tultaessa sekä sieltä poistuttaessa. Tällä viranomaisten luomalla järjestelmällä pyritään valvomaan tilojen väentiheyttä ja jäljitetään mahdollisia tartuntatapauksia. Käsihuuhteita on yleisesti saatavilla kaupoissa, ostoskeskuksissa ja ravintoissa.

Lisätietoja:

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Rajoitusten kuten kokoontumiskiellon rikkomisesta voi seurata pidätys, sakko ja/tai vankeusrangaistus. Kasvosuojaimen käyttämättä jättämisestä voi seurata max. THB 20000 sakkorangaistus.

Poikkeustilan aikana on noudatettava viranomaisten antamia ohjeita.

Muuta huomioitavaa

Pandemian aikana on ilmennyt tilanteita, joissa ulkomaalaisen pääsy esimerkiksi joihinkin pitkänmatkan busseihin tai yksittäisiin nähtävyyksiin tai palveluihin on saatettu evätä COVID-tilanteeseen vedoten. Mediassa on reagoitu kriittisesti tällaisiin tapauksiin.

Edustuston asiakaspalvelu

Edustuston asiakaspalvelu on avoinna ajanvarauksella. Asiakkaiden määrää edustuston vastaanottotilassa rajoitetaan toistaiseksi.

Lisätietoja:

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]