Koronavirusuutiset Espanjassa

Espanja vaatii riskialueilta matkustavilta todistuksen täydestä rokotesarjasta, negatiivisesta koronatestistä tai koronavirustaudin sairastamisesta ja siitä parantumisesta. Kasvomaskin käyttö säilyy pakollisena rajatuissa tilanteissa. Rajoitukset saattavat vaihdella alueittain. Kehotamme seuraamaan paikallisviranomaisten tiedotteita, ulkoministeriön ja suurlähetystön tiedotteita, sosiaalista mediaa ja verkkosivuja. Suomeen matkustettaessa on noudatettava terveysturvallisuustoimia.

 

Espanjaan matkustaminen

Ulkoministeriö suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta matkustaessasi EU- ja Schengen-alueelle. Jos päätät matkustaa, tarkista ajantasaiset korona- ja maahantulorajoitukset Espanjan viranomaisilta. THL suosittelee täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä. (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Varmista matkavakuutuksesi voimassaolo ja vakuutussuojan kattavuus, myös pandemian osalta.

Sähköinen terveystietolomake

Espanjaan lento- tai meriteitse saapuvilta matkustajilta, joilla ei ole esittää virallista EU:n  tai vastaavaa koronarokotetodistusta tai todistusta sairastetusta koronataudista, vaaditaan sähköisen terveystietolomakkeen täyttämistä. Tietoa osoitteessa www.spth.gob.es(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) tai SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH -sovelluksessa(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan). Terveystietolomakkeen täytettyään matkustaja saa QR-koodin, joka tulee esittää lähtöselvityksessä ja maahan saavuttaessa. Lisätietoa Espanjan terveysministeriön sivuilla (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)(englanniksi).

Maahanpääsyn edellytykset riskimaista saapuville

Riskimaat

Espanjaan matkustavien tulee huomioida Espanjan terveysviranomaisten koronaohjeistus Spth-sivuilla(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (englanniksi) ja lainsäädäntö BOE(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (espanjaksi). Espanjan riskimaalista löytyy terveysviranomaisten sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Suomen riskialueet

Jos Espanjan viranomaiset jakavat Suomen riskijaottelussa alueisiin, ne ovat seuraavat(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

 • Helsinki-Uusimaa
 • Etelä-Suomi
 • Pohjois- ja Itä-Suomi
 • Länsi-Suomi
 • Åland.

Helsinki-Uusimaa ei siis tässä jaottelussa kuulu Etelä-Suomeen. 

Jos tulet riskialueen ulkopuolelta, mukana tulee olla matkalippu ja/tai asuinpaikkatodistus(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) todistamaan matkan alkamista alueelta, josta koronatestiä ei vaadita.

Asiakirjat

Jokin seuraavista dokumenteista(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) vaaditaan kaikilta yli 12-vuotiailta matkustajilta (englanti, espanja, saksa tai ranska):

1) Rokotustodistus täydestä koronarokotussarjasta: 1/1 Janssen tai 2/2 Pfizer, 2/2 Moderna tai 2/2 AstraZeneca, kun viimeisestä annoksesta kulunut yli 14 vrk. Vain EMA:n(Linkki toiselle verkkosivustolle) tai WHO:n(Linkki toiselle verkkosivustolle) hyväksymät koronarokotteet. Rokotustodistus on voimassa 270 päivää (9 kk) viimeisestä rokotusannoksesta. Tämän jälkeen tulee ottaa tehosteannos tai muussa tapauksessa rokotustodistus katsotaan vanhentuneeksi. Tällöin tulee ennen matkaa tehdä PCR- tai antigeenitesti.

2) Negatiivinen koronavirustestitodistus, jotka löytyvät Euroopan komission hyväksymältä listalta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan):

 • negatiivinen NAAT-tyyppinen koronavirustesti (enintään 72h vanha PCR, TMA tai vastaava) tai
 • negatiivinen antigeenitesti (enintään 24h vanha RAT).

3) Todistus sairastetusta koronavirustaudista, josta matkustaja on täysin parantunut (todistus voimassa 180 päivää eli 6kk). Lisätietoa esimerkiksi Espanjan teollisuus- ja kauppaministeriön ohjeesta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Lisävaatimukset Kanarialle matkustaville

​​​Kanariansaarille matkustavan, yli 12-vuotiaan henkilön on esitettävä jokin edellä mainituista asiakirjoista myös turistimajoituspaikkaan sisäänkirjauduttaessa. Lisätietoa koronarajoituksista Kanariansaarilla HelloCanaryIslands-sivustolla(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan). Kanarialle matkustavan henkilön tulee myös ladata itselleen Radar Covid -sovellus(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Terveydentilatarkastus Espanjassa

Espanjaan meri- ja lentoteitse saapuvien matkustajien tulee suostua tarkastukseen maahan tullessaan. Matkustajilta mitataan kuume (yli 37,5 astetta) ja tehdään silmämääräinen tarkastus ja ohjataan matkustaja tarvittaessa tarkempaan terveystarkastukseen. Terveystarkastuksen arviosta riippuen matkustaja ohjataan joko lähimpään terveyskeskukseen tai päästetään jatkamaan matkaa.

