Regeringen säkrade strukturfondsperiodens start enligt tidtabellen

Arbets- och näringsministeriet

Pressmeddelande
30.4.2014 

Regeringen beslutade den 30 april 2014 om nya förordningar som ska tillämpas på utvecklingen av regionerna och strukturfondsverksamheten under programperioden 2014-2020. Genom förordningarna säkras strukturfondsperioden start i maj och de träder i kraft den 1 maj 2014.

Uppgifterna och rollerna i strukturfondsverksamheten fastställdes

Genom statsrådets förordning om utveckling av regionerna och förvaltning av strukturfondsverksamheten förtydligas och förenhetligas den praktiska verksamheten i utvecklingen av regionerna och förvaltningen av strukturfondsverksamheten. 

I förordningen ingår närmare bestämmelser än i lagen om utarbetandet, verkställandet och uppföljningen av regionutvecklingsbeslut och regionutvecklingsprogram. I förordningen preciseras dessutom olika myndigheters uppgifter i utvecklingen av regionerna och i genomförandet av strukturfondsprogrammet.

Överenskommelse om finansiering av strukturfondsprojekt nåddes

 I statsrådets förordning om finansiering av regionutveckling och strukturfondsprojekt föreskrivs om stödmottagare för projekt som finansieras av strukturfonderna och om användningsändamålet och förutsättningarna för stöd. Frågor som gäller stödbeloppet, ansökan om stöd och beviljande av stöd ingår också.

Förordningen tillämpas på social- och hälsovårdsministeriets, arbets- och näringsministeriets, närings-, trafik- och miljöcentralernas och landskapsförbundens strukturfondsprojekt samt dessutom på nationella utvecklingsprojekt som gäller landsbygden och landskapsutvecklingspengar. Förordningen tillämpas dock inte på projekt enligt lagen om stödjande av företagsverksamhet och inte på stöd som beviljas av Tekes. 

Förordningarna förtydligar de olika myndigheternas förfaranden när de beviljar stöd för strukturfondsprojekt.  Avsikten är minska tolkningsskillnaderna i olika situationer och på så sätt förenhetliga praxis. En enhetlig praxis effektiviserar användningen av stöd och är viktig för att stödmottagarna ska behandlas lika.

Förskottsbetalningar gör förvaltningen av projekten smidigare 

I statsrådets förordning om stödberättigande kostnader som medfinansieras av strukturfonderna utvidgas under programperioden 2014-2020 användningen av förenklade kostnadsmodeller enligt EU:s rättsakter.

Förenklade kostnadsmodeller, dvs. engångsersättning och kostnader som ersätts enligt ett procenttal föreslås bli tillämpade som huvudregel. Detta syftar till att förenhetliga, förtydliga och förenkla reglerna om stödberättigande kostnader, vilket bidrar till att minska stödmottagarens administrativa börda.

Avsikten med att till fullo införa förenklade kostnadsmodeller är att förkorta utbetalningstiderna för projekten och minska den arbetstid som myndigheterna lägger ned på utbetalningar. 

I övrigt motsvarar de föreslagna bestämmelserna rätt långt statsrådets förordning om stödberättigande kostnader som medfinansieras av strukturfonderna för programperioden 2007?2013.

 Ytterligare upplysningar:

regeringsrådet Tuula Manelius, ANM, tfn +35840 769 4936 konsultative tjänstemannen Tarja Reivonen, ANM, tfn  +35829 506 4942 (fr.o.m. 5.5.2014, statsrådets förordning om utveckling av regionerna och förvaltning av strukturfondsverksamheten) 

regeringssekreterare Anne Juutilainen, ANM, tfn +35850 396 3583 (fr.o.m.12.5.2014, statsrådets förordning om stödberättigande kostnader som medfinansieras av stru