Suomen jatko-osallistuminen Afganistanin ISAF-operaatioon ja KFOR-operaatioon Kosovossa

Valtioneuvoston tiedotusyksikön tiedote 144/2002 31. toukokuuta 2002


Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kokouksessa perjantaina 31. toukokuuta käsiteltiin Suomen osallistumisen jatkamista Afganistanin ISAF-operaatiossa. YK:n turvallisuusneuvosto jatkoi operaation mandaattia kuudella kuukaudella vuoden 2002 loppuun. Suomi päätti jatkaa noin 50:n hengen vahvuisen osastonsa toimiaikaa operaatiossa toistaiseksi. Suomen sotilas-siviiliyhteistyöhön keskittyvä CIMIC-osasto toimeenpanee sekä kansallisella että Euroopan unionin rahoituksella erilaisia infrastruktuuriin, koulu- ja päiväkotijärjestelmään ja lääkehuoltoon kohdistettuja avustusprojekteja. Osasto avustaa myös humanitaarisen tilanteen arvioinnissa ja avustusjärjestöjen yhteistyön koordinoinnissa.

Suomen KFOR-pataljoona on toiminut Naton johtamassa Kosovon kriisinhallintaoperaatiossa vuodesta 1999. Balkanin tilanteen vakiintumisen myötä Nato valmistautuu rakenteellisiin muutoksiin ja supistuksiin KFOR:ssa. Muutokset toimeenpannaan asteittain vuosien 2002-2003 aikana.

Suomi on nykyisin mukana pohjoismais-brittiläisessä prikaatissa, joka on yksi viidestä. Naton puolustusministerikokouksen päätöksistä riippuen prikaati jatkaa siten, että Ison- Britannian osuutta prikaatin vahvuudesta todennäköisesti supistetaan ja Pohjoismaiden osuutta prikaatin johdossa voidaan vastaavasti kasvattaa. Toisen vaihtoehdon mukaan on mahdollista, että prikaati sulautetaan ranskalaiseen prikaatiin. Suomi tulee joka tapauksessa supistamaan pataljoonan kokoa ja mahdollisesti siirtämään vapautuvaa henkilöstöä esikunta- ja muihin tukitehtäviin siten, että kokonaisvahvuus säilyy nykyisellään.




EU
NATO
kriisinhallinta
ulko- ja turvallisuuspolitiikka