Suomen presidentinvaalien ulkomaan ennakkoääniä annettiin eniten Ruotsissa ja Espanjassa

Suomen presidentinvaalien ensimmäisellä äänestyskierroksella annettiin Espanjassa yli 12 000 ennakkoääntä.

Espanjassa arvioidaan asuvan pysyvästi tai väliaikaisesti noin 35 000-40 000 Suomen kansalaista. Suomen Madridin suurlähetystössä, kunniakonsulaateissa ja suurlähetystön toimipaikoissa ensimmäistä äänestyskierrosta edelsi puoli vuotta kestävä valmistelutyö, jotta kaikkiaan yksitoista äänestyspaikkaa eri puolilla maata olivat valmiit äänestäjiä varten.

Ensimmäisen vaalin ennakkoäänestyskierros järjestettiin Espanjassa 17.-20.1. Varsinainen vaalipäivä on 28.1. ja tuolloin saadaan ensimmäisen vaalin tulokset vaalihuoneiden sulkeutumisen jälkeen. Mahdollisen toisen äänestyskierroksen ennakkoäänestys järjestetään Espanjassa 31.1.-3.2., kun varsinainen vaalipäivä on 11. helmikuuta.

Suomalaiset äänestivät ensimmäisellä kierroksella eniten Aurinkorannikolla ja Kanarian saarilla. Aurinkorannikolla ääniä annettiin yhteensä yli 6000, Kanarian saarilla runsaat 3500. Suurista kaupungeista Barcelonassa annettiin yli 400 ääntä, Madridissa yli 300.


Ennakkoäänestystä Fuengirolan seurakuntakodin äänestyspaikalta.

Presidentti valitaan tehtävään kuuden vuoden toimikaudelle

Tämänkertaisissa presidentinvaaleissa on yhdeksän presidenttiehdokasta. Jos joku ehdokkaista saa ensimmäisellä kierroksella enemmän kuin puolet annetuista äänistä, hänet valitaan suoraan tasavallan presidentiksi. Jos näin ei ole, toinen kierros järjestetään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä.

Tasavallan presidentillä on pääasiassa perustuslaissa säädettyjä tehtäviä. Hän hoitaa Suomen kansainvälisiä suhteita ja toimii puolustusvoimien ylipäällikkönä. Valtion päämiehen tehtäviin kuuluvat myös mm. hallitusvallan käyttö yhteistyössä valtioneuvoston kanssa, valtiopäivien ja ennenaikaisten eduskuntavaalien määrääminen, lakien vahvistaminen ja asetusten antaminen sekä virkanimitykset.

 


Suurlähettiläs Sari Rautio äänesti Suomen Madridin suurlähetystön äänestyspaikalla.

Äänestäminen on jokaisen täysi-ikäisen kansalaisen perusoikeus

Presidentinvaalissa äänioikeus on jokaisella Suomen kansalaisella, joka on täyttänyt 18 vuotta viimeistään 28.1.2024.

Äänioikeusilmoitus lähetetään joko postitse tai sähköisesti Suomi.fi-palveluun äänioikeutetun oman ilmoituksen mukaan. Äänioikeusilmoituksen ohessa on kaksi lähetekirjettä, koska presidentinvaali voi olla kaksivaiheinen. Ennakkoäänestyspaikalle on suositeltavaa ottaa mukaan lähetekirje - joko postitse saapunut tai sähköinen versio tulostettuna. Jos paperista lähetekirjettä ei ole äänestäjän mukana, se täytetään käsin ennakkoäänestyspaikalla.

Henkilöllisyys tulee todistaa kuvallisella henkilötodistuksella tai passilla.

Lisätietoa palvelusta löydät osoitteesta https://www.suomi.fi/viestit(Linkki toiselle web-sivustolle.)