Suomelta lisää humanitaarista tukea Irakin sodan uhreille

Ulkoasiainministeriö on myöntänyt 3,2 miljoonaa euroa humanitaarista apua Irakin sodan uhreille. Suomen myöntämä apu on vastaus YK:n avustusjärjestöjen yhteisvetoomukseen, jonka he esittivät viime viikon lopulla. Ministeriö myönsi YK:n ruokaohjelmalle (WFP) 2 000 000 euroa, lastenrahasto UNICEF:lle 700 000 euroa, Kansainväliselle siirtolaisjärjestölle (IOM) 300 000 euroa sekä räjähtämättömien ammusten ja miinojen raivaamiseen UNMASin (United Nations Mine Action Service) kautta 200 000 euroa.

"Humanitaarisen avun koordinaatio ja avun toimittaminen kuuluvat nimenomaan YK:n avustusjärjestöille", kehitysyhteistyöministeri Suvi-Anne Siimes sanoo. "Uskomme, että tätä kautta apu saadaan perille puolueettomasti ja kestävällä tavalla sekä niin, että siitä hyötyvät ensisijaisesti heikoimmassa asemassa olevat lapset, vanhukset ja sairaat."

Yhteensä 2,05 miljardin euron yhteisvetoomus on YK:n historian suurin ja sillä katetaan puolen vuoden tarpeet. WFP:n osuus koko vetoomuksesta on 1,2 miljardia euroa. Muiden 15 avustusjärjestön osuus on loput 800 miljoonaa euroa. Avun turvin WFP aloittaa julkisen ruuanjakelun Irakin sisällä niin pian kuin tilanne sallii. WFP varautuu ruokkimaan koko Irakin 27 miljoonaisen väestön kuukauden, kahden kuluessa. WFP on jo varastoinut peruselintarvikkeita Irakin naapurimaihin ja tilannut lisää vehnäjauhoja 120 000 tonnia. Irakin väestö tarvitsee elintarvikkeita noin 480 000 tonnia kuukaudessa.

UNICEF:n tehtävä on taata juomavesihuollon ja hygieniaolosuhteiden parantaminen sekä estää naisten ja lasten aliravitsemuksen lisääntyminen. Juomavesi on elintärkeä erityisesti heikoimmassa asemassa oleville ihmisille. Jo nyt siitä on monin paikoin vakava pula. UNICEF on pyytänyt kansainväliseltä yhteisöltä 154 miljoonaa euroa.

IOM auttaa Keski- ja Etelä-Irakin maansisäisiä pakolaisia, joiden määrän pelätään nousevan sodan pitkittyessä. IOM varautuu auttamaan paria miljoonaa sisäistä pakolaista. IOM:n osuus vetoomuksesta on 59 miljoonaa euroa.

UNMAS tarvitsee 10 miljoonaa euroa Irakissa olevien miinojen ja räjähtämättömien ammusten raivaamiseen. Raivaustyö on avustustoimien kiireellisimpiä tehtäviä. Irakin ja Iranin välinen sota, Persianlahden sota ja nykyinen sota ovat jättäneet maahan miinoitettuja alueita ja räjähtämättömiä ammuksia, jotka vaarantavat ihmishenkiä ja vaikeuttavat avustustoimintaa erityisesti rajaseuduilla ja alueilla, joilla nyt taistellaan.

Ulkoasiainministeriö myönsi viikko sitten 1,6 miljoonan euroa Punaiselle Ristille/ ICRC:lle, Kirkon Ulkomaanavulle ja OCHA:lle (YK:n humanitaarisen toiminnan koordinaattori) Irakin sodan uhrien avustustyöhön.

Lisätietoja: kehitysyhteistyöministerin neuvonantaja, Rauno Merisaari, puh. 040 724 0517, ja humanitaarisen avun yksikön päällikkö Lars Backström, puh. 09 1605 6225.