Sauli Niinistö är Finlands tolfte president

Samlingspartiets Sauli Niinistö valdes söndagen den 5 februari till Finlands nästa president och Tarja Halonens efterträdare. När rösterna var räknade strax före klockan halv elva på kvällen stod det klart att Niinistö vunnit den andra omgången i presidentvalet med 62,2 procent mot de grönas Pekka Haavisto som fick 37,4 procent av rösterna.

Sauli Niinistö Valdeltagandet blev 68,9 procent, vilket är lägre än i tidigare presidentval. För fösta gången i Finlands historia gavs fler röster på förhand än på själva valdagen. Över 1,5 miljoner väljare förhandsröstade och över 1,3 miljoner röstade på valdagen.

Niinistös popularitet var stor då kampanjerna startade och han ledde i alla opinionsundersökningar fram till valet. På slutrakan i den andra omgången tog Niinistö hem segern i 14 av 15 valkretsar. Jämnast mellan kandidaterna var det i Helsingfors där Niinistö fick 50,3 procent och Haavisto 49,8. Helsingfors hade också det högsta valdeltagandet i landet, 74,8 procent av de röstberättigade tog sig till urnorna.

Sauli Niinistö tillträder presidentämbetet den 1 mars 2012.