Helsingfors designhuvudstad 2012?

Helsingfors har valts ut att tillsammans med Eindhoven i Holland tävla i finalen om Världens designhuvudstad 2012 (World Design Capital). År 2008 innehade Torino i Italien titeln och år 2010 är det Söul i Sydkorea som får kalla sig designhuvudstad.

Den internationella designorganisationen ICSID (International Council of Societies of Industrial Design) röstade fram finalisterna i augusti och kommer att välja segraren i november. 

 

Finlandiahuset designat av Alvar Aalto. (Bild: Visitfinland Imagebank) Finlandiahuset designat av Alvar Aalto. (Bild: Visitfinland Imagebank)

Om Helsingfors väljs till designhuvudstad kommer staden att ordna öppnings- och avslutningsfestivaler samt flera andra evenemang, inklusive satellitevenemang utomlands. Huvudstadstiteln skulle rikta hela designvärldens uppmärksamhet mot Helsingfors i ett år. I Helsingfors är men redan entusiastisk över den eventuella titeln:

"Vi var kulturhuvudstad år 2000. Det här är helt jämförbart med det", konstaterar Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen.

"Design är redan Helsingfors grej. En seger skulle vara ännu ett steg framåt. Vi vill vara föregångare på det här området" säger Helsingfors kulturdirektör Pekka Timonen.

Vinnaren i WDC 2012 offentliggörs officiellt under ICSID World Design Congress i Singapore den 25 november 2009.

Läs mer:
World Design Capital 2012(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)