Minister Lehtomäki till Kina för att främja exporten

Pressmeddelande 261/2004
11.11.2004


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki besöker Kina den 15-23 november. Utöver Peking besöker minister Lehtomäki även Shanghai, Kanton och den särskilda administrativa regionen Hongkong. Temat för ministerns resa är skogs-, energi- och miljösektorerna. I ministerns program ingår även invigningen av Finlands nya generalkonsulat i Kanton.

Med minister Lehtomäki reser en affärsmannadelegation på 33 personer, som i enlighet med resans tema representerar spetsen inom Finlands skogsindustri, energiindustri samt producenter av miljöteknologi och miljötjänster.

"Det finns stora möjligheter till samarbete mellan Finland och Kina. Den fenomenala tillväxten inom Kinas ekonomi innebär även ökade utmaningar vad gäller miljöfrågorna, energiproduktionen och utnyttjandet av naturresurser. Inom dessa områden är de finländska företagen bland de främsta i världen. Möjligheterna att utveckla de kommersiella förbindelserna mellan Finland och Kina är särskilt gynnsamma inom skogssektorn, energiproduktionen samt produktionen av miljöteknologi och miljötjänster", konstaterar minister Lehtomäki.

De finländska företagens totala investeringar i Kina uppgår till ca 3,2 miljarder euro och finländska företag har ca 160 affärsverksamhetsenheter i landet i form av egna företag, samföretag eller agenturer. Antalet finländska företag med verksamhet i Kina ökar kontinuerligt och Kinas betydelse för de finländska företagen är stor. Under resan undertecknas ett avtal om skydd av investeringar mellan Finland och Kina.

"Det finns fortfarande många outforskade områden och utmaningar för finländska företagare i Kina. Kina är världens största enskilda marknad. Landets enorma befolkning och å andra sidan den kontinuerligt ökande levnadsstandarden och köpkraften innebär att den kinesiska marknaden är stor och lockande. Kinasyndromet har också utan skäl förenklats enbart till att finländska företag flyttar sin produktion till Kina. Utöver de lägre produktionskostnaderna är det fråga om oändliga möjligheter för exportörerna av finländska varor och tjänster", beskriver minister Lehtomäki.

Närmare upplysningar: ministerns tjänstemannasekreterare Okko-Pekka Salmimies, tfn 040 735 6545, och utrikessekreterare Juha Pyykkö, tfn 09 160 55669.