Koronavirustilanne Thaimaassa

Koronavirustilanne Thaimaassa

Thaimaassa vallitsee maanlaajuinen poikkeustila. Maahan saapuminen on mahdollista vain erityisluvalla. Kaikki maahantulijat joutuvat 14 päivän pakolliseen karanteeniin. Keskeiset palvelut ovat auki ja sisäinen liikenne toimii. Kansallisia ja provinssikohtaisia rajoituksia on kuitenkin otettu käyttöön heikentyneen koronatilanteen vuoksi. Kasvosuojaimen käyttöä edellytetään sakon uhalla, ja lämmönmittaus on yleistä. Noudata turvavälejä.

Viranomaiset ovat luokitelleet Thaimaan provinssit viiteen ryhmään (tummanpunainen, punainen, oranssi, keltainen, vihreä) tartuntatapausten lukumäärän ja rajoitustoimien perusteella. Rajoitustoimia asetetaan etupäässä näiden luokitusten mukaisesti, mutta myös kansallisen tason rajoitukset ovat mahdollisia. Rajoitukset voivat vaikuttaa palvelujen ohella niin Thaimaan maahantulomahdollisuuksiin kuin maan sisäiseen liikkumiseen.

Korkeimmassa rajoitusryhmässä (tummanpunainen) ovat seuraavat provinssit 17.5.2021 lukien: Bangkok, Nonthaburi, Pathum Thani and Samut Prakan.

Varaudu rajoituksiin liikkumisessa ja palveluissa. Muutokset ovat mahdollisia hyvin nopealla aikataululla. Seuraa tiedotusvälineitä ja viranomaisten tiedotuksia. Tee matkustusilmoitus osoitteessa www.matkustusilmoitus.fiLinkki toiselle web-sivustolle. .

Thaimaan koronavirustilanteesta löytyy tietoa muun muassa terveysministeriön verkkosivuilta, maan hallituksen tiedotteista sekä päivittäisistä COVID-19 –katsauksista.

Lisätietoa:

Maahantulosäännökset

Thaimaan maahantuloa on rajoitettu tällä hetkellä 31.7.2021 saakka voimassa olevan poikkeustilan nojalla.  Maahan voi tulla erityisryhmien, kuten diplomaattien lisäksi muun muassa:

  • Ulkomaan kansalainen, joka on Thaimaan kansalaisen puoliso, lapsi tai vanhempi
  • Ulkomaan kansalainen, jolla on voimassa oleva pysyvä oleskelulupa Thaimaahan
  • Ulkomaan kansalainen, jolla on voimassa oleva työlupa Thaimaahan, sekä tämän puoliso ja lapset
  • Ulkomaan kansalainen, joka opiskelee Thaimaan viranomaisten hyväksymässä oppilaitoksessa, sekä tämän huoltaja
  • Ulkomaan kansalainen, joka tulee Thaimaahan tiettyihin hyväksyttyihin lääketieteellisiin toimenpiteisiin, sekä tällaisen henkilön avustaja

Lisäksi maahantulomahdollisuuksia on avattu myös mm. pitkäaikaisille matkailijoille, kuten 60 päivän turistiviisumin tai 90 päivän erityisturistiviisumin (Special Tourist Visa) haltijoille sekä eliittiviisumilla tai ns. eläkeläisviisumilla matkustaville henkilöille. Thaimaa on palauttanut 22.12.2020 käyttöön myös 30 päivän viisumivapauden turismitarkoituksiin tiettyjen maiden kansalaisille, ml. Suomen kansalaiset. Em. 30 päivän viisumivapaan oleskelun pituutta on jatkettu 45 päivään määräajaksi 22.12.2020 – 30.9.2021.

Kaikki ulkomaalaiset tarvitsevat viisumista tai viisumivapaudesta riippumatta erillisen maahantuloluvan (Certificate of Entry, COE) Thaimaan suurlähetystöstä. Lisäksi edellytetään todistus lähtömaassa enintään 72 tuntia ennen lentoa tehdystä negatiivisesta COVID-19 –testistä (RT-PCR). Maahan voi lentää ainoastaan ns. puolikaupallisilla lennoilla tai virallisilla kotiutuslennoilla.

