Utrikesministeriet högtidlighåller 30-årsjubileet för undertecknandet av KSSE:s slutdokument

Pressmeddelande 179/2005
26.5.2005


Slutdokumentet för Konferensen för säkerhet och samarbete i Europa (KSSE) undertecknades i Helsingfors den 1 augusti 1975. KSSE, som år 1995 bytte namn till Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), är fortfarande aktuell i Europa och fortsätter sitt arbete för att främja en fredlig förändring och ökad säkerhet i ett utvidgat Europa. Finland har meddelat sin beredskap att fungera som OSSE:s ordförandeland år 2008. Beslutet fattas vid OSSE:s utrikesministermöte i Ljubljana i december i år.

Utrikesministeriet firar KSSE:s jubileumsår genom utställningar och bokprojekt samt genom att anordna ett jubileumsseminarium.

På basis av den KSSE-utställning som idag den 26 maj öppnas i Ekuddens museum har utrikesministeriet sammanställt en mindre utställning som under 2005 cirkulerar mellan Finlands utrikesrepresentationer. Utställningen öppnas i Washington i juli och flyttar i slutet av månaden till Wien.

På Finlands initiativ utarbetar OSSE-forskningsinstitutet vid Hamburgs universitet en liten bok på engelska som presenterar OSSE:s normuppsättning, verksamhetens utveckling och organisationens aktuella utmaningar. Ministeriet har även beställt en bedömningsrapport om OSSE:s roll och framtid av OSSE-forskningsinstitutet. Rapporten utarbetas med stöd av en internationell expertgrupp och den kommer att vara klar i juli. Utrikesministeriet stöder även en OSSE-bok som utges av Finlands Helsingforskommitté. Helsingforskommittén har sammanställt boken "Inhimillisemmän Euroopan puolesta" (För ett mänskligare Europa), där ett antal skribenter gör en kritisk bedömning av OSSE:s arbete framför allt inom den mänskliga dimensionen. Avsikten är att boken skall utges den 28 juli, dvs. veckan före det egentliga 30-årsjubileet.

På OSSE:s egentliga jubileumsdag den 1 augusti anordnar utrikesministeriet en tillställning vid Finlandiahuset med anledning av undertecknandet av slutdokumentet, där republikens president Tarja Halonen och OSSE:s ordförande, Sloveniens utrikesminister Dimitrij Rupel håller festtal. Därefter hålls en paneldebatt om framtiden för de europeiska och globala säkerhetsfrågorna. Namnen på de fyra deltagarna i panelen fastställs senare.

Närmare upplysningar: Finlands ständiga representant vid OSSE, ambassadör Aleksi Härkönen, tfn +46 1 535 1034, och chefen för utrikesministeriets enhet för civil krishantering Anu Laamanen Ryter, tfn 09 1605 5357











OSSE