Viisumittomat risteilyt Saimaan kanavan matkustajaliikenteestä


Tasavallan presidentti on tänään hyväksynyt Venäjän ilmoituksen Saimaan kanavan matkustajaliikennesopimuksen 3. artiklan lakkauttamisesta. Artikla on mahdollistanut Suomen ja kolmansien maiden kansalaisten viisumittomat matkat kanavan kautta Viipuriin.

Venäjän taholta on jo pitkään eri yhteyksissä todettu halu lakkauttaa kyseinen artikla, koska vastaavaa viisumivapautta ei ole Suomen taholta annettu venäläisille kanavamatkustajille. Nykyinen Saimaan kanavan matkustajaliikennesopimus on vuodelta 1990, ja Neuvostoliitto myönsi siinä aikoinaan yksipuolisen viisumivapauden matkustamisen helpottamiseksi Viipuriin. Matkustajaliikennesopimus ja sen 3. artikla eivät koske matkustamista Lappeenrantaan eivätkä yleensäkään maahantulon edellytyksiä Suomeen.

Venäjä ilmoitti toukokuussa 2001 hallituksensa tehneen päätöksen, jonka tarkoituksena oli lakkauttaa matkustajaliikennesopimuksen 3. artikla ja ehdotti asiasta sopimista noottien vaihdolla. Asiasta on vuoden mittaan maiden välillä käyty useita neuvotteluja, joissa Venäjän päätöksen pysyvä luonne on vahvistettu. Venäjä katsoo, ettei enää ole perusteltua ylläpitää viisumivapautta Saimaan kanavan laivamatkoilla. Suomen jäsenyys Schengen-järjestelyissä edellyttää puolestaan venäläisiltä matkailijoilta kaikissa tapauksissa viisumin.

Ulkoministerien Tuomioja ja Ivanov tapaamisessa Reykjavikissa 15. toukokuuta sovittiin virkamiestyöryhmän asettamisesta, jonka tehtävänä on selvittää miten Venäjän viisuminanto kanavaristeilyjen tarpeisiin voidaan järjestää mahdollisimman nopeaksi ja tehokkaaksi. Ryhmä raportoi työnsä tuloksista lähiaikoina.

Lisätietoja: yksikön päällikkö Ari Heikkinen puh. 09-1605 6092








Venäjä