Finland ger Ukraina ytterligare stöd för livsmedelstrygghet och spannmålstransporter

Finland beviljar 3 miljoner euro i ytterligare stöd för att förbättra livsmedelstryggheten i Ukraina. Medlen ska bland annat användas för spannmålstransporter från Ukraina till länder vars livsmedelstrygghet försämrats till följd av det ryska anfallskriget. En del av medlen används för att röja minor på landsbygden och på det sättet få igång jordbruksproduktionen.

Ukrainas flaggor framför statsrådsborgen.

Finland har bidragit till Världslivsmedelsprogrammet WFP och spannmålstransporterna för att dämpa konsekvenserna av kriget Ryssland inledde i februari 2022. WFP använder stödet för att köpa och transportera ukrainskt spannmål till afrikanska länder som drabbats av livsmedelskrisen. Av stödet går 2 miljoner euro i form av humanitärt bistånd till WFP:s projekt Spannmål från Ukraina (Grain From Ukraine Initiative). Tidigare har Finland beviljat 11,5 miljoner euro för spannmålstransporter.

Samtidigt främjar Finland arbetet med minröjning för att Ukraina ska komma igång med odlingen igen. Det bedöms att det finns nedgrävda minor och andra explosiva lämningar i ett område som upptar till och med en tredjedel av odlingsmarken. Tusentals gårdar och hushåll på landsbygden har varit tvungna att minska eller helt upphöra med produktionen.

För att avhjälpa detta problem har WFP och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO startat ett projekt som kombinerar minröjning, humanitärt bistånd och utvecklingssamarbete. 

”När vi hjälper Ukrainas jordbrukssektor att återhämta sig i de krigsdrabbade områdena bidrar vi samtidigt till landets livsmedelstrygghet och näringsverksamhet,” säger utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio.

Projektet har beretts i nära samarbete med Ukrainas förvaltning. Det är ett exempel på en ny typ av flerpartssamarbete som går ut på att man genom att överskrida de sedvanliga sektorsgränserna har en möjlighet att finna hållbarare lösningar. 

Den ytterligare finansieringen gör att Finlands stöd till humanitär minröjning i Ukraina är sammanlagt cirka 8,25 miljoner euro efter Rysslands invasion av Ukraina.

Den 25 november ordnar Ukraina ett toppmöte om livsmedelstrygghet i syfte att fästa uppmärksamhet vid konsekvenserna av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Vid mötet hörs statsminister Orpos inspelade anförande. 

Mer information:

  • Utvecklingssamarbete: Sirpa Oksanen, enhetschef, enheten för Östeuropa och Centralasien, utrikesministeriet, tfn +358 50 414 5349
  • Humanitärt bistånd: Lauratuulia Lehtinen, enhetschef, enheten för humanitärt bistånd och humanitär biståndspolitik, utrikesministeriet, tfn +358 46 921 2030