Suurlähettilään kirje suomalaisille yrittäjille Espanjassa

Hyvät suomalaiset yrittäjät Espanjassa

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeriämme Ville Skinnaria lainatakseni, maailma on yhteisen kriisin äärellä. Koronaviruksen vakavat humanitaariset, yhteiskunnalliset ja taloudelliset seuraukset käyvät yhä ilmeisemmiksi.

Täällä Espanjassa tautitilanne on ollut erittäin vaikea ja vaikutukset jokapäiväiseen elämäämme ovat jo olleet tuntuvampia kuin monessa muussa maassa. Hallituksen 14.3. julistaman hätätilan myötä meidän kaikkien liikkumista on rajoitettu merkittävästi ja pitkään. Tällä hetkellä näyttää varmalta, että poikkeustila jatkuu ainakin toukokuulle, ja erilaisia rajoituksia on varmasti senkin jälkeen.

Toisaalta aivan tiukimpia rajoituksia on löysätty: maanantaista 13.4. alkaen työpaikoilleen saivat palata jo osa muista kuin täysin välttämättömistä työntekijöistä. Etätyöskentelyä suositellaan edelleen kaikille, joille se on mahdollista. Toiveissa on, että tartuntojen pysyessä kurissa myös muita yhteiskunnan osia pikkuhiljaa voidaan jälleen avata.

Koronavirustilanne ja siitä seuranneet poikkeusolot aiheuttavat paljon huolta ja epävarmuutta, etenkin niille, joiden elinkeinon harjoittaminen kärsii tai keskeytyy kokonaan rajoitusten myötä. Erityisen vaikea tilanne on matkailijoille erilaisia palveluja tarjoavilla yrityksillä, joiden edustajia teidänkin joukossanne on monia. Jaamme huolenne ja toivomuksemme suurlähetystössä on, että tilanne palaisi normaaliksi mahdollisimman pian. Vaikeita aikoja on varmasti monella silti vielä edessä.

Kriisi ei toki vaikuta ainoastaan palvelualojen yrityksiin. Muutoksia on niin monien tuotteiden kysynnässä ja tarjonnassa kuin tavarantuotannossa sekä kuljetuksissa. EU:n sisämarkkinoilla tavara- ja rahtiliikenne liikkuu vielä lähes normaalisti henkilöliikenteen rajoituksista huolimatta. Suomen ja muiden EU-maiden tavoitteena on sen turvaaminen myös jatkossa.

Espanjaan rekisteröityneiden yritysten kannattaa tutustua Espanjan viranomaisten tarjoamiin tukimuotoihin pahimman kriisin yli selviämiseksi. Taloudellista tukea voidaan myöntää muun muassa itsenäisille ammatinharjoittajille, pienyrityksille ja yksinyrittäjille sekä freelancer-toimijoille, lisäksi tarjolla on valtiontakausohjelma yrityssektorin lainoille sekä lisäjoustoja työmarkkinoille ja sosiaaliturvamaksuihin.

COVID-19-tilanteen vaikutuksista Espanjan talouden eri sektoreihin ja yrityksille yleisesti tarjolla olevista tuista löytyy tietoa esimerkiksi Espanjan teollisuus-, kauppa- ja matkailuministeriön sivuilta: https://www.mincotur.gob.es/es-es/COVID-19/Paginas/COVID-19.aspx(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). On myös hyvä selvittää paikallisesti oman alueen tukia, sillä eri itsehallintoalueiden käytännöt voivat poiketa toisistaan ja monilla alueilla on myös omia neuvontapalveluja yrityksille.

Rahoitusta ja muuta tukea tarvitsevia suomalaisia yrityksiä palvelevat useat Team Finland -organisaatiot. Työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta löytyy vastauksia monien Suomessa toimivien yritysten mielessä oleviin kysymyksiin: https://tem.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-koronasta-ja-yritysrahoituksesta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) .

Business Finlandin sivuille on koottu tietoa tarjolla olevista palveluista Suomeen rekisteröidyille yrityksille: https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/koronavirus/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Samoin Business Finlandin toimisto Madridissa ( https://www.businessfinland.fi/en/locations/europe/spain/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)) palvelee edelleen suomalaisia asiakkaita.

Suurlähetystön henkilökunta työskentelee parhaillaan pääsääntöisesti etänä, mutta työ suomalaisten hyväksi jatkuu. Parhaiten meihin saa tällä hetkellä yhteyden sähköpostitse, konsuliasioissa palvelemme osoitteessa [email protected] (avautuu uuteen ikkunaan) ja muissa asioissa [email protected]. (avautuu uuteen ikkunaan) Mielellämme kuulemme teistä.

Seuraamme Espanjan tilannetta ja tiedotamme erityisesti matkustukseen ja liikkumiseen liittyvistä muutoksista verkkosivuillamme (https://finlandabroad.fi/web/esp/etusivu (avautuu uuteen ikkunaan)) sekä sosiaalisen median kanavilla ( http://www.facebook.com/SuomenSuurlahetystoMadrid/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), http://twitter.com/EmbFinMadrid(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ).

Tällä hetkellä näyttää vielä kovin epävarmalta, milloin Espanjassa elämä jälleen normalisoituu. Siitäkin todennäköisesti menee vielä tovi, ennen kuin matkailu ja kauppa maidemme välillä palaa ennalleen. Uskon silti, että pian pääsen taas tapaamaan teitä yrittäjiä eri puolilla Espanjaa.

Olen iloinen siitä, että monilla Espanjassa asuvilla suomalaisilla on ollut viime päivien ja viikkojen aikana mahdollisuus palata turvallisesti Suomeen. Tällä hetkellä meidän ulkomailla asuvien suomalaisten on tärkeää pitää yhtä ja tukea toinen toisiamme ja mikäpä ettei vaikka näin virtuaalisesti, liikkumisrajoitusten purkamista odotellessa!

Toivotan teille kaikille terveyttä sekä jaksamista tämän vaikean ajan yli.

 

Madridissa 20. huhtikuuta 2020

Tiina Jortikka-Laitinen
Suomen Espanjan-suurlähettiläs