Inga uppgifter ännu om Londonoffrens nationalitet

Pressmeddelande 217/2005
7.7.2005


På torsdag morgon 7.7. kl. 08.51-09.47 inträffade en serie på fyra explosioner i centrum av London. Tre av explosionerna skedde i metron och en i en buss. Enligt de brittiska myndigheterna var det fråga om en terroristattack utan någonsomhelst förhandsvarning.

Enligt uppgifter från Finlands ambassad i London torsdags klo 21.00 finsk tid hade de brittiska myndigheterna bekräftat att 37 personer till dess omkommit och att offrens antal ännu kunde stiga. Flera hundratal hade skadats. Myndigheterna har dock inte ännu gett några uppgifter om de dödas och skadades nationalitet. Utrikesministeriet har för närvarande inte uppgifter om några finländska döda eller skadade.

Efter det Finlands ambassad via media fick veta om det inträffade, började den vidta åtgärder i enlighet med sin beredskapsplan. Ambassaden har kontakt med polismyndigheterna i London och den brittiska regeringen och håller även Finlands politiska ledning och vederbörande myndigheter a jour med läget. Ambassaden har även direkt kontakt med de sjukhus, dit skadade har förts, för att klarlägga om det bland offren finns finländare.

Därtill har ambassaden mottagit per telefon information om de finländare som möjligen rört sig på explosionsplatsen och som anhöriga eller nära bekanta inte fått kontakt med. Man kan vara i kontakt med utrikesminsiteriet genom en elektronisk blankett som finns på ministeriets webbsidor (formin.finland.fi). Kontakten förmedlas till ambassaden som försöker lokalisera ifrågavarande personer.

Metrotrafiken i London och en del av busstrafiken i centrum har tillfälligt avbrutits.Polisen rekommenderar att människorna håller sig inomhus och undviker att onödigt röra sig i centrum av London och vid vissa knutpunkter. På grund av hotet från den internationell terrorismenkommer säkerhetsåtgärderna ytterligare att skärpas särskilt i London och på flygplatserna.

Utrikesministeriet har öppnat en telefonlinje för upplysning. Numret är 0800 04444 och dejouren pågår dygnet runt. Nödnummer till London Metropolitan Police Service (Casualty Bureau) är +44 870 1566344. Centralen hos Finlands ambassad har numret +44 20 7838 6200.