Koronavirustilanne Espanjassa

Koronavirustilanne Espanjassa

Espanjassa matkustavia sekä pysyvästi oleskelevia suomalaisia pyydetään seuraamaan ulkoministeriön ja suurlähetystön tiedotteita, sosiaalista mediaa ja verkkosivuja sekä paikallisviranomaisten tiedotteita.

Huom. Mikäli epäilet sairastuneesi koronavirukseen, soita yleislääkärillesi tai päivystävälle lääkärille ja kerro oireet. He ohjaavat sinua tilanteessa. Suurlähetystön sosiaalisen median kanavilta löytyvät lisäksi kaikkien Espanjan itsehallintoalueiden päivystävät koronapuhelimet.  

Koko Espanjaan on koronavirustartuntatilanteen hallitsemiseksi julistettu lauantaina 14.3.2020 hätätila. Lauantaina 4.4. Espanjan hallitus pidensi hätätilaa kestämään ainakin 25.4.2020 saakka. Hätätilan jatkuminen on vahvistettava kongressissa, jolloin jatkopäätös astuu virallisesti voimaan. Suomen Madridin-suurlähetystö ja ulkoministeriö seuraavat tilannetta tiiviisti.

Koko maassa rajoitetaan väestön liikkumista julkisilla alueilla vain välttämättömään kuten: ruoka- ja lääkeostoksilla tai pankissa asiointi, terveyskeskuksiin ja sairaaloihin liikkuminen tarpeen vaatiessa, työssäkäynti, omaan vakituiseen asumukseen palaaminen (ns. "kakkosasuntoon" liikkuminen ei ole sallittua), liikkuminen seuraavien henkilöiden avustus- ja hoitotarkoituksessa: vanhukset, lapset, vammaiset sekä avusta erityisesti riippuvaiset ja erityisen haavoittuvat henkilöt tai "force majeure" -tilanne ja muuten hyvin perusteltu syy. Välttämättömät palvelut kuten ruokakaupat ja apteekit pysyvät auki, mutta muut liikkeet pidetään suljettuina. Koulut ja päiväkodit ovat suljettuina. Julkinen liikenne jatkaa toimintaansa, mutta supistetuin vuoroin.

Espanjan hallitus on 28.3. tiukentanut voimassa olevia liikkumisrajoituksia niin, että maanantaista 30.3. lähtien töissä saavat käydä vain yhteiskunnan toiminnan kannalta välttämättömissä tehtävissä olevat työntekijät. Muiden tulee pysyä kotona. Uusi rajoitus on voimassa toistaiseksi 9.4. asti. Suurlähetystö seuraa tilannetta.

Hätätilan aikana on mm. seuraavia käytäntöjä: Linja-auton kyytiin suositellaan nousua takaovesta, jollei kuskin ja matkustajien välissä ole suojaavaa lasia. Viranomaiset muistuttavat pitämään vähintään metrin turvavälin muihin myös julkisen liikenteen ajoneuvoissa. Henkilöitä suositellaan maksamaan maksukortilla, ei käteisellä rahalla. Monet ruokakaupat ja apteekit päästävät asiakkaita sisään vain yksi kerrallaan.

Tällä hetkellä jalankulkijoiden tulee liikkua yksin. Ajoneuvossa saa kerralla matkustaa vain yksi henkilö, ja taksien kyytiin hyväksytään vain yksi matkustaja. Poikkeuksena on seuraavien henkilöiden kanssa liikkuminen: vammainen henkilö, lapsi tai vanhus; tai muun oikeutetun ja perustellun tai force majeure -syyn nojalla. Tällöin, koskien enintään 9-paikkaisia ajoneuvoja, matkustajien tulee istua erillisillä penkkiriveillä ja pitää suurin mahdollinen etäisyys toisiinsa. Seuraa viranomaisten tiedotusta. 

Kieltojen rikkomisesta voidaan rangaista.

Usein kysyttyjä kysymyksiä liikkumisesta löydät Espanjan liikenneministeriön sivuilta (espanjaksi).

Espanjassa olevat matkailijat:

Suomen hallitus on kehottanut ulkomailla oleskelevia suomalaisia matkailijoita palaamaan kotimaahansa. Vaikka hätätilan vuoksi liikkumista on rajoitettu Espanjassa, matkailijat pääsevät liikkumaan kotiinpaluutarkoituksessa.  On kyettävä todistamaan, että asuu Suomessa ja on kotimatkalla. Katso täältä matkustuskirjeet, jotka Suomen, Saksan, Belgian ja Ranskan edustustot ovat antaneet teillä ja/tai lentokentällä liikkuvien käyttöön.

