Koronavirusuutiset Espanjassa

Koronavirusuutiset Espanjassa

Espanja vaatii riskialueilta matkustavilta todistuksen täydestä rokotesarjasta, negatiivisesta koronatestistä tai koronavirustaudin sairastamisesta ja siitä parantumisesta. Kasvomaskin käyttö julkisilla paikoilla on pakollista. Rajoitukset saattavat vaihdella alueittain. Kehotamme seuraamaan paikallisviranomaisten tiedotteita, ulkoministeriön ja suurlähetystön tiedotteita, sosiaalista mediaa ja verkkosivuja. Suomeen matkustettaessa vaaditaan täysi rokotesarja tai kaksi negatiivista testitulosta.

Päivitetty 30.11.2021

Espanjaan matkustaminen

Ulkoministeriö suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta matkustaessasi EU- ja Schengen-alueelle. Jos päätät matkustaa, tarkista ajantasaiset korona- ja maahantulorajoitukset Espanjan viranomaisilta. THL suosittelee täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä. (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Varmista matkavakuutuksesi voimassaolo ja vakuutussuojan kattavuus, myös pandemian osalta.

Sähköinen terveystietolomake

Kaikkien Espanjaan lento- tai meriteitse saapuvien matkustajien (myös alaikäisten) tulee täyttää sähköinen terveystietolomake osoitteessa www.spth.gob.es(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) tai SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH -sovelluksessa(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan). Lomakkeen täytettyään matkustaja saa QR-koodin, joka tulee esittää lähtöselvityksessä ja maahan saavuttaessa. Lisätietoa Espanjan terveysministeriön sivuilla (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)(englanniksi).

Maahanpääsyn edellytykset riskimaista saapuville

Riskimaat

Espanjaan matkustavien tulee huomioida Espanjan terveysviranomaisten koronaohjeistus Spth-sivuilla(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (englanniksi) ja lainsäädäntö BOE(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (espanjaksi). Espanjan riskimaalista löytyy terveysviranomaisten sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Suomen riskialueet

Jos Espanjan viranomaiset jakavat Suomen riskijaottelussa alueisiin, ne ovat seuraavat(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

 • Helsinki-Uusimaa
 • Etelä-Suomi
 • Pohjois- ja Itä-Suomi
 • Länsi-Suomi
 • Åland.

Helsinki-Uusimaa ei siis tässä jaottelussa kuulu Etelä-Suomeen. 

Jos tulet riskialueen ulkopuolelta, mukana tulee olla matkalippu ja/tai asuinpaikkatodistus(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) todistamaan matkan alkamista alueelta, josta koronatestiä ei vaadita.

Asiakirjat

Jokin seuraavista dokumenteista(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) vaaditaan kaikilta yli 12-vuotiailta matkustajilta (englanti, espanja, saksa tai ranska):

1) Rokotustodistus täydestä koronarokotussarjasta (viimeisestä annoksesta kulunut yli 14 vrk). Vain EMA:n(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) tai WHO:n(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) hyväksymät koronarokotteet.

2) Negatiivinen koronavirustestitodistus, jotka löytyvät Euroopan komission hyväksymältä listalta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan):

 • negatiivinen NAAT-tyyppinen koronavirustesti (enintään 72h vanha PCR, TMA tai vastaava) tai
 • negatiivinen antigeenitesti (enintään 48h vanha RAT).

3) Todistus sairastetusta koronavirustaudista, josta matkustaja on täysin parantunut. Lisätietoa esimerkiksi Espanjan teollisuus- ja kauppaministeriön ohjeesta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Lisävaatimukset Kanarialle matkustaville

​​​Kanariansaarille matkustavan, yli 12-vuotiaan henkilön on esitettävä jokin edellä mainituista asiakirjoista myös turistimajoituspaikkaan sisäänkirjauduttaessa. Lisätietoa koronarajoituksista Kanariansaarilla HelloCanaryIslands-sivustolla(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan). Kanarialle matkustavan henkilön tulee myös ladata itselleen Radar Covid -sovellus(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Terveydentilatarkastus Espanjassa

Espanjaan meri- ja lentoteitse saapuvien matkustajien tulee suostua tarkastukseen maahan tullessaan. Matkustajilta mitataan kuume (yli 37,5 astetta) ja tehdään silmämääräinen tarkastus ja ohjataan matkustaja tarvittaessa tarkempaan terveystarkastukseen. Terveystarkastuksen arviosta riippuen matkustaja ohjataan joko lähimpään terveyskeskukseen tai päästetään jatkamaan matkaa.

