Banktillsynen framskred i Europeiska rådet

Statsrådets kommunikationsavdelning

Pressmeddelande 323/2012

EU-ländernas stats- och regeringschefer, som samlades den 18 och 19 oktober i Bryssel, enades om fortsatta åtgärder för att införa europeisk banktillsyn. Stats- och regeringscheferna gav euroländernas finansministrar i uppgift att före årets slut utarbeta kriterier enligt vilka en direkt rekapitalisering av banker via Europeiska stabilitetsmekanismen (ESM) kan bli möjlig. Rekapitalisering av banker är möjlig först när den gemensamma banktillsynen är fullt handlingskraftig.

Stats- och regeringscheferna betonade att euroländer och länder som står utanför euroområdet bör behandlas likvärdigt. Finland har ansett att det är viktigt att den gemensamma banktillsynen är tillräckligt lockande för bl.a. Sverige och Danmark. Banktillsynen är ett led i åtgärderna för att stärka Ekonomiska och monetära unionen.

"Det är viktigt att bankunionen framskrider. Målet är att förhindra situationer där stater ställs till ansvar för bankernas svårigheter. Syftet med bankunionen är inte endast att vara ett redskap för euroländerna, utan redan vid upprättandet bör man se till att så många länder som möjligt vill gå med i den", sade statsminister Katainen.

"Det är också bra att det i slutsatserna hänvisas till den rapport som Liikanens arbetsgrupp utarbetat om att minska bankernas risker och investeraransvaret."

Som ett led i utvecklingen av en integrerad finanspolitik diskuterades vid mötet euroländernas gemensamma finansieringskapacitet, som syftar till att stödja ländernas strukturella reformer.

"Vi förde en preliminär diskussion om den gemensamma finansieringskapaciteten, och överväger frågan noga utan att i detta skede förbinda oss till något", konstaterade Katainen.

Statsminister Katainen framhävde vikten av att värna om EU:s enhetlighet.

"Utvecklingen av EMU är en central del av integrationen och viktig med tanke på ett långsiktigt stärkande av euroområdet. I det rådande läget måste vi ändå värna om att EU hålls enhetligt och att unionen är stark även i fortsättningen", sade statsminister Katainen.

Riklinjerna är en del av åtgärderna för att utveckla Ekonomiska och monetära unionen utifrån den interimsrapport som ordförande Herman Van Rompuy utarbetat. Avsikten är att man kommer överens om riktlinjerna för EMU:s utveckling i Europeiska rådet i december.

Ytterligare information: Pasi Rajala, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn +3589-1602 2055 eller +358400 505 269, och Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn +3589-1602 2180, statsrådets kansli