Statsminister Alexander Stubb är värd för framtidsseminariet Northern Future Forum i Helsingfors

Statsminister Alexander Stubb har bjudit in statsministrarna i de nordiska länderna och premiärministrarna i de baltiska länderna och Storbritannien till seminariet Northern Future Forum i Helsingfors den 6 och 7 november för att diskutera de framtida riktlinjerna för Nordeuropa.

Foto: Laura Kotila, NFF 2014
“Finland har mycket att bidra, men även mycket att lära sig av andra. Jag ser med intresse fram emot en öppen och inspirerande diskussion om dessa", säger statsminister Stubb.

Northern Future Forum, som tidigare år visat sig vara ett framgångsrikt koncept, samlar redan för fjärde gången nio länders stats- och premiärministrar och aktörer och experter inom näringslivet till en informell diskussion. Medlemmarna i Northern Future Forum samlades för första gången i London i januari 2011. Seminariet har också arrangerats i Stockholm och Riga.

Årets värdland Finland vill väcka diskussion om olika metoder för att skapa ny, innovativ företagsverksamhet och för att reformera utbildningssystemen. Finland har stark kompetens inom bägge sektorerna. Alla länder som deltar i seminariet står inför gemensamma utmaningar bl.a. i fråga om behoven att balansera den offentliga sektorn, digitaliseringen och den skärpta internationella konkurrensen.

Foto: Antti Kokkola The themes of the NFF 2014 will be the competitiveness of education systems and the promotion of innovative business activity.
Utbildningssystemets konkurrenskraft och främjandet av innovativ företagsverksamhet är teman för seminariet.

"Den ekonomiska tillväxten och välfärden kommer ur företagsverksamheten. Därför är det en central utmaning för alla länder i Nordeuropa att göra den starkare och mer mångsidig. I Finland och även på andra håll i Europa kommer en framgångsrik företagsverksamhet i allt högre grad att basera sig på kompetens och högklassig utbildning. Därför anser jag att seminariets två teman också har flera intressanta beröringspunkter", säger statsminister Stubb

Seminariet arrangeras i företagsacceleratorn Startup Saunas lokaler på Aalto-universitetets campus i Otnäs. Seminariets öppningsanföranden och sammandrag samt presskonferens kan följas i direkt webbsändning.

Läs mera:
NFF 2014(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)