Ulkomailla asuvia suomalaisia sen sijaan kehotetaan pysymään asuinmaassaan. Kela on 25.3. julkaissut tiedotteen eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saatavasta hoidosta myös koronasairastapauksissa.

Autoilijoille tiedoksi: Suomalaisten kotiinpaluu Espanjasta onnistuu ainakin toistaiseksi Ranskan, Saksan ja Tanskan kautta, vaikka rajatarkastukset on otettu käyttöön. Matkailijoiden tulee pystyä todistamaan olevansa kotimatkalla. Belgia ja Ruotsi pitävät vielä rajojaan auki. Espanjan virallinen ohje on päästää läpikulkumatkalla olevat myös Portugalista rajan yli Espanjaan.

Suomen hallitus on päättänyt aloittaa pikaisesti valmistelut pohjois- ja länsirajaliikenteen tiukentamiseksi epidemiatilanteen vuoksi, sekä laivaliikenteen henkilö- ja matkustajaliikenteen lopettamiseksi, lukuun ottamatta tavara- ja rahtiliikennettä. Finnlines jatkaa lauttaliikennettä Saksasta Suomeen toistaiseksi, mutta odottaa viranomaispäätöstä lauttaliikenteen lopettamisesta. Seuraathan lautta- ja laivayhtiöiden tiedotusta muutoksista liikenteessä myös silloin, kun aikomuksesi on ollut palata Suomeen Ruotsin kautta.

Suomen Rajavartiolaitos vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin koronaviruksen vaikutuksista rajanylitysliikenteeseen täällä.

Lennoista: Seuraa oman lentoyhtiösi tai matkanjärjestäjäsi tiedotusta asiakasinfosivuilla ja sosiaalisessa mediassa ja ole ensisijaisesti yhteydessä heihin sähköisesti. Lentojen tilanne muuttuu jatkuvasti, joten tarkistathan oman lentosi tämänhetkisen tilanteen. Aena ohjeistaa menemään lentokentälle aikaisintaan 90 minuuttia ennen lennon lähtöä, välttämään ihmisjoukkoja ja pitämään vähintään 1 metrin turvavälin muihin. Täältä löydät Aenan päivitettyä tietoa lentokenttien tilanteesta. Tilanne elää jatkuvasti.  Suurlähetystön Facebook-kanavalla päivitettävän listan Espanjasta lähtevistä lennoista löydät täältä. Huomioithan, että suurlähetystö ei voi taata, että listalla näkyvät kaikki lähdöt tai peruutukset. Lennot täyttyvät nopeasti, joten olethan nopea varauksissasi. Tällä hetkellä Espanjasta Suomeen ei pääasiassa ole suoria lentoyhteyksiä.

Turisti- ja kausimajoituksesta: Espanjan terveysministeriö on 19.3. tehnyt päätöksen määräyksestä sulkea asteittain kaikki turistien majoituspaikat: hotellit ja vastaavat, leirintä- ja karavaanialueet, heti kun kaikki majoittujat ovat poistuneet tai viimeistään seitsemän päivän sisällä päätöksestä. Määräys on voimassa koko Espanjan alueella. Kyseiset majoituspaikat suljetaan siis viimeistään torstaina 26.3.2020.

Huom! Hätätapauksissa mm. niitä matkailijoita varten jotka eivät vielä ole päässeet palaamaan kotimaahansa ennen sulkumääräyksen voimaantuloa, on Espanjan hallitus julkaissut 25.3. listauksen hotelleista, jotka pysyvät auki myös 26.3.2020 jälkeen (listaus julkaisun lopussa). Kyseiset hotellit saavat pysyä auki hätätilan ajan, tai kunnes toisin ilmoitetaan. Hotellit tarjoavat tänä aikana vain välttämättömät palvelut. Tarkista julkaisusta oman oleskelupaikkasi lähimpänä sijaitsevat, auki pysyvät hotellit.

Pitkäaikaiset ja kausimajoitukset, joissa on oleskeltu jo ennen hätätilan julistamista tarkoituksena viipyä kausiluontoisesti ja pidempiä aikoja, eivät lähtökohtaisesti sisälly sulkemismääräyksen piiriin. Uusia majoitettavia ei kuitenkaan tällä hetkellä hyväksytä. Suosittelemme tarkistamaan tilanteen omalta majoittajalta.

