Strategi för säkrandet av samhällets livsviktiga funktioner

20.12.2002 Statsrådets informationsenhet Pressmeddelande 339/2002


Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska utskott konstaterade vid sitt möte fredagen den 20 december 2002 att förslaget till strategi för säkrandet av samhällets livsviktiga funktioner bereds under loppet av våren 2003. Därefter kan den användas vid beredningen av statsrådets följande säkerhets- och försvarspolitiska redogörelse som ges år 2004.

Utarbetandet av strategin ingår i de uppgifter som bestäms i statsrådets säkerhets- och försvarspolitiska redogörelse för år 2001. I redogörelsen gavs säkerhets- och försvarspolitiska kommittén i uppgift att utarbeta en nationell strategi för samhällets beredskap. Strategin förutsätts definiera samhällets livsviktiga funktioner samt innehålla verksamhetsplaner och utvecklingsprogram. Under arbetets lopp har det visat sig att begreppet beredskap är för snävt för att beskriva arbetets innehåll.

Syftet med säkrandet av de livsviktiga funktionerna i samhället är att upprätthålla den nationella självständigheten samt våra medborgares levnadsmöjligheter och säkerhet. Strategin definierar de förfaringssätt som behövs för att trygga samhällets livsviktiga funktioner i alla säkerhetssituationer och vid hotbilder i samband med dem.

Med samhällets livsviktiga funktioner avses ledningen av staten, den yttre handlingsförmågan, militärt försvar av landet, den inre säkerheten, ekonomins och samhällets funktionsförmåga, befolkningens utkomst och handlingsförmåga samt den andliga förmågan att uthärda kriser.

Säkerhetssituationerna utgörs av normala förhållanden, störningstillstånd och undantagstillstånd. Till dessa situationers hotbilder hör hot anknutna till bl.a. informationssystemen, den internationella brottsligheten och terrorismen, vår miljö samt vår nationella självständighet.


Ytterligare information: statssekreterare Rauno Saari, SRK, tfn (09) 1602 2006











utrikes- och säkerhetspolitik