Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomio tapauksessa Jokela vastaan Suomen valtio


Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi 21. toukokuuta tuomion, jonka mukaan Suomen valtio on syyllistynyt rikkomukseen maanomistusta koskevassa niinkutsutussa Jokela-tapauksessa. Sen sijaan valitus oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin perusteista katsottiin aiheettomaksi.

Jokela vastaan Suomi -tapaus koskee kuolinpesän pakkolunastettua maata, jossa maan lunastushinta ja perintöveroarvo poikkesivat toisistaan. Perikunnan mukaan heidän omistusoikeuttaan ja samalla ihmisoikeuttaan loukattiin, kun valtion lunastushinta oli huomattavasti halvempi kuin maan käypä kauppahinta ja siihen perustuva perintövero.

Tieliittymän rakentamista varten pakkolunastettavaksi määrättyyn omaisuuteen sisältyi 1,53 hehtaaria maata. Maan hinnaksi vahvistettiin 7,50 markkaa neliö ja vuoden 1993 perintöverossa maan arvoksi arvioitiin 20 markkaa neliö. Valituksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen tekivät edesmenneen maanomistajan vaimo ja lapset.

Ihmisoikeustuomioistuin katsoi, että todisteiden valossa maan arvo oli otettu asianmukaisesti huomioon pakkolunastusmenettelyssä ja että valittajilla oli ollut kohtuullinen mahdollisuus saada asiansa toimivaltaisen viranomaisen käsiteltäväksi. Tältä osin Euroopan ihmisoikeussopimuksen lisäpöytäkirjan 1 artiklaa ei oltu rikottu.

Ihmisoikeustuomioistuin katsoi kuitenkin, että 1 artikla edellyttää kohtuullista johdonmukaisuutta samaa omaisuutta koskevissa päätöksissä eivätkä suomalaiset viranomaiset ja tuomioistuimet tältä osin toimineet johdonmukaisesti määritellessään maan arvoa ensin pakkolunastuksessa ja myöhemmin perintöveroa varten.

Ihmisoikeustuomioistuin määräsi Suomen maksamaan kullekin kolmelle valittajalle 1 600 euroa korvauksena aineellisista vahingoista ja 1 300 euroa aineettomista vahingoista sekä yhteisesti 11 000 euroa (sekä mahdollisen arvonlisäveron) korvaukseksi heidän oikeudenkäyntikuluistaan.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Arto Kosonen, puh: 040 545 1264, ja lainsäädäntösihteeri Camilla Busck-Nielsen, puh: 040 514 4443, ulkoasiainministeriö.












ihmisoikeudet
kansainvälinen oikeus