Världens största teknologipris delas ut igen 2010

Det finska Millenniumpriset skapades inför millennieskiftet för att belöna teknologiska innovationer som uppfyller kriteriet att vara speciellt nyttiga för människan och mänskligheten. Stiftelsen Teknikakademien delar ut det internationella Millenniumpriset vartannat år och letar nu efter nya kandidater.

I 2008 fick Robert Langer Millenniumpriset för sina innovativa biomaterial för kontrollerad läkemedelsdosering och vävnadsregenerering (foto: Millennium Technology Prize). I 2008 fick Robert Langer Millenniumpriset för sina innovativa biomaterial för kontrollerad läkemedelsdosering och vävnadsregenerering (foto: Millennium Technology Prize).

Det första priset gick till Tim Berners-Lee, skaparen av World Wide Web, i juni 2004. Professor Shuji Nakamura tilldelades det andra priset i september 2006 för utvecklingen av LED-ljuset som förbrukar betydligt mindre energi än de tidigare lösningarna. I juni 2008 mottog Robert Langer det tredje priset för sina innovativa biomaterial för kontrollerad läkemedelsdosering och vävnadsregenerering.

Den finska stiftelsen Teknikakademien söker nya kandidater för Millenniumpriset av året 2010. Priset ges för en teknisk innovation som förbättrar människornas vardag. Kandidater kan utses till slutet av september 2009.

Vetenskapliga samfund, universitet och forskningsinstitutioner samt företag och föreningar kan lägga fram förslag till prisvinnare. Priset delas ut till en forskargrupp eller till 1–3 personer vars arbete har haft en stor betydelse för skapandet av den nya innovationen. Innovationer som har blivit valda till finalen offentliggörs under våren 2010.

Mer information och instruktioner för utnämning av kandidater på www.milleniumprize.fi/prize(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).