Espanja on laajentanut rajatarkastukset maarajoilta kaikille ulkorajoilleen. 23.3.2020 klo 0:00 alkaen maahan pääsevät vain Espanjan kansalaiset ja maassa virallisesti asuvat. Lisäksi maahantulo sallitaan muun muassa muiden EU-maiden tai Schengen-alueen asukkaille, jotka ovat läpikulkumatkalla kotimaahansa, sekä muiden EU-maiden pitkäaikaisen viisumin haltijoille, jotka ovat läpikulkumatkalla kyseiseen myöntömaahan.

Muita poikkeuksia maahantulokieltoon ovat rajat ylittävät työvoima sekä tavaratoimitusten kuljettajat; terveydenhuollon ja vanhustenhuollon ammattilaiset; diplomaattikunta sekä muuten perustellusta ja todennettavissa olevasta "force majeure" -syystä mahdollisesti tehtävät poikkeukset. Päätöksen myötä suljetaan väliaikaisesti myös rajanylityspaikat Espanjan ja Marokon välillä Ceutan ja Melillan kaupungeissa.

Matkailijan palattua Suomeen

Suomeen ulkomailta tulevat henkilöt velvoitetaan siirtymään 14 vuorokauden karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Valtioneuvosto tiedottaa 27.3.: Henkilöille, joilla ei ole karanteenipaikkaa Suomessa, järjestetään majoitus 14 vuorokauden ajaksi ensisijaisesti matkustajan omalla kustannuksella. Kaikkien ulkomailta Suomeen saapuvien henkilöiden tilanne selvitetään lomakkeen avulla jo rajakontrollivaiheessa. Henkilö ohjataan lomakkeen tietojen perusteella joko omatoimisesti eteenpäin, terveydenhuollon neuvontapisteeseen tai ajojärjestelijän palvelupisteeseen. 

Lentoasemalta ei pääse nousemaan julkisiin kulkuvälineisiin, mutta omalla autolla voi poistua. Jos palaajalla ei ole omaa kuljetusta tai mahdollisuutta sitä järjestää, hän voi saada kotiutuskyydin tilausbussilla tai tilaustaksilla.

Lue myös Finavian tiedote 27.3. Helsinki-Vantaan lentokentällä tehtävistä toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. HSL on tiedottanut 27.3., että junat eivät pysähdy Helsinki-Vantaan lentoasemalla perjantaista 27.3. klo 16.00 alkaen toistaiseksi koronavirustilanteen takia.

Suomen hallitus on tehnyt päätöksen rajoittaa Uudenmaan ja muiden maakuntien välistä liikennettä 27.3. alkaen, mutta jokaisella on kuitenkin oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen.

Espanjan viranomaisten ohjeita ja tiedotteita:

Espanjan hallituksen tiedotteita voi seurata englanniksi esimerkiksi pääministerin kanslian sivuilta. Espanjan eri alueilla voi olla myös omia rajoituksia, joita kannattaa seurata paikallisesti.

Lisätietoa koronaviruksesta saa esimerkiksi Espanjan terveysministeriön sivuilta (espanjaksi).

Yleinen hätänumero on 112. Espanjan eri itsehallintoalueiden koronavirustiedusteluihin vastaavat numerot löytyvät terveysministeriön sivuilta.

Espanjasta pois matkustamassa olevien kannattaa ensisijaisesti olla yhteydessä omaan matkanjärjestäjään tai lentoyhtiöön. Lisätietoa lentotilanteesta on esimerkiksi useita lentokenttiä hallinnoivan AENA:n sivuilla.

Lisätietoja suomalaisille:

Ulkoministeriö pyytää kaikkia Espanjassa pysyvästi asuvia ja siellä matkustavia suomalaisia tekemään matkustusilmoituksen

Madridin-suurlähetystö Facebookissa

Madridin-suurlähetystö Twitterissä

Koronaviruksen vaikutukset matkustamiseen: Ulkoministeriö: älä matkusta ulkomaille!

Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

Ulkoministeriö: Nettikonsuli-sivu Facebookissa

THL on julkaissut ohjeita Suomeen saapuville matkustajille sekä tietoa koronaviruksesta yleensä

Rajavartiolaitos: tiedotteet rajaliikenteestä

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta

Valtioneuvoston kanslia: Hallituksen linjaus koronavirustilanteen hoitamisesta  

koronavirukset