Koronavirustilanne Thaimaassa

Koronavirustilanne Thaimaassa

Thaimaassa vallitsee maanlaajuinen poikkeustila. Maahan saapuminen on mahdollista vain erityisluvalla. Kaikki maahantulijat joutuvat 14 päivän pakolliseen karanteeniin lukuun ottamatta nk. Phuket Sandbox ja Samui Plus -erityisjärjestelyjä. Keskeiset palvelut ovat auki. Kansallisia ja provinssikohtaisia rajoituksia on kuitenkin käytössä. Kasvosuojaimen käyttöä edellytetään sakon uhalla, ja lämmönmittaus on yleistä. Noudata turvavälejä. Uusi rekisteröintikanava avattiin ulkomaalaisille 1.8.2021 koronarokotusta varten.

Viranomaiset ovat luokitelleet Thaimaan provinssit viiteen ryhmään (tummanpunainen, punainen, oranssi, keltainen, vihreä) tartuntatapausten lukumäärän ja rajoitustoimien perusteella. Rajoitustoimia asetetaan etupäässä näiden luokitusten mukaisesti, mutta myös kansallisen tason rajoitukset ovat mahdollisia. Rajoitukset voivat vaikuttaa palvelujen ohella niin Thaimaan maahantulomahdollisuuksiin kuin maan sisäiseen liikkumiseen.

Korkeimmassa rajoitusryhmässä (tummanpunainen) ovat seuraavat provinssit 3.8.2021 lukien: 

  • Keski-Thaimaa: Bangkok, Ang Thong, Ayutthaya, Lop Buri, Kanchanaburi, Nakhon Nayok, Nakhon Pathom, Nonthaburi, Pathum Thani, Phetchaburi, Prachuap Khiri Khan (Hua Hin), Ratchaburi, Samut Prakan, Samut Sakhon, Samut Songkhram, Saraburi, Sing Buri ja Suphan Buri
  • Itä-Thaimaa: Chachoengsao, Chon Buri (Pattaya), Prachin Buri ja Rayong
  • Pohjois-Thaimaa: Phetchabun ja Tak
  • Koillis-Thaimaa: Nakhon Ratchasima
  • Etelä-Thaimaa: Narathiwat, Pattani, Songkhla, Yala

Varaudu rajoituksiin liikkumisessa ja palveluissa. Muutokset ovat mahdollisia hyvin nopealla aikataululla. Seuraa tiedotusvälineitä ja viranomaisten tiedotuksia. Tee matkustusilmoitus osoitteessa www.matkustusilmoitus.fi(Linkki toiselle verkkosivustolle) .

Thaimaan koronavirustilanteesta löytyy tietoa muun muassa terveysministeriön verkkosivuilta, maan hallituksen tiedotteista sekä päivittäisistä COVID-19 –katsauksista.

Lisätietoa:

Maahantulosäännökset

Thaimaan maahantuloa on rajoitettu tällä hetkellä 30.9.2021 saakka voimassa olevan poikkeustilan nojalla.  Maahan voi tulla erityisryhmien, kuten diplomaattien lisäksi muun muassa:

  • Ulkomaan kansalainen, joka on Thaimaan kansalaisen puoliso, lapsi tai vanhempi
  • Ulkomaan kansalainen, jolla on voimassa oleva pysyvä oleskelulupa Thaimaahan
  • Ulkomaan kansalainen, jolla on voimassa oleva työlupa Thaimaahan, sekä tämän puoliso ja lapset
  • Ulkomaan kansalainen, joka opiskelee Thaimaan viranomaisten hyväksymässä oppilaitoksessa, sekä tämän huoltaja
  • Ulkomaan kansalainen, joka tulee Thaimaahan tiettyihin hyväksyttyihin lääketieteellisiin toimenpiteisiin, sekä tällaisen henkilön avustaja

Lisäksi maahantulomahdollisuuksia on avattu myös mm. pitkäaikaisille matkailijoille, kuten 60 päivän turistiviisumin tai 90 päivän erityisturistiviisumin (Special Tourist Visa) haltijoille sekä eliittiviisumilla tai ns. eläkeläisviisumilla matkustaville henkilöille. Thaimaa on palauttanut 22.12.2020 käyttöön myös 30 päivän viisumivapauden turismitarkoituksiin tiettyjen maiden kansalaisille, ml. Suomen kansalaiset. Em. 30 päivän viisumivapaan oleskelun pituutta on jatkettu 45 päivään määräajaksi 22.12.2020 – 30.9.2021.

Kaikki ulkomaalaiset tarvitsevat viisumista tai viisumivapaudesta riippumatta erillisen maahantuloluvan (Certificate of Entry, COE) Thaimaan suurlähetystöstä. Lisäksi edellytetään todistus lähtömaassa enintään 72 tuntia ennen lentoa tehdystä negatiivisesta COVID-19 –testistä (RT-PCR). 

