Opera By You – världens första opera som skapas av internetanvändarna

Nyslotts operafestival lanserar ett unikt projekt där vem som helst kan delta i skapandet av en opera. Alla som går med i internetgruppen kan bidra till att skriva libretto, komponera musik, regissera, designa kostymer och dekor - från början till slut.

Nyslotts operafestival i sin tur att ställa solister av världsklass, en kör på 80 sångare, en symfoniorkester och hela produktionsmaskineriet till internetgruppens förfogande. Operan kommer att premiär på Nyslotts operafestival på sommaren 2012.

Skapandet av text och musik till en opera har traditionellt gjorts av endast ett fåtal personer. Detsamma gäller den visuella designen” säger chefen för Nyslotts operafestival Jan Hultin. ”Vi vill nu att en stor grupp människor delta i denna unika kreativa process från början. Genom det här projektet tror jag vi kan locka nya människor till operans rika och färgstarka värld."

Internetgruppen kommer att få hjälp av ett "byaråd" bestående av operaproffs: Nyslotts operafestivals produktionschef Jukka Pohjolainen, kompositören Markus Fagerudd, operaregissören Jere Erkkilä och projektledaren Sivi Uitto. Operan utvecklas och tas fram tillsammans med reklambyrån Hasan & Partners. Projektets huvudsamarbetspartner är Helsingin Sanomat och Nokia.

"Vi väntar med spänning på vad internetgruppen producerar. Förhoppningsvis något som aldrig tidigare setts i Olofsborg", säger mannen som ansvarar för den slutliga produktionen, Jukka Pohjolainen.

Alla intresserade kan delta i skapandet av operan på www.operabyyou.com.(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)