Espanjan päätökset budjettivajeesta

Hallitus asetti kuluvan vuoden budjettivajetavoitteeksi 5,8 prosenttia aiemman 4,4 prosentin sijaan johtuen vaikeutuneesta taloustilanteesta. Vuoden 2013 tavoite on edelleen 3 prosenttia. Suuri osa säästövelvoitteista lankeaa autonomisille alueille. Espanja katsoo edelleen täyttävänsä EU-velvoitteensa.

Espanjan hallitus asetti 2.3.2012 pidetyssä kokouksessaan tämän vuoden budjettivajetavoitteeksi 5,8 prosenttia aiemman 4,4 prosentin sijaan. Hallitus toteaa, että viime vuoden budjettivajeen yltäessä 8,5 prosenttiin, on vallitsevassa uudessa talouden lamassa tarpeen määritellä uusi vajetavoite.

Talous supistuu

Hallitus arvioi, että maan talous supistuu kuluvana vuonna 1,7 prosenttia. Hallitus pitää arvioita realistisena ja katsoo sen olevan linjassa komission, Espanjan keskuspankin ja kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n arvioiden kanssa. Arvioon vaikuttavat huonontunut kansainvälinen taloustilanne ja budjettivajeen kaventamisen vaikutukset.

Hallitus totesi talouden supistumisen olevan seurausta sisäisen kysynnän arvioidusta laskusta. Investointien arvioidaan myös laskevan. Ulkoisen kysynnän arvioidaan jatkuvan talouden moottorina 2,9 prosentin kasvullaan.

Kuluvan vuoden budjettivajeen kaventamisesta iso osa lankeaa autonomisille alueille, joiden budjettivaje viime vuonna jäi 2,9 prosenttiin. Alueiden on kavennettava vaje kuluvana vuonna 1,5 prosenttiin.

Espanja katsoo täyttävänsä edelleen EU-velvoitteensa

Pääministeri Mariano Rajoy totesi perjantaina 2.3. Eurooppa-neuvoston jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että hallitus ”ei tee ilmoituksia vaan päätöksiä”. Rajoy totesi, että hän ei kertonut päätöksestä muille EU-maille tai komissiolle etukäteen. Hänen mukaansa markkinat arvioivat päätöksiä ja tietävät, että Espanjalla on halua täyttää velvollisuutensa, koska se uskoo budjettitasapainoon.

Rajoy myös totesi EU:n suosituksen olevan vajeen kaventaminen keskimäärin 1,5 prosenttia vuodessa. Hän sanoi myös, että vajetavoite vuodelle 2013 on edelleen 3 prosenttia. Myös valtiovarainministeri Cristóbal Montoro totesi Espanjan edelleen täyttävän EU-velvoitteensa ja sanoi Espanjan jatkavan vajeen kaventamista, sillä se on reformien ohella tarpeen talouden kasvuun saamiseksi.

Hallitus hyväksyi budjetin menokatoksi tälle vuodelle yhteensä 116,295 miljardia euroa. Vähennystä viime vuodesta on 4,7 prosenttia. Tulojen arvioidaan nousevan 119,233 miljardiin euroon.

Työttömyys pahenee

Hallitus arvioi työttömyyden pahenevan kuluvana vuonna 24,3 prosenttiin (tällä hetkellä 22,9 prosenttia). Työttömäksi joutuisi näin tämä vuoden aikana 630.000 ihmistä lisää. Hallitus toteaa työttömyyden olevan pääasiallisen ongelman ja katsoo äskettäin hyväksytyn työmarkkinareformin oikeutetuksi.

Hallitus toteaa edessä olevan vaikean vuoden taloudellisesti ja toivoo hyväksyttyjen rakenteellisten reformien talouden tasapainottamisen ohella helpottavan tilannetta.

Hallitus hyväksyi lisäksi mekanismin, jolla julkishallinnon velka yksityisille palvelujen ja tavaroiden tuottajille pyritään hoitamaan. Hallitus takaa yhteensä 35 miljardin euron edestä luottoja autonomisille alueille ja kunnille, jotta nämä voivat maksaa velkansa.

Uusi budjettitavoite otettiin hyvin vastaan

Toimenpiteen toivotaan auttavan yrityksiä ja piristävän taloutta ja sillä myös saneerataan julkishallinnon tilejä. Velkojayritykset voivat toukokuusta alkaen periä saatavansa, jotka ovat syntyneet ennen tämän vuoden alkua. Autonomisille alueille ja kunnille myönnetään kymmenen vuoden laina, jonka ensimmäiset kaksi vuotta ovat pääomalyhennyksistä vapaat. Vanhimmat velat ja ne yritykset, jotka ovat valmiit antamaan alennusta saatavastaan, ovat etusijalla.

Hallituksen päätös budjettivajetavoitteen muuttamisesta otettiin Espanjassa hyvin vastaan. Suurimman oppositiopuolueen, sosialistien PSOE:n, puheenjohtaja Alfredo Pérez Rubalcaba kiitteli päätöstä ja piti sitä Espanjan kannalta hyvänä.