Minister Skinnari deltar i Världsbanksgruppens årsmöte i Washington

Minister Skinnari deltar i Världsbanksgruppens årsmöte i Washington

Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari deltar i Världsbanksgruppens årsmöte och i ett möte för Internationella valutafondens (IMF) och Världsbankens gemensamma utvecklingskommitté i Washington, Förenta staterna den 17 - 19 oktober.

Minister Skinnari deltar tillsammans med Världsbankens chefsekonom Pinelopi Koujianou Goldberg och Mexikos finansminister Arturo Herrera Gutierrez i ett evenemang som handlar om globala värdekedjor. Grunden för Finlands exportdrivna ekonomi ligger i globala värdekedjor och Finland framhåller ett öppet regelbaserat internationellt handelssystem. 

- Att bära globalt ansvar förutsätter att vi förstår att vår verksamhet har verkningar som sträcker sig långt utanför landets gränser. Ute i världen kan Finland göra en betydelsefull insats genom att driva handelspolitik som förbättrar marknadstillträdet för utvecklingsländernas produkter för att dessa bättre ska kunna integreras i de globala värdekedjorna, säger minister Skinnari.

Under resan kommer minister Skinnari också att träffa Världsbanksgruppens ledning, bland annat generaldirektören för Internationella finansieringsbolaget IFC Philippe Le Houerou, vice generaldirektören med ansvar för utbildning Annette Dixon och vice generaldirektören med ansvar för Afrika Hafez Ghanemi. Under dessa möten framhåller minister Skinnari Finlands roll som klimatfinansiär samt som föregångare inom utvecklingssamarbetet på utbildningsområdet och inom utbildningsexporten.

Världsbanksgruppen är en av världens största finansiärer av hållbar utveckling. Den del som finansierar de fattigaste länderna, Internationella utvecklingsfonden IDA, är en av de viktigaste kanalerna för Finlands utvecklingssamarbete.

Du kan följa mötena på Twitter med hashtaggarna #IMFMeetings och #WBGMeetings.

Före årsmötet besökte minister Skinnari Etiopien tillsammans med republikens president Sauli Niinistö.


Mer information (OBS! Washington: GMT -7 timmar):
Anni Mäkeläinen, attaché, utvecklings- och utrikeshandelsministerns kabinett, tfn +358 50 465 4555 och Satu Santala, avdelningschef, utvecklingspolitiska avdelningen, tfn +358 295 351 815

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].