Att jobba för UM: Sini, köksmästare

I Pekka Huhtaniemis, Finlands ambassadör i London, tjänstebostad ordnas det ungefär 3-4 evenemang eller tillställningar per vecka. Dat kan vara fråga om en lunch, middag, mottagning – eller till och med en koncert. Kvinnan som tar hand om all mat som serveras i dessa evenemang är köksmästaren Sini Kiialainen. Kiialainen berättar att jobbet varierar mycket och att man aldrig blir utråkad.

Vem är du och var jobbar du?

Jag heter Sini Kiialainen och jag jobbar som köksmästare i Finlands ambassadörs tjänstebostad i London.  

Hur ser din typiska arbetsdag ut?

Jag kan inte beskriva en typisk arbetsdag utan det är förberedelserna av olika evenemang som definierar mina arbetsdagar. Jag planerar menyer för olika evenemang, anställer personal om det behövs, köper in råvarorna och drickorna, köper och arrangerar blommorna och förstås förbereder jag också maten. Själva genomförande av evenemangen tillhår också mitt jobb.

Hurdan är din köksfilosofi? Kuva: Tiina Heinilä

Jag använder så mycket säsongens råvaror som jag kan och närproducerad mat är också en viktig grej för mig. Jag tycker att det är onödigt att flyga varor från andra sidan världen. Inhemskt är bäst – vilket i detta fall betyder förstås brittiskt.

Vad är aktuellt i ditt jobb just nu?

Vi har mycket på gång just nu men den nästa stora evenemangen är Dagen för försvarets fanfest i början av juni. Ambassadören är mycket ivrig att representera på många olika sätt, och det passar bra för mig. Man blir aldrig uttråkad i detta jobb, eftersom varje evenemang är olika.

Hur finskt är maten som serveras i ambassadörens tjänstebostad?

Maten i residensen är modern europeisk mat. Skandinavisk mat har blivit jätte trendigt under de senaste åren i London. Jag försöker att framföra finskhet i kanapéer och bufféer.  Nya idéer får jag från böcker, restauranger och numera också från internet. Menyer varierar i olika evenemang och recept filas och utvecklas hela tiden.

Vad är den knepigaste situationen som du har stött på i detta kök? Och vad har varit den bästa stunden för dig?

Ibland när våra gäster inte har anmält sina allergier på förhand har man nästan behövt trolleri för att få mat för dem. Gästerna måste förstå att residensen inte är en restaurang utan ambassadörens hem. Det finns bara de varor som behövs till menyn av just det evenemanget.

Jag kan inte nämna någon bäst stund i köket men det är ju alltid trevligt då allt går som planerat och gästerna kommer ihåg att tacka efteråt.

I januari fick jag en privat tur i Buckingham Palace. Det var en fin upplevelse. Jag träffade köksmästaren Mark Flanagan som visade mig de olika köken i palatsen. Också utrikesministeriets konferens för kockar var en underbar upplevelse. Det var fint att få träffa köksmästarna från Finlands andra ambassader och dela sina erfarenheter. Jag håller kontakt med många av dem fortfarande.

Kuva: Tiina Heinilä Varför just detta jobb?

Jag flyttade till London år 2002. Jag började jobba i ambassaden på hösten 2008 efter att dåvarande köksmästaren Sami Tallberg hade rekommenderat mig till ambassadören Jaakko Laajava.

Man får arbeta långa dagar i köket men det som gör arbetet tungt ibland är plötsliga ändringar och problem med information. Ibland harmar det mig att vara den enda i ambassaden inom denna bransch. Andra förstår inte alltid hur mycket jobb det gräver att planera och förbereda ett evenemang. Även små ändringar kan gräva mycket jobb. Jag har nog lärt mig att behärska mig mycket bättre under min tid i ambassaden och det kommer säkert att vara till nytta också senare. Det som är givande i det här jobbet är nöjda gäster.