Utrikesminister Haavisto besökte Somalia

Utrikesminister Pekka Haavisto besökte Somalias huvudstad Mogadishu den 7 april. Han träffade Somalias president Hassan Sheikh Mohamud, utrikesminister Abshir Omar Jaman, miljö- och klimatminister Khadija M. Almakhzoumi och internationella aktörer.

På dagordningen stod bland annat Rysslands anfallskrig mot Ukraina, bilaterala relationer, politiska processer och fredsprocesser i Somalia och på Afrikas horn och miljö- och klimatfrågor. På sitt möte kom utrikesminister Haavisto och utrikesminister Abshir Omar Jaman överens om att inleda politiska konsultationer.

”Den somaliska regeringen som valdes i fjol kämpar nu aktivt mot terrorism och genomför samtidigt åtgärder för att vidareutveckla statsbyggnaden. Finland hjälper Somalia att främja demokrati och stabilitet och utrota fattigdom. Jag förmedlade budskapet till statsledningen om vikten av att Somalia står bakom det internationella samfundets ansträngningar för att få ett slut på Rysslands anfallskrig i Ukraina”, säger minister Haavisto.

Under besöket träffade utrikesminister Haavisto också finländare som arbetar i Somalia. ”Många finländska experter och soldater deltar i EU:s och FN:s krishanteringsinsatser i Somalia. Därtill utför den somaliska diasporan i Finland ett väldigt viktigt arbete för att återuppbygga Somalia och främja relationerna mellan våra länder.”

Utrikesminister Haavisto träffade Somalias miljö- och klimatminister Khadija M. Almakhzoumi. Minister Haavisto undertecknade på Finlands vägnar det i början av året utarbetade samförståndsavtalet mellan ländernas miljöministerier. Finland och Somalia kom överens om en närmare dialog för att möta de utmaningar som följer av klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och föroreningar samt för att stärka det nya somaliska miljö- och klimatministeriets kapacitet.

”Klimatförändringarnas konsekvenser är mycket konkreta i Somalia. Den ovanligt långvariga torkan på Afrikans horn har lett till att landet står på gränsen till hungersnöd. Miljö- och klimatpåverkan ökar också konflikter. Det är viktigt att vi hjälper Somalia att finna lösningar på lång sikt, vilka till exempel leder till att en hållbarare markanvändning och bättre levnadsförhållanden.”

Mer information

  • Toni Sandell, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn +358 295 350 748
  • Matleena Virkkunen, ledare för teamet för Afrikas horn, enheten för Afrikas horn och östra Afrika, tfn +358 295 350 745