Ansökan om pass och identitetskort utomlands

Hur ansöker man om pass och identitetskort

  1. Ansökan måste lämnas in personligen.
  2. Ansökan kan endast behandlas om dina uppgifter i befolkningsdatasystemet är korrekta. En finsk medborgare kan avgiftsfritt kontrollera sina uppgifter i befolkningsdatasystemet en gång om året. För att kontrollera och rätta dina befolkningsuppgifter ta kontakt med den närmaste Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).
  3. Du måste betala passet eller identitetskortet då du lämnar in ansökan.
  4. Pass och identitetskort är i kraft i högst fem år.
  5. Att få ett vanligt pass räcker från två upp till flera veckor. Ett snabbpass får du i allmänhet snabbare, med leveranstiden varierar beroende på till vilket land det ska levereras. Se mer under: Olika pass och expeditionsavgifter utomlands.

Pass och identitetskort kan sökas vid ambassader, generalkonsulat och beskickningar som leds av en utsänd konsul, det vill säga konsulat. Även honorärkonsulaten i Tyskland (Hamburg, Frankfurt am Main) och Spanien  (Barcelona, Malaga, Las Palmas, Torrevieja) kan bevilja pass.

Identitetskort

Ett identitetskort är en handling som du kan använda för att styrka din identitet i olika situationer. Identitetskortet kan också i begränsad utsträckning användas för resor. Den har dessutom ett chip som gör det möjligt att styrka din identitet även i e-tjänster. 

Beskickningarna kan utfärda vanliga och tillfälliga identitetskort. Identitetskort kan också utfärdas till minderåriga med vårdnadshavarens godkännande. 

Beskickningarna kan inte bevilja identitetskort för minderåriga utan vårdnadshavarnas godkännande eller identitetskort för utlänningar.

Från och med den 2 augusti 2021 fogas fingeravtryck till identitetskortet.

Ansökan om pass och identitetskort i Köpenhamn

I Danmark kan du ansöka om pass och identitetskort på Finlands ambassad i Köpenhamn.

Observera att vi endast tar emot kunder med tidsbokning: boka tid för ansökan om pass och andra tjänster(Länk till en annan webbplats.).

Ansökan fylls i på plats. Information om priser för pass och identitetskort. Passet betalas med bankkort (Visa/Mastercard/Maestro) i samband med ansökan. Avgiften uppbärs även vid ett negativt beslut. Det färdiga passet kan även skickas hem till dig per post. Ambassaden uppbär i såfall postkostnaderna på förhand.

Ta med följande dokument om du ska ansöka om pass eller identitetskort

Om du inte kan uppvisa en legitimation som godkänns av myndigheterna måste din identitet utredas.

Leverans av pass och identitetskort

Om du ska resa iväg bör du kontrollera giltighetstiden för ditt pass i god tid. Ta också hänsyn till tiden det tar att ansöka om passet och få det levererat. Det finns möjlighet att få passet levererat snabbare mot en extra avgift, förutsatt att det finns utrymme i den dagliga kvoten för expressleveranser.

Normal leverans: ca 8-12 vardagar
Expressleverans: 3-4 vardagar
Tillfälligt pass: Utfärdas direkt, men enbart av särskilt vägande skäl

Du får ett meddelande via e-post eller sms, när ditt pass eller identitetskort kan hämtas ut. Du kan hämta ut passet/identitetskortet på ambassaden personligen eller be ett ombud med fullmakt att göra det. När du hämtar ut passet ska du legitimera dig med pass eller identitetskort, som utfärdats av en myndighet i Finland. Från och med den 1 januari 2019 är det inte längre möjligt att legitimera sig med körkort vid uthämtning av pass.

Passet eller identitetskortet kan även skickas till dig som ett rekommenderat brev med PostNord. Ambassaden ansvarar inte för PostNords hantering av försändelsen. Fraktavgiften betalas alltid av kunden och utsändningen sker på eget ansvar. Om försändelsen inte kommer fram inom två veckor, ber vi dig kontakta ambassaden. Fraktavgiften till en adress i Danmark är 96 DKK och till en adress i Sverige 140 DKK.

Betalning av pass och andra avgifter

Passavgiften och övriga serviceavgifter betalas på plats med kort eller i förväg genom överföring till ambassadens bankkonto:

Nordea Bank Danmark A/S
Vesterbrogade 8, 0900 København C
DKK-kontonummer: 2191-5905747659
IBAN: DK7320005905747659
SWIFT: NDEADKKK

Om du betalar avgiften till ambassadens bankkonto, ber vi dig visa ett kvitto/bevis på inbetalningen i samband med att du lämnar in din passansökan.