Eurovision Song Contest i Liverpool – infopaket för dig som tänker vara på plats

Semifinalen och finalen i Eurovisionsfestivalen (Eurovision Song Contest) äger rum 9-13 maj i Liverpool. Här har vi samlat nyttig information för dig som tänker åka dit.

Före resan

Kom ihåg resandets 4 viktiga R:

1.Resemeddelande

2.Reseanmälan

3.Reseförsäkring

4.Resedokument

Läs resemeddelandet om Storbritannien på utrikesministeriets webbplats(Länk till en annan webbplats.). Resemeddelandena innehåller långsiktig information om det allmänna säkerhetsläget i ett land eller en region. De är avsedda som stöd för resenärers egna beslut. Meddelandena är rekommendationer, och det är alltid resenären själv som är ansvarig för sina resebeslut.

Anmäl din resa till utrikesministeriet på adressen www.reseanmalan.fi(Länk till en annan webbplats.). När du gör det får utrikesministeriet dina personuppgifter och uppgifter om hur du kan kontaktas och var du bor under resan, och då är det möjligt att få kontakt med dig om ett undantagsläge skulle uppstå.

Det är nödvändigt att ha en tillräckligt omfattande reseförsäkring med tanke på oförutsedda situationer.

Se till att dina resedokument (Länk till en annan webbplats.)är uppdaterade. Det går inte längre att resa till Storbritannien med ett personkort, man måste ha ett pass. Passet måste vara i kraft under hela resan.

EU-medborgare kan vistas i Storbritannien i högst sex månader utan visum.

Ta kopior av dina resedokument (åtminstone passets sida med personuppgifter, och eventuellt reseförsäkringskort) och förvara kopiorna på annat ställe än originalen. Kopior gör det lättare och snabbare att skaffa nya dokument om originalen skulle försvinna.

Minderåriga personer måste dessutom ha med sig ett tillstånd av sina vårdnadshavare för att få resa ensam eller i annat sällskap än sina vårdnadshavare. Tillståndet ska vara undertecknat av vårdnadshavarna och innehålla deras kontaktuppgifter. Du hittar mera information här (Länk till en annan webbplats.)och här (Länk till en annan webbplats.)(på engelska).

Om du råkar i nöd på din resa

I krislägen är det de brittiska myndigheterna som har ansvaret för säkerheten för alla som befinner sig inom landets gränser, och man ska följa deras anvisningar. Det lönar sig att följa med lokala nyheter, Finlands ambassads och Finlands utrikesministeriums(Länk till en annan webbplats.) webbplatser samt ambassadens meddelanden (Länk till en annan webbplats.)i sociala medier.

Om du behöver akut hjälp ska du kontakta de brittiska räddningsmyndigheterna. I Storbritannien är det allmänna nödnumret 999. 112 fungerar också.

I nödfall kan du kontakta utrikesministeriets dygnet runt-jour på tfn +358 9 1605 5555 eller e-post [email protected] . På ambassadens webbsidor finns information om den hjälp som beskickningar kan erbjuda.

Om du blir av med ditt pass, det blir t. ex. stulet, ska du följa våra anvisningar på webbplatsen. Gör genast en brottsanmälan på en lokal polisstation och be om en kopia av anmälan. Förutom den behöver du något identitetsbevis med foto för att kunna ansöka om ett nytt pass. Beroende på flygbolaget kan det vara möjligt att få flyga hem utan pass, dvs endast med kopia av brottsanmälan och ett fotoförsett ID-intyg (t. ex. körkort eller kopia av passet). Ta reda på vad som gäller med just ditt flygbolag. Om flygbolaget kräver pass för ombordstigning kan ambassaden under tjänstetid bevilja ett tillfälligt pass för hemresa.

Ambassaden i London tar i första hand emot förfrågningar per e-post: [email protected]. Om ditt ärende är mycket brådskande kan du ringa +44 (0) 20 7838 6200 må-fre klockan 9-12 och 13-16.

Ambassadens besöksadress är 38 Chesham Place, London SW1X 8HW, United Kingdom. 

Tjänster i Liverpool

Platsen för Eurovisionsfestivalen

Semifinalerna och finalen arrangeras den 9, 11 och 13 maj i Liverpool Arena(Länk till en annan webbplats.) på adressen

16 Monarchs Quay, Liverpool L3 4FP.

Kollektivtrafik

Här (Länk till en annan webbplats.)hittar du information om Liverpools kollektivtrafik.

Sjukhuset som ligger närmast Liverpool Arena är Royal Liverpool University Hospital, Mount Vernon St, Liverpool L7 8YE.

Närmaste polisstationer:

https://www.merseyside.police.uk/contact/af/contact-us/(Länk till en annan webbplats.)

Flygtrafik

Från Finland flyger Finnair, Norwegian Air och Ryanair till Storbritannien.

Finnair flyger till Heathrows(Länk till en annan webbplats.) flygplats och till Manchester(Länk till en annan webbplats.). Du hittar kontaktuppgifter till kundbetjäningen på Finnairs webbplats(Länk till en annan webbplats.).

Norwegian Air flyger till Gatwicks (Länk till en annan webbplats.)flygplats. Du hittar kontaktuppgifter till deras kundbetjäning på bolagets webbplats(Länk till en annan webbplats.).

Ryanair flyger till Stansteds (Länk till en annan webbplats.)flygplats. Du hittar kontaktuppgifter till deras kundbetjäning på bolagets (Länk till en annan webbplats.)webbplats.

Utrikesministeriets jour i Finland fungerar varje dag dygnet runt.

Tfn: +358 9 1605 5555 (samtalen spelas in).

e-post: [email protected]

Under tjänstetid må-fre klockan 8-16:15 kan du också kontakta ministeriets enhet för konsulära ärenden: (KPA-10): tfn +358 295 16001 (växel), e-post: [email protected] .