Utrikesminister Kanerva träffade David Miliband i London

Utrikesministrarna Ilkka Kanerva och David Miliband. Foto: Tessa Oksanen "Ett avspänt och substansrikt möte", sade utrikesminister Ilkka Kanerva om sitt besök hos Storbritanniens utrikesminister David Miliband tisdagen den 16 oktober. "Vi har många gemensamma synpunkter på kärnfrågorna i den internationella politiken, bland annat EU:s reformfördrag, unionens yttre förbindelser och flera globala frågor såsom klimatförändringen", konstaterade Kanerva inför finländska korrespondenter i London.

Ministrarna diskuterade EU:s reformfördrag och det informella toppmötet i Lissabon. På agendan stod dessutom förbindelserna mellan Ryssland och EU samt situationen i Kosovo, Afghanistan och Iran.

Utrikesminister Ilkka Kanerva i London. Foto: Tessa Oksanen "Storbritannien är en central aktör för Finland och bedriver en utrikespolitik i samma anda. Landet är också en viktig transatlantisk aktör. Vi har många orsaker att intensifiera kontakten med Storbritannien", sade Kanerva.

När det gäller Europeiska unionens yttre förbindelser diskuterade ministrarna särskilt förbindelserna med Ryssland. Kanerva berättade att han presenterat Finlands, Sveriges och Norges utrikes- och säkerhetspolitiska samarbete för Miliband. Ryssland är ett partnerland till alla dessa länder.

"Vi har ett alldagligt förhållande i synnerhet till Ryssland. Vi möter Ryssland i de arktiska områdena och i Östersjöregionen", berättade Kanerva.

"Ryssland och Europeiska unionen behöver varandra. Det är uppenbart att det ligger i européernas entydiga intresse att Ryssland är med oss i all verksamhet."

Europeiska unionen ska enligt Kanerva kunna tala med Ryssland med en röst. Motstridiga röster försvagar unionens trovärdighet.

"Vi får inte låta det gå så långt att varje EU-land ser sig tvunget att skapa bilaterala relationer med Ryssland. Slutligen återstår inget av EU-strukturen, om alla länder sköter sina bilaterala relationer för sig själv."

I Kanervas dagslånga besök ingick också ett möte med det konservativa partiets skuggutrikesminister William Hague och ett frukostmöte med samlingspartiets förening i London.