WTO pohtii ministerikokousta

15. marraskuuta kokoontuneet teollisuusmaiden ja kehittyvien talouksien päämiehet pyrkivät muiden päätösten ohella vauhdittamaan Maailman kauppajärjestö WTO:n neuvottelukierroksen loppuun saattamista. Viikon kuluessa selvinnee, järjestetäänkö Genevessä ministerikokous aiheesta ennen joulua.

15. marraskuuta kokoontuneet teollisuusmaiden ja kehittyvien talouksien päämiehet pyrkivät muiden päätösten ohella vauhdittamaan Maailman kauppajärjestö WTO:n neuvottelukierroksen loppuun saattamista. 

Viikon kuluessa selvinnee, järjestetäänkö Genevessä ministerikokous aiheesta ennen joulua. 

G20-maiden johtajat vetosivat viikonlopun kokousjulistuksensa kolmannessatoista kohdassa protektionismia vastaan ja sen puolesta, että Dohan kierroksen modaliteeteista päätettäisiin vielä ennen vuoden loppua. 

Miltä todennäköisyys näyttää, lähetystöneuvos Ilkka-Pekka Similä? 

Similä vetää EY:n yhteisen kauppapolitiikan ja taloudellisten ulkosuhteiden yksikköä ulkoministeriössä ja on seurannut vuosikaudet vuonna 2001 lanseerattua, Dohan kierrokseksi kutsuttua WTO-neuvottelukierrosta. 

Similän mukaan WTO:n pääjohtaja Pascal Lamy on heinäkuisen ministeritapaamisen epäonnistumisesta lähtien koko syksyn pyrkinyt saamaan kokoon ministerikokouksen, jotta neuvotteluissa päästäisiin eteenpäin. Vaikkei läpimurtoa heinäkuussa tapahtunut, lähellä sitä käytiin. Käteen jäi "momentumia", jota Lamy on hartiavoimin puskenut eteenpäin. 

Finanssikriisi on nostanut panoksia. Kaikki ymmärtävät mitä seuraisi, jos valtiot vaikeuttaisivat kaupankäyntiä tullimuurein ja muin toimin. 1930-luvulla Yhdysvallat nosti 20 000 tuotteen tulleja, mikä hyydytti maailmankauppaa ja pitkitti lamaa. 

G20-maat päättivät 15. marraskuuta pidättäytyä kauppaa vaikeuttavista toimista vuodeksi. Moratorio vaikuttaisi luontevalta tavoiteaikataululta WTO-kierroksen päättämiseen. Samalla nousi ministeritapaamisen todennäköisyys vielä kuluvana vuonna.  Siitä päätetään kuitenkin Genevessä, Similä muistuttaa. G20-huippukokouksen vetoomus muuttuu siellä käytännön päätökseksi - tai on muuttumatta. Lamy konsultoi kiivaasti avainmaita, ja noin viikon sisällä selviää, onnistuuko aikataulu. Mikäli onnistuu, ministerikokous pidettäisiin todennäköisesti joulunalusviikolla.