Internationell möte behandlar Europeiska skogsinstitutets framtid

Representanterna från 16 europeiska länder diskuterar på tisdag och onsdag i Ständerhuset om förstärkningen av Europeiska skogsinstitutets (European Forest Institute, EFI) internationell ställning, så att EFI skulle ha densamma ställningen som internationella organisationer i allmänhet. Om EFI producerade bakrundsinformation som stödde internationell skogspolitik, skulle dess roll bli starkare.

EFI bildades 1993 i underkastad finsk föreningsrätt, dess huvudkontor är i Joensuu. Institutet grundades för det behövdes ett organ som idkade europeisk skogsforskning och beredde ny information som kommer föränderlig Europa till pass. Finlands regering understöder EFI årligen med miljon euro.

Institutets ändamål är alleuropeisk skogsforskning och förberedning av ny information. EFI har 141 skogsforskningsintitut, universitet och andra organisationer från 36 länder som medlemmar. EFI har också sex projektcentrum i olika delar av Europa. Forskningens tyngdpunkterna ligger i skogarnas ekologi och skogsskötsel, skogsprodukternas marknader och socioekonomi, skogspolitikens analys och data service angående skogstillgångar. Av praktiska skäl bildades EFI underkastad finsk föreningsrätt. Det verkade bra under 1990-talet, men nu tycker EFIs regering och medlemmar att Europas skogsbruk och EFIs livskraft förutsätter att institutet hade densamma ställningen som internationella organisationer i allmänhet. Det behövs för att man kunde utveckla institutets verksamhet och medlemsorganisationernas möjligheter att delta. Lokala projektcentrernas grundläggande, forskningens integrering med nationella program och beroendeförhållande till EU-financiering talar för EFIs förändring till internationell organisation.

Utrikesministeriet har i samarbete med andra ministerier och EFI förberett ett utkast till Europeiska skogsinstitutets allmän överenskommelse. Avtalsutkast har fört till Europas stater och Europeiska gemenskapen för att få kommentarer. Utrikesministeriet har utlyst en internationell expert sammankomst för att behandla utkastet den 28.-29. i maj. Representanterna från 16 europeiska länder deltar i sammankomsten.

Utgångspunkten för avtalsutkastet har varit den nuvarande strukturens bevarande så att europeiska forskningsinstitutet och andra liknande håll kan fortfarande vara EFIs medlemmar. EFI skulle få en internationell juridisk personlighet och en sådan rätthandlingsförmåga, som är nödvändig för uppgifternas utförande och för att nå mål.

Tillägsuppgifter:
Biträdande avdelningschef Pertti Harvola (UM), puh: 09 – 16055732
Pressråd Katri Silfverberg (UM), puh: 09 - 16056408
Direktör Risto Päivinen (EFI), puh: 0500 - 577308












Europeiska skogsintitutet(Linkki toiselle web-sivustolle.)

kansainvälinen oikeus