Kaikki maahantulijat joutuvat 14 päivän pakolliseen omakustanteiseen karanteeniin viranomaisten hyväksymissä karanteenihotelleissa (ASQ=Alternative State Quarantine). Aiemmin 1.4. asetetut lyhyemmän 10 ja 7 päivän karanteeniajat on keskeytetty 1.5.2021 lukien

Ole yhteydessä Thaimaan suurlähetystöön lähtömaassasi selvittääksesi, mitä asiakirjoja tarvitset matkustusta varten. Nämä vaihtelevat erityisryhmästä riippuen.

Koska maahantulo on rajoitettu, lentävät monet lentoyhtiöt rahtilentoja Thaimaahan ja matkustajalentoja Thaimaasta poispäin.

Thaimaa on avannut kauttakulkulentoliikenteen matkailijoille tietyin edellytyksin 1.3. lukien. Maarajojen yli liikkuu toistaiseksi lähinnä tavaraliikenne ja ne, jotka ovat saaneet maahantuloon erityisluvan Thaimaan suurlähetystöstä.

Lisätietoja:

Liikkuminen

Thaimaan sisällä matkailu on mahdollista. Provinssikohtaisia rajoituksia (mm. omaehtoinen karanteeni tai negatiivinen COVID-testitodistus, liikkumisen välttäminen yöaikaan) on otettu käyttöön koronatilanteen heikentymisen vuoksi. Liikkumista sekä pääsyä on rajoitettu alueille/alueilta, joissa tartuntariski on suuri. Viranomaiset kehottavat välttämään tarpeetonta matkustamista. Tarkista etukäteen matkakohteesi rajoitukset.

Varaudu terveysseulontoihin, ilmoittautumiseen viranomaisille sekä matkan tarkoituksen selvittämiseen maakuntien rajoilla mahdollisesti olevilla tarkastuspisteillä. Rajoituksia, ja muutoksia niihin voidaan asettaa hyvin nopealla aikataululla.

Lentoasemat ovat avoinna matkustajille maan sisäisessä lentoliikenteessä. Niiden aukioloajoissa saattaa olla poikkeuksia. Lentovuoroja on supistettu  ja maan sisäiset lennot keskeytetty yöaikaan klo 23.00 – 04.00. 

Kaukoliikenteen bussit ja junat operoivat normaalisti.  Bangkokin julkinen liikenne toimii tavanomaiseen tapaan.

Käytä liikennevälineissä ja ulkona muutenkin liikkuessasi kasvosuojainta ja noudata fyysistä etäisyyttä. Jos matkustat lentokoneella, tutustu lentoyhtiön COVID-ohjeisiin matkustajille.

Matkanjärjestäjät voivat asettaa rajoituksia kuljetettavien määrään tarvittaessa.

Lisätietoja:

Terveys

Thaimaan terveydenhoidon kapasiteetti on vahva. Jos sairastut tai epäilet sairastuneesi koronavirukseen, soita Thaimaan koronavirus-palvelunumeroon 1422, ulkomailta soitettaessa +66 2 2590 30 00. Palvelua on tarjolla myös englanninkielellä. Palvelusta saat tietoa muun muassa COVID-19 –testejä ja –hoitoa antavista sairaaloista. Tietoa löytyy myös Thaimaan terveysministeriön verkkosivuilta. Hoito on ulkomaalaisille pääsääntöisesti maksullista.

Kasvosuojaimen käyttöä edellytetään. Sen käyttämättä jättämisestä voi seurata sakkorangaistus (max. THB 20000). Viranomaiset pyytävät huomioimaan riittävät turvavälit kaikilla julkisilla paikoilla. Lämmönmittaus on yleistä. Normaalia korkeampi ruumiinlämpö (useimmiten >37.5) voi estää sisäänpääsyn asiointipaikkaan.

Maahantuloluvan saaneilla henkilöillä tulee olla matkapuhelin, johon saatetaan edellyttää Thaimaan viranomaisten Thai Chana, Mor Chana– ja/tai Thailand Plus -sovelluksen lataamista henkilön jäljittämiseksi tarvittaessa mahdollisessa COVID-tartuntatilanteessa. Myös liikkeet voivat edellyttää asiakkaiden skannaavan liikekohtaisen QR-koodin tai jättävän yhteystietonsa mahdollisten tartuntatapausten jäljittämiseksi.

Rokotuksista

Thaimaa on ilmoittanut 6.5. koronarokotteen saatavuudesta myös ulkomaalaisille maassa asuville.

