Kansainvälinen verkkolehtikatsaus 4.10.2002


- EU ostaa Turkilta aikaa
- Aids uhka globaalille turvallisuudelle
- Pääsihteeri Annan korostaa globalisaation yhteisöllisyyttä
- Israel ja pääministeri Blairin Lähi-idän visio





EU ostaa Turkilta aikaa

Die Weltin mukaan EU maksaa Turkille rahaa ettei sen tarvitse mainita mitään Turkin jäseneksi liittymisen ajankohdasta. Vaikka Ankaran odotukset jäsenyyden suhteen ovatkin ylimitoitetut, se kokee asian oikeutetusti viivytykseksi. EU:lle kostautuu lehden mukaan nyt se, ettei se ole miltei 40 vuoden aikana kyennyt selvittämään suhdettaan Turkkiin. Se ei ole koskaan pystynyt sanomaan Turkille selkeästi ei, peläten ymmärrettävästi islamistien vahvistumista. Mutta se ei ole myöskään voinut sanoa ehdoitta kyllä, sillä tähän mennessäkään aiotut uudistukset eivät riitä täyttämään EU:n jäsenyyskriteereitä. Kaikkivoipa armeija, joka voi kieltää vaalien alla epäsuositut ehdokkaat, ei sovi eurooppalaiseen demokratiakäsitykseen.
Mutta EU arastelee yhä sen johtopäätöksen vetämistä, että Turkin kanssa voidaan neuvotella kaikesta muusta paitsi jäsenyydestä. Miljarditarjous Ankaralle todistaa sen jälleen kerran.
Die Welt(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Aids uhka globaalille turvallisuudelle

Aids leviää ja vaarantaa yhteiskuntien rakenteet maailman suurimmissa maissa ja nimenomaan niissä maissa, jotka eivät ole tarpeeksi panostaneet epidemian ehkäisemiseen, varoittaa The New York Times pääkirjoituksessaan viikolla julkitulleen turvallisuusraportin tietojen perusteella. Vaikka turvallisuusraportin tiedot ovat paljon huolestuttavammat kuin terveysviranomaisten ja toistaiseksi arvioita, hallituksilla on edessään ei vain miljoonien ihmisten kärsimys vaan koko nykyisen yhteiskuntajärjestelmän romuttuminen.
The New York Times(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)


Kofi Annan korostaa globalisaation yhteisöllisyyttä

Globalisaatio ei ole vain materiaalisen hyvän jakamista, vaan yhteisöllisyyttä, kirjoittaa YK:n pääsihteeri Kofi Annan International Herald Tribunessa. Globaalistuvassa maailmassa ei voi enää ajatella vain paikallista etua, vaan on pysähdyttävä miettimään, mitä koko maapalloa koskeva yhteisöllisyys tarkoittaa. Globalisaation lasitalon on oltava avoinna kaikille, ennen kuin siitä tulee turvallinen, toteaa Annan. Valtiot voivat avata markkinoita, lisätä kehitysapua ja edistää hyvää hallintoa, mutta ne voivat myös myöntää turvapaikkoja, organisoida maahanmuuttoa ja edistää moniarvoisuutta omissa yhteiskunnissaan.
IHT(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)


Israelilaislehti: Blairin visio Lähi-idän rauhasta hyväksyttävissä

Israelilainen Ha'aretz Daily pitää pääministeri Tony Blairin Britannian työväenpuolueen kokouksessa esittämää visiota hyväksyttävänä, vaikka niin Israelin hallituksen haukat kuin palestiinalaisetkin ovat olleet tyytymättömiä. Visio sisältää arabimaailman tunnustaman ja terrorismin uhasta vapaan Israelin ja vuoden 1967 rajojen pohjalta tunnustetun Palestiinan valtion. Blair edellyttää että Israel - Irakin lailla - noudattaa YK:n päätöksiä ja että osapuolet palaavat neuvottelupöytään. Visio osoittaa että Blairin luontaiset hengenheimolaiset eivät ole Sharon tai Bush vaan Barak ja Clinton. Tärkeintä on kuitenkin että Britannian pääministeri ei suhtaudu kielteisesti Israeliin vaan on monen israelilaisen toivoma yhteistyökumppani.
Haaretz Daily(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)