Espanjan koronasäännöistä vastaavat Espanjan viranomaiset. Lisätietoja: Espanjan suurlähetystö(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) Helsingissä. Suomen suurlähetystö Madridissa ei ole toimivaltainen viranomainen Espanjan maahantuloasioissa, eikä vastaa maahanpääsystä Espanjaan tai lentoyhtiöiden rajoituksista. Suomen suurlähetystö seuraa tilannetta ja tiedottaa mahdollisista muutoksista verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavillaan.

Lennoista

Lentoyhtiöt määrittävät omat koronavaatimuksensa; lisätietoja lentoyhtiöltä tai matkanjärjestäjältä koskien hygienianormeja, maski- ja testipakkoa ja mahdollisia maahantulosäädöksiä. Tietoa Espanjan lentokenttien koronasäännöistä AENA:n sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan). Huomaa, että Espanjan maskipakko on voimassa kaikissa julkisissa tiloissa, myös lentokentillä.

Välilaskumaiden vaatimukset

Tarkistathan myös välilaskumaan mahdolliset rajoitukset ja vaatimukset, koska joidenkin maiden vaatimukset koskevat myös kauttakulkumatkustajia. Lisätietoa kauttakulkumaiden rajoituksista löytyy Re-open EU -sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) tai välilaskumaan maahantuloviranomaisilta.

Rajatarkastukset 

Espanja on luopunut rajatarkastuksista EU- ja Schengen-maiden asukkaille eikä karanteenipakkoa enää ole. 

Espanjan sisäiset alueelliset rajoitukset

Espanjan itsehallintoalueiden rajoitukset(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) löytyvät esimerkiksi RTVE:n sivuilta (espanjaksi). Aluehallinnot voivat päättää liikkumisrajoituksista, kokoontumisrajoituksista, aukioloajoista ja täyttöasteista. Koronapassi on käytössä joillakin alueilla. Rajoitusten rikkomisesta voidaan rangaista. 

Kasvomaskin käyttö Espanjassa

Kasvomaskin(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) käyttö on lain mukaan pakollista julkisissa sisätiloissa kaikille yli 6-vuotiaille. Kasvomaskin tulee peittää nenä, suu ja leuka. Käyttö on pakollista myös julkisissa ulkotiloissa, jos 1,5 metrin turvaväliä ei voida säilyttää, joten kasvomaskia tulee aina pitää mukana. Maskipakko on voimassa myös julkisessa liikenteessä (ml. taksit, VTC:t jne.) sekä yksityisajoneuvoissa silloin, kun matkustajat eivät asu samassa taloudessa. Pakon rikkomisesta voidaan rangaista.

Kasvosuojaimen käyttö ei ole pakollista todistettavista terveydellisistä syistä: mm. hengitysvaikeuksista kärsiville, tai jotka kehitysvamman tai muun syyn takia eivät maskia voi käyttää. 

Positiivinen koronatestitulos tai oireita Espanjassa ollessasi

Mikäli epäilet sairastuneesi koronavirukseen, soita lähimmälle yleislääkärille tai päivystävälle lääkärille ja kerro oireet. Espanjan terveysministeriön sivuilta löytyvät Espanjan itsehallintoalueiden päivystävät koronapuhelimet(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan). Ota myös yhteys matkavakuutusyhtiöösi, sekä lentoyhtiöösi paluulennon siirtämiseksi, jos paluusi ajankohta on pian.

Suomeen matkustaminen

Suomeen matkustavien tulee huomioida THL:n ohjeistus(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Asiakirjat

Riskimaista Suomeen saapuvien, yli 16-vuotiaiden henkilöiden tulee esittää jokin seuraavista dokumenteista(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (lisätietoa Rajan(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan), THL:n(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan), valtioneuvoston(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) ja Finentryn(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) sivuilta):

 1. todistus täydestä koronavirusrokotussarjasta (väh. 7 vrk vanha todistus)
 2. todistus 1. rokotteesta sekä kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista.

Muissa tapauksissa matkustajalta vaaditaan kaksi koronavirustestiä, sekä omaehtoinen karanteeni toisen testituloksen saamiseen saakka:

 1. Negatiivinen testitulos ennen maahantuloa ja toinen testi 3-5 vrk kuluttua maahan saapumisesta (Finentry(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)).
 2. Koronatesti Suomeen saavuttaessa lentokentällä (Finentry(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)) ja toinen testi 3-5 vrk kuluttua maahan saapumisesta (Finentry(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)).

Matkustusilmoitus

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)tekemistä kaikille matkailijoille ja Espanjassa pysyvästi oleskeleville. Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected] (avautuu uuteen ikkunaan).