Kaikki maahantulijat joutuvat 14 päivän pakolliseen omakustanteiseen karanteeniin viranomaisten hyväksymissä karanteenihotelleissa (ASQ=Alternative State Quarantine). Aiemmin 1.4. asetetut lyhyemmän 10 ja 7 päivän karanteeniajat on keskeytetty 1.5.2021 lukien.

Thaimaa on avannut maata helpotetuin erityisjärjestelyin tietyistä maista saapuville (ml. Suomi), COVID-rokotussarjan saaneille matkailijoille nk. Phuket Sandbox-mallilla 1.7.2021 lukien ja Samui Plus -mallilla 15.7.2021 lähtien.

Ole yhteydessä Thaimaan suurlähetystöön lähtömaassasi selvittääksesi, mitä asiakirjoja tarvitset matkustusta varten. Nämä vaihtelevat erityisryhmästä riippuen.

Maarajojen yli liikkuu toistaiseksi lähinnä tavaraliikenne ja ne, jotka ovat saaneet maahantuloon erityisluvan Thaimaan suurlähetystöstä.

Lisätietoja:

Liikkuminen

Thaimaan sisällä matkailu on mahdollista. Provinssikohtaisia rajoituksia (mm. karanteeni tai negatiivinen COVID-testitodistus, ulkonaliikkumiskielto yöaikaan) on käytössä. Liikkumista sekä pääsyä voidaan rajoittaa alueille/alueilta, joissa tartuntariski on suuri. Viranomaiset kehottavat välttämään tarpeetonta matkustamista. Tarkista etukäteen matkakohteesi rajoitukset.

Korkeimman rajoitusluokan alueille (tummanpunainen) ml. Bangkok, Chon Buri (Pattaya) ja Prachuap Khiri Khan (Hua Hin) on asetettu ulkonaliikkumiskielto klo 21.00 – 04.00 välillä pl. viranomaisten erityisluvalla liikkuvat. Tarpeetonta liikkumista muina aikoina kehotetaan välttämään.

Myös Phuketiin (oranssi rajoitusluokka) matkustamista on rajoitettu maan sisällä 3.8.2021 lukien.

Varaudu terveysseulontoihin, ilmoittautumiseen viranomaisille sekä matkan tarkoituksen selvittämiseen maakuntien rajoilla mahdollisesti olevilla tarkastuspisteillä. Rajoituksia, ja muutoksia niihin voidaan asettaa hyvin nopealla aikataululla.

Kaukoliikenteen bussit ja junat operoivat supistetuin reitein.  Julkista liikennettä rajoitetaan matkustajamäärien osalta 75 prosenttiin.

Käytä liikennevälineissä ja ulkona muutenkin liikkuessasi kasvosuojainta ja noudata fyysistä etäisyyttä. Jos matkustat lentokoneella, tutustu lentoyhtiön COVID-ohjeisiin matkustajille.

Matkanjärjestäjät voivat asettaa rajoituksia kuljetettavien määrään tarvittaessa.

Lisätietoja:

Terveys

Thaimaan terveydenhoidon kapasiteetti on vahva. Heikentynyt koronatilanne on kuitenkin ruuhkauttanut sairaaloita. Jos sairastut tai epäilet sairastuneesi koronavirukseen, soita Thaimaan koronavirus-palvelunumeroon 1422, ulkomailta soitettaessa +66 2 2590 30 00. Palvelua on tarjolla myös englanninkielellä. Palvelusta saat tietoa muun muassa COVID-19 –testejä ja –hoitoa antavista sairaaloista. Tietoa löytyy myös Thaimaan terveysministeriön verkkosivuilta. Hoito on ulkomaalaisille pääsääntöisesti maksullista.

Kasvosuojaimen käyttöä edellytetään. Sen käyttämättä jättämisestä voi seurata sakkorangaistus (max. THB 20000). Viranomaiset pyytävät huomioimaan riittävät turvavälit kaikilla julkisilla paikoilla. Lämmönmittaus on yleistä. Normaalia korkeampi ruumiinlämpö (useimmiten >37.5) voi estää sisäänpääsyn asiointipaikkaan.

Maahantuloluvan saaneilla henkilöillä tulee olla matkapuhelin, johon saatetaan edellyttää Thaimaan viranomaisten Thai Chana, Mor Chana– ja/tai Thailand Plus -sovelluksen lataamista henkilön jäljittämiseksi tarvittaessa mahdollisessa COVID-tartuntatilanteessa. Myös liikkeet voivat edellyttää asiakkaiden skannaavan liikekohtaisen QR-koodin tai jättävän yhteystietonsa mahdollisten tartuntatapausten jäljittämiseksi.

Rokotuksista

Thaimaa ilmoitti 6.5.2021 koronarokotteen saatavuudesta myös ulkomaalaisille maassa asuville.

Thaimaan viranomaiset avasivat kesäkuussa thailandintervac.com – ilmoittautumiskanavan ulkomaalaisten koronarokotuksia varten. Käytännössä rokotusaikojen saaminen osoittautui haasteelliseksi. Viranomaiset ilmoittivat avaavansa myöhemmin uusia rekisteröitymiskanavia.

