Ulkomaankauppaministeri Vilén: Suomalaisyrityksillä paljon annettavaa kestävälle kehitykselle


World Economic Forum valitsi Suomen hiljattain maailman kilpailukykyisimmäksi maaksi ja totesi samassa yhteydessä Suomen toteuttavan parhaiten kestävän kehityksen periaatteita. Tätä imagoa on hyödynnettävä viennin ja kansainvälistymisen edistämistä koskevissa ponnisteluissamme. Suomen vastuullinen yritystoiminta ja ympäristösaavutukset ovat kilpailuetu kansainvälisillä markkinoilla.

Suomalaisilla yrityksillä on oma roolinsa kestävän kehityksen edistämisessä. Esimerkiksi energian tuottamisessa Suomessa on paljon sellaista teknologiaa ja osaamista, joiden avulla voidaan yhdistää globaalin kestävän kehityksen ja suomalaisen vienninedistämisen pyrkimykset. Energiateknologian lisäksi suomalaisyrityksillä on annettavaa myös tietoliikennesektorin kehittämisessä, millä on monissa maissa suora yhteys kestävän kehityksen edistämiseen.

Suomen mahdollisuudet edistää kansainvälisesti kestävää kehitystä riippuvat oleellisesti siitä, kuinka hyvin kauppa-, ympäristö- ja kehitysyhteistyöpolitiikkamme tavoitteet tukevat toisiaan. Siksi kestävän kehityksen edistäminen edellyttää kokonaisvaltaista ja koordinoitua lähestymistapaa politiikan eri osa-alueilla. Myönteisenä kehityssuuntana voidaan pitää vähitellen omaksuttua kehitysajattelua, jossa on alettu tunnustaa kansainvälisen kaupan ja investointien merkitys myös kehitysmaiden kehityksen perustana.

Johannesburgissa ulkomaankauppaministeri Vilén tuo esille Suomen hallituksen kantoja alustaessaan ”Business Action for Sustainable Development” –paneelissa sunnuntaina 1.9.

Johannesburgin huippukokouksen on osoitettava, että kestävän kehityksen periaatteita voidaan edistää parhaiten hallitusten, yritysten ja kansalaisjärjestöjen rakentavalla yhteistyöllä – ei niinkään eri osapuolten vastakkainasettelulla.

Avoin talous on kestävän kehityksen välttämätön ehto, sillä taloudellisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin kasvu luovat edellytyksiä ympäristöstä huolehtimiseen. Kansainvälisen kaupan kannalta on tärkeää, että Johannesburgissa vahvistetaan Dohassa sovitut WTO:n neuvottelukierrosta koskevat tavoitteet.

Kansainvälinen kauppa voi ja sen tulee toimia kestävän kehityksen moottorina. Kehitysmaat itse ovat korostaneet kaupan, markkinoille pääsyn ja investointien keskeistä merkitystä taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristöä koskevan kehityksen edistämiseen tähtäävässä työssä. Konkreettisten toimenpiteiden tulee tähdätä kehitysmaiden aktivoimiseen maailmankaupassa ja näiden marginalisoitumisen ehkäisemiseen.
Suomen tulee puolestaan jatkaa aloitteellisuuttaan eri foorumeilla ympäristöystävällisten tavaroiden ja palvelujen (esim. ympäristönsuojeluun liittyvä teknologia) markkinoille pääsyn edistämiseksi.

Johannesburgin huippukokouksen keskeisiä teemoja ovat maailman kauppajärjestö sekä kestävien tuotanto ja kulutustottumusten edistäminen. Ministeri Vilén aikoo keskustella näihin liittyvistä ongelmista eräiden vähiten kehittyneiden maiden edustajien kanssa. Tavoitteena on saada mahdollisimman kattava käsitys niistä ongelmista, joihin erityisesti Afrikan maat törmäävät WTO:n toiminnassa. Lisäksi Vilén aikoo myös tutustua Etelä-Afrikassa toimiviin suomalaisyritysten toimintaan.

Lisätietoja: erityisavustaja Ukko Metsola, puh 1605 6306

















ympäristö
ympäristönsuojelu