Uusi tasavallan presidentti Alexander Stubb astui virkaan

Alexander Stubb astui virkaan tänään perjantaina 1. maaliskuuta. Hän on järjestyksessä 13. Suomen tasavallan presidentti.

Presidentin valta vaihtui juhlallisin seremonioin. Alexander Stubbista tuli tasavallan presidentti sen jälkeen, kun hän antoi eduskunnassa juhlallisen vakuutuksen presidenttinä toimimisesta. Eduskunnan täysistunnon jälkeen virkaanastujaiset siirtyvät Presidentinlinnaan.

Väistyvä presidentti Sauli Niinistö ja toimessaan aloittava presidentti Alexander Stubb saapuivat ensin yhdessä Presidentinlinnasta Eduskuntatalolle, missä Sauli Niinistö tarkasti kunniakomppanian ennen eduskunnan täysistuntoon siirtymistä. Eduskunnan täysistunnossa Niinistö piti eduskunnalle puheen, johon eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho vastasi omalla puheellaan.

Tämän jälkeen Alexander Stubb antoi Suomen perustuslaissa säädetyn juhlallisen vakuutuksen. Vakuutuksen jälkeen puhemies Halla-aho esitti eduskunnan tervehdyksen uudelle presidentille, joka puolestaan piti puheen eduskunnalle.

Täysistunnon jälkeen presidentit siirtyvät Eduskuntatalon edustalle, missä Stubb tarkasti kunniakomppanian. Presidentit siirtyivät takaisin Presidentinlinnaan, ja tervehtivät puolisoineen yleisöä Linnan parvekkeelta. Presidentinlinnassa diplomaattikunta sekä valtioneuvosto, ylimpien valtioelinten edustajat ja korkeimmat virkamiehet hyvästelivät presidentti juhlavasti Niinistön ja esittivät tervehdyksensä Stubbille. 

https://www.presidentti.fi/wp-content/uploads/2024/03/on_2772-1466x654.jpgPresidentti Alexander Stubb puolisonsa Suzanne Innes-Stubbin kanssa (vas.) ja väistyvä presidentti Sauli Niinistö ja puoliso, tohtori Jenni Haukio (oik.) tervehtivät yleisöä presidentinlinnan parvekkeelta.

Sauli Niinistö toimi Suomen presidenttinä kaksi toimikautta. Suomessa presidentin toimikausi on kuusi vuotta. Tasavallan presidentin tehtävistä ja toimivallasta on säädetty Suomen perustuslaissa. Presidentti johtaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa yhteistyössä valtioneuvoston kanssa ja toimii puolustusvoimien ylipäällikkönä. Valtion päämiehen tehtäviin kuuluvat myös mm. hallitusvallan käyttö yhteistyössä valtioneuvoston kanssa, valtiopäivien ja ennenaikaisten eduskuntavaalien määrääminen, lakien vahvistaminen ja asetusten antaminen sekä virkanimitykset.

Presidentti tekee kaikki merkittävät ulkopoliittiset ratkaisunsa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa ja valtioneuvoston valmistelusta. Hän päättää Suomen ulkopoliittisesta toimintalinjasta, aloitteista ja Suomen edustajien toimintaohjeista kaikissa periaatteellisesti tai muuten merkittävissä kysymyksissä: valtioiden tunnustamisesta, diplomaattisuhteiden solmimisesta tai katkaisemisesta, diplomaattisista edustustoista, kansainvälisiin järjestöihin liittymisestä tai niistä eroamisesta sekä valtuuskunnista kansainvälisiin neuvotteluihin

Presidentti myös määrää tehtävään Suomen diplomaattisten edustustojen päälliköt eli suurlähettiläät ja ottaa vastaan Suomeen nimitettyjen toisten valtioiden tai kansainvälisten järjestöjen diplomaattisten edustajien valtuuskirjeet.