Espanjan koronasäännöistä vastaavat Espanjan viranomaiset. Lisätietoja: Espanjan suurlähetystö(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) Helsingissä. Suomen suurlähetystö Madridissa ei ole toimivaltainen viranomainen Espanjan maahantuloasioissa, eikä vastaa maahanpääsystä Espanjaan tai lentoyhtiöiden rajoituksista. Suomen suurlähetystö seuraa tilannetta ja tiedottaa mahdollisista muutoksista verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavillaan.

Lennoista

Lentoyhtiöt määrittävät omat koronavaatimuksensa; lisätietoja lentoyhtiöltä tai matkanjärjestäjältä koskien hygienianormeja, maski- ja testipakkoa ja mahdollisia maahantulosäädöksiä. Tietoa Espanjan lentokenttien koronasäännöistä AENA:n sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan). Huomaa, että Espanjan maskipakko on voimassa kaikissa julkisissa tiloissa, myös lentokentillä.

Välilaskumaiden vaatimukset

Tarkistathan myös välilaskumaan mahdolliset rajoitukset ja vaatimukset, koska joidenkin maiden vaatimukset koskevat myös kauttakulkumatkustajia. Lisätietoa kauttakulkumaiden rajoituksista löytyy Re-open EU -sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) tai välilaskumaan maahantuloviranomaisilta.

Rajatarkastukset 

Espanja on luopunut rajatarkastuksista EU- ja Schengen-maiden asukkaille eikä karanteenipakkoa enää ole. 

Espanjan sisäiset alueelliset rajoitukset

Espanjan itsehallintoalueiden rajoitukset(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) löytyvät esimerkiksi RTVE:n sivuilta (espanjaksi). Aluehallinnot voivat päättää liikkumisrajoituksista, kokoontumisrajoituksista, aukioloajoista ja täyttöasteista. Koronapassi on käytössä joillakin alueilla. Rajoitusten rikkomisesta voidaan rangaista. 

Kasvomaskin käyttö Espanjassa

Kasvomaskin käyttö ei enää ole lain mukaan pakollista julkisilla paikoilla. Poikkeuksena ovat tietyt paikat ja tilanteet, kuten julkisen liikenteen kulkuvälineet (ml. taksit ja VTC:t) sekä sosiaali- ja terveysalan tilat kuten terveysasemat, sairaalat, vanhain- ja hoivakodit sekä apteekit. 

Positiivinen koronatestitulos tai oireita Espanjassa ollessasi

Mikäli epäilet sairastuneesi koronavirukseen, soita lähimmälle yleislääkärille tai päivystävälle lääkärille ja kerro oireet. Espanjan terveysministeriön sivuilta löytyvät Espanjan itsehallintoalueiden päivystävät koronapuhelimet(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan). Ota myös yhteys matkavakuutusyhtiöösi, sekä lentoyhtiöösi paluulennon siirtämiseksi, jos paluusi ajankohta on pian.

Suomeen matkustaminen

Suomeen matkustavien tulee huomioida THL:n ohjeistus(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Asiakirjat

Valtioneuvoston 27.1. tekemän päätöksen mukaisesti Suomen ja kaikkien Schengen-maiden välinen sisärajavalvonta päättyy 31.1. Kaikkia matkustajia koskevat kuitenkin tartuntatautilain mukaiset vaatimukset todistusten esittämisestä ja aluehallintoviranomaisten tekemät päätökset pakollisista terveystarkastuksista. Tarvittavat todistukset:

 1. todistus täydestä koronavirusrokotussarjasta*, viimeisestä rokoteannoksesta tulee olla kulunut vähintään 7 vrk. 
 2. todistus 1. rokotteesta* sekä kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista (rinnastetaan täyteen rokotussarjaan, tulee esittää yhdellä todistuksella)
 3.  EU:n digitaalinen koronatodistus alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-taudista.
 4. todistus enintään 72 tuntia ennen Suomeen saapumista tehdyn covid-19-testin negatiivisesta tuloksesta. Testituloksena hyväksytään negatiivinen tulos PCR- tai antigeenitestistä. Tällöin matkustaja ohjataan toiseen koronatestiin myös 3-5 vuorokauden jälkeen.

*Rokotustodistus on voimassa 270 päivää (9 kk) viimeisestä rokotusannoksesta. Tämän jälkeen tulee ottaa tehosteannos tai muussa tapauksessa rokotustodistus katsotaan vanhentuneeksi.

Ellei matkustajalla ole esittää mitään edellisistä, ohjataan hänet maahantulopisteella välittömästi koronatestiin, ja toiseen 3-5 vuorokautta maahantulosta.

Matkustajien on hyvä huomioida, että monet maat sekä liikenneyhtiöt vaativat negatiivista koronatestitulosta, todistusta sairastetusta koronasta tai todistusta koronarokotteen saamisesta maahanpääsyn edellytyksenä. Matkustajien tulee itse selvittää todistuksiin liittyvät vaatimukset kohdemaan viranomaisilta sekä laiva- tai lentoyhtiöiltä.

Kaikille Suomeen saapuville suositellaan ennakkotestiä 48 tuntia ennen Suomeen saapumista sekä kotitestausta maahantulon jälkeen.

 

Lisätietoa Rajavartiolaitoksen sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja terveysturvallisuustoimista THLn(Linkki toiselle verkkosivustolle) verkkosivuilta.

Matkustusilmoitus

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)tekemistä kaikille matkailijoille ja Espanjassa pysyvästi oleskeleville. Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected] (avautuu uuteen ikkunaan).