Försvarsminister Kaikkonens internationella möten 17-22.2.2022

Den 21-22 februari 2022 deltar försvarsminister Kaikkonen i ett ministermöte för Joint Expeditionary Force (JEF) i Grantham i Storbritannien. Under mötet diskuterar ministrarna det aktuella säkerhetsläget i Europa och utvecklingen av JEF-samarbetet.

Torsdagen den 17 februari 2022 deltog försvarsminister Antti Kaikkonen i en arbetssession under andra mötesdagen av Natos försvarsministermöte, där temat var samarbetet mellan EU och NATO och det aktuella säkerhetsläget i och kring Ukraina.

Utöver Natoländerna hatte Finlands och Sveriges försvarsministrar bjudits in till mötet samt EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik Josep Borrell. Mötet hållts i Natos högkvarter i Bryssel.

Från Bryssel fortsatte försvarsminister Kaikkonen till München, där han deltog i säkerhetskonferensen MSC (Munich Security Conference) på hög nivå den 18-19 februari. I München diskuterades bland annat att handla om det transatlantiska samarbetet, den ökande spänningen i Östeuropa och situationen i andra konfliktområden. Under säkerhetskonferensens sista dag diskuterades Europeiska unionens roll när det gäller att bemöta dessa utmaningar.

I München hatte försvarsminister Kaikkonen därtill bilaterala möten med flera länders försvarsministrar. Dessutom deltog ministern i en arbetslunch som Tysklands försvarsminister Christine Lambrecht ordnar.

"Det är viktigt för Finland att diskutera aktuella säkerhetspolitiska frågor. I det skärpta säkerhetsläget är det bra att säkerhetskonferensen i München kan ordnas inom de gränser pandemin tillåter. Konferensen erbjuder en möjlighet till dialog mellan olika länder", säger försvarsminister Kaikkonen.

 

Ytterligare information om JEF-mötet ges av Samuli Puhakka, specialsakkunnig, tfn +358 295 140 089.