Thaimaa avasi 19.7. rokotusmahdollisuuden Bangkokissa 75-vuotta täyttäneille Thaimaassa asuville ulkomaalaisille ensimmäiseen rokoteannokseen. Rekisteröinti koronarokotuksiin Bangkokissa avattiin 20.7. myös 60 vuotta täyttäneille ulkomaalaisille seuraavista provinsseista: Bangkok, Nakhon Pathom, Nonthaburi, Pathum Thani, Samut Prakan ja Samut Sakhon. 

Uusi rekisteröitymiskanava expatvac.consular.go.th(Linkki toiselle verkkosivustolle) avattiin 1.8. Se on käytössä koko Thaimaan alueella ulkomaalaisten koronarokotuksia varten. Rekisteröitymisongelmissa ota yhteyttä: foreignvac.gmail.comSeuraa muita rokotusmahdollisuuksia myös thailandintervac.com(Linkki toiselle verkkosivustolle) –sivulta.
Voit tiedustella rokotesaatavuutta lisäksi mahdollisesta  terveystietosi omaavasta sairaalasta tai asuinmaakuntasi terveysviranomaisilta.

Suomessa koronarokotusten järjestäminen ja antaminen on annettu kuntien vastuulle ja tehtäväksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut suosituksen kunnille kotikunnattomien rokotusmahdollisuudesta.

Rokotusmahdollisuudesta on poissuljettu matkailijat ja lyhytaikaisesti maassa olevat. Näitä määritelmiä ei ole täsmennetty. Rokotuskunta arvioi kotikunnattoman edellytykset saada koronarokote Suomessa ja tekee lopullisen päätöksen rokotusoikeudesta.

Ennen mahdollista matkaa Suomeen, on hyvä olla yhteydessä oleskelukuntaan Suomessa, tiedustella rokotusmahdollisuutta sekä eri ikäryhmien rokotusjärjestystä.

Suomen suurlähetystöillä ei ole koronarokotteita saatavilla. Thaimaassa ja Suomessa rokotukset järjestetään niin oman maan kansalaisille kuin ulkomaalaisille kansallisten rokotussuunnitelmien ja –järjestysten mukaisesti.

Lisätietoja:

Palvelut

Keskeiset palvelut ovat auki. Provinssikohtaisia rajoituksia on kuitenkin asetettu erityisesti ravintola-, viihde- ja vapaa-ajan palveluihin.

Vaikka Thaimaan sisäinen matkailu on lähtökohtaisesti mahdollista, kehottavat viranomaiset välttämään tarpeetonta matkustamista.   Jotkut hotellit ovat vielä kiinni, ja tarjonta avoinna olevien kesken vaihtelee maakunnittain. Myös joitain nähtävyyksiä on suljettu määräajaksi tai toistaiseksi. Tarkista etukäteen matkakohteesi aukioloajat.

Erityisiä palvelurajoituksia on asetettu korkeimman rajoitusluokan (tummanpunainen) alueille ml. Bangkok ja Chon Buri (Pattaya) ja Prachuap Khiri Khan (Hua Hin). Tarkempia tietoja löytyy alla lisätietoja-kohdasta.

Viranomaiset vaativat kaikkia palveluntarjoajia noudattamaan asettamiaan COVID-sääntöjä ja -ohjeistuksia. Palveluntarjoajat, kuten kaupat, pankit ja liikenneoperaattorit, edellyttävät asiakkailtaan kasvosuojaimen käyttöä. Lämmönmittaus on yleistä. Lisäksi yritykset vaativat usein asiakkaita skannaamaan matkapuhelimellaan liikkeen ovelta löytyvän QR-koodin sisään tultaessa sekä sieltä poistuttaessa. Tällä viranomaisten luomalla järjestelmällä pyritään valvomaan tilojen väentiheyttä ja jäljitetään mahdollisia tartuntatapauksia. Käsihuuhteita on yleisesti saatavilla kaupoissa, ostoskeskuksissa ja ravintoissa.

Lisätietoja:

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Rajoitusten kuten kokoontumiskiellon rikkomisesta voi seurata pidätys, sakko ja/tai vankeusrangaistus. Kasvosuojaimen käyttämättä jättämisestä voi seurata max. THB 20000 sakkorangaistus.

Poikkeustilan aikana on noudatettava viranomaisten antamia ohjeita.

Muuta huomioitavaa

Pandemian aikana on ilmennyt tilanteita, joissa ulkomaalaisen pääsy esimerkiksi joihinkin pitkänmatkan busseihin tai yksittäisiin nähtävyyksiin tai palveluihin on saatettu evätä COVID-tilanteeseen vedoten. Mediassa on reagoitu kriittisesti tällaisiin tapauksiin.

Edustuston asiakaspalvelu

Edustuston asiakaspalvelu on avoinna ajanvarauksella. Asiakkaiden määrää edustuston vastaanottotilassa rajoitetaan toistaiseksi.

Lisätietoja:

Suurlähetystön asiakaspalveluajat (suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja thaiksi)

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]