Mörkret är en positiv resurs för kulturhuvudstaden Åbo

I programmet för Åbos kulturhuvudstadsår betraktas det för nordborna så välkända mörkret ur ett positivt perspektiv. Kulturhuvudstaden Åbo har hittat 876 nyanser av mörkret och deltagarna utmanas att möta båda kulturen och mörkret utan fördomar. Mörker är ingen gravallvarlig angelägenhet utan ger kraft, inspiration och värme. Åbo vill visa hur man lever mitt i mörkret och hittar källor till glädje också mellan höst och vår.

I augustinumret av Newsweek(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) uppskattas Finland vara världens bästa land. De nordiska länderna var framgångsrika i undersökningen och en av orsakerna till framgången anses vara det mörka klimatet och kylan. De som bor i mitten av mörkret riktar in sin energi på kreativitet, stabilitet och närhet.

Kulturhuvudstaden Åbo tar in ljuset i mörkret genom att bjuda på kultur varje dag under 2011. Programmet under Åbos kulturhuvudstadsår är kultur i ordets vidaste bemärkelse.

The programme for 2011 shows how people live and laugh amidst the darkness. (photo: Visit Finland) Den traditionella bastun t.ex. som finländarna känner så väl till flyttas in i det urbana landskapet i Åbo och låts gunga på Aura å som delar staden Åbo itu. Från den mörka medelåldern igen härstammar historien om amazonprinsessorna som slogs på Östersjön, om krig och kärlek. Under kulturhuvudstadsåret omvandlas historien till en opera som framförs på den ort där den en gång utspelades, på Åbo slotts innergård.

På samma sätt förenas kamp- och stridsgrenar, dramats valv och den världsberömde dragspelsartisten Kimmo Pohjonens säregna musik till ett unikt spektakel, stort som hela stadion i augustimörkret som sakta sänker sig. Och hur skulle det kännas att besöka en bar eller en teaterföreställning i totalt mörker?

I programmet medverkar såväl den finländska mediekonstnären Eija-Liisa Ahtiala, som är högt uppskattad runt om i världen, och det största namnet inom modern dans i Finland, Tero Saarinen med ensemble liksom också mezzosopranen Monica Groop och regissören Kristian Smeds och den homoerotiska konstens kultnamn Tom of Finland.

Kulturen betjänar alla sinnen
 

Oberoende av årstiden bjuder Åbo på botemedel mot den gråa vardagen, t.ex. moderna fotografier, cirkus och opera. Med hjälp av en fördomsfri inställning kan du också inverka på välmåendet t.ex. genom kulturmotion eller en heavymusical. Under 2011 betjänar kulturen alla sinnen. God mat t.ex. förmedlar bättre humör på jungfrupotatisfestivalen som är en värdig fest för inkaindianernas gåva till européerna.

Programmet Åbo 2011 höjer humöret också utanför Åbos gränser. Förr tände man eldar längs Östersjön för att skicka budskap till varandra och fortfarande flammar forneldarna varje augustimånad. Under 2011 kommer Åbo tillsammans med den andra europeiska kulturhuvudstaden Tallinn att sprida kulturen längs Östersjöns stränder och ute på havet. Världens största och vackraste skärgård bjuder på fantasiska, överraskande upplevelser när konsten och resenären möts i en liten kyrka fjärran från allt eller mitt ute på det öppna havet. I augusti 2011 plöjer också de stora segelskeppen Östersjöns vågor när evenemanget Tall Ships´Races Tall förser Åbos och Tallins kulturhuvudstadsår med en extra guldkant.
 
Programmet för kulturhuvudstadsåret har sammanställts utgående från en öppen projektutlysning. Genom att välja och kombinera bland de mer än tusen ansökningar som lämnades in har man satt ihop en helhet på ca 150 omfattande programprojekt som i sin tur består av tusentals enskilda evenemang. Åbos budget för 2011 uppgår till 50 miljoner euro.

Kulturhuvudstadsåret är den största satsningen på kultur på många decennier i Finland. Bland de medverkande är finska staten, Åbo stad med grannkommuner och stora finländska företag.

Europas kulturhuvudstad Åbo fängslar och överraskar 15.1 – 15.11.2011.
Digitalt finns kulturhuvudstaden på adressen www.turku2011.fi
(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)