Thaimaan viranomaiset ovat ilmoittaneet 21.5. ulkomaalaisten rekisteröinnin rokotuksia varten alkavan lähtökohtaisesti 7.6.2021 erikseen ilmoitettavien  rekisteröintikanavien kautta. 

Suomessa koronarokotusten järjestäminen ja antaminen on annettu kuntien vastuulle ja tehtäväksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut suosituksen kunnille kotikunnattomien rokotusmahdollisuudesta.

Rokotusmahdollisuudesta on poissuljettu matkailijat ja lyhytaikaisesti maassa olevat. Näitä määritelmiä ei ole täsmennetty. Rokotuskunta arvioi kotikunnattoman edellytykset saada koronarokote Suomessa ja tekee lopullisen päätöksen rokotusoikeudesta.

Ennen mahdollista matkaa Suomeen, on hyvä olla yhteydessä oleskelukuntaan Suomessa, tiedustella rokotusmahdollisuutta sekä eri ikäryhmien rokotusjärjestystä.

Suomen suurlähetystöillä ei ole koronarokotteita saatavilla. Thaimaassa ja Suomessa rokotukset järjestetään niin oman maan kansalaisille kuin ulkomaalaisille kansallisten rokotussuunnitelmien ja –järjestysten mukaisesti.

 

Lisätietoja:

Palvelut

Palvelut ovat pääosin auki. Provinssikohtaisia rajoituksia on kuitenkin asetettu erityisesti ravintola-, viihde- ja vapaa-ajan palveluihin.

Vaikka Thaimaan sisäinen matkailu on mahdollista, kehottavat viranomaiset välttämään tarpeetonta matkustamista.   Jotkut hotellit ovat vielä kiinni, ja tarjonta avoinna olevien kesken vaihtelee maakunnittain. Myös joitain nähtävyyksiä on suljettu määräajaksi tai toistaiseksi. Tarkista etukäteen matkakohteesi aukioloajat.

Viranomaiset vaativat kaikkia palveluntarjoajia noudattamaan asettamiaan COVID-sääntöjä ja -ohjeistuksia. Palveluntarjoajat, kuten kaupat, pankit ja liikenneoperaattorit, edellyttävät asiakkailtaan kasvosuojaimen käyttöä. Lämmönmittaus on yleistä. Lisäksi yritykset vaativat usein asiakkaita skannaamaan matkapuhelimellaan liikkeen ovelta löytyvän QR-koodin sisään tultaessa sekä sieltä poistuttaessa. Tällä viranomaisten luomalla järjestelmällä pyritään valvomaan tilojen väentiheyttä ja jäljitetään mahdollisia tartuntatapauksia. Käsihuuhteita on yleisesti saatavilla kaupoissa, ostoskeskuksissa ja ravintoissa.

Lisätietoja:

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Rajoitusten kuten kokoontumiskiellon rikkomisesta voi seurata pidätys, sakko ja/tai vankeusrangaistus. Kasvosuojaimen käyttämättä jättämisestä voi seurata max. THB 20000 sakkorangaistus.

Poikkeustilan aikana on noudatettava viranomaisten antamia ohjeita.

Muuta huomioitavaa

Pandemian aikana on ilmennyt tilanteita, joissa ulkomaalaisen pääsy esimerkiksi joihinkin pitkänmatkan busseihin tai yksittäisiin nähtävyyksiin tai palveluihin on saatettu evätä COVID-tilanteeseen vedoten. Mediassa on reagoitu kriittisesti tällaisiin tapauksiin.

Edustuston asiakaspalvelu

Edustuston asiakaspalvelu on avoinna ajanvarauksella. Asiakkaiden määrää edustuston vastaanottotilassa rajoitetaan toistaiseksi.

Tarvitset asiointiajan yleisissä konsulipalveluissa, passi- ja henkilökorttiasioissa sekä laillistus- ja notaaritoimituksissa. Voit varata ajan puhelimitse ma–to klo 8.30–11.30 numerosta +66 2 207 8700, tai sähköpostitse osoitteesta [email protected] Asiakaspalveluaikamme säilyvät ennallaan ma–to klo 8.30–11.30.

Edustusto ottaa vastaan työntekoon ja perhesiteisiin sekä rajoitetusti opiskeluun liittyviä oleskelulupahakemuksia sekä erityisryhmien Schengen-viisumihakemuksia ajanvarauksella.

Lisätietoja:

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksenLinkki toiselle web-sivustolle..

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]