Utrikesministeriet sparar och omorganiserar utrikesrepresentationen

Pressmeddelande 318/2011
25.11.2011

Utrikesministeriet fortsätter att genomföra de besparingar som ingår i regeringens budgetproposition och ramförslag genom att under 2012 stänga Finlands generalkonsulat i Kanton i Kina och konsulatet i Las Palmas i Spanien. Konsulatet i Las Palmas fortsätter sin verksamhet som honorärkonsulat. Finlands representation på USA:s västkust koncentreras till ett så kallat Finlandshus i Silicon Valley.

Utrikesministeriet koncentrerar sina resurser i Kina till ambassaden i Peking och generalkonsulaten i Shanghai och Hongkong. Dessutom pågår förhandlingar med Ungern om gemensam visumtjänst i metropolområdet Chongqing.

På USA:s västkust flyttar utrikesministeriet verksamheten från Los Angeles generalkonsulat till Silicon Valley innan sommaren 2013. Där skapas ett så kallat Finlandshus där olika statliga funktioner samlas under ett tak. Vid kontoret i Silicon Valley fungerar redan nu Finpro och TEKES.

Konsulatet i Las Palmas omvandlas till honorärkonsulat under 2012. Som förebild fungerar honorärkonsulatet i Malaga, som framgångrikt erbjudit konsulära tjänster på spanska solkusten med stöd från ambassaden i Madrid.

Förändringarna i Finlands utrikesrepresentation är utrikesministeriets svar på behovet att effektivera statsförvaltningens verksamhet och skära ned på utgifterna inom den offentliga sektorn. Utrikesministeriet är tvunget att göra strukturella besparingar genom att skära ned i utrikesrepresentationen och har redan tidigare fattat beslut om att stänga ambassaderna i Caracas, Manila och Islamabad.

År 2010 var de totala kostnaderna för Finlands utrikesrepresentation ca 108 miljoner euro, vilket utgör 0,21 procent av statens totalbudget. Tack vare dessa förändringar i utrikesrepresentationen beräknar utrikesministeriet att man sparar ca 1 miljon euro.

För mera information: utrikesministeriets understatssekreterare Peter Stenlund, tfn 09-160 55020 och administrationsdirektör Ari Rouhe, tfn 09-160 55400.