Minister Lehtomäki: OECD-mötet även en möjlighet att granska WTO-förhandlingarna

Pressmeddelande 115/2004
12.5.2004


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki deltar i OECD:s ministermöte i Paris den 13-14 maj.

Vid mötet behandlas aktuella frågor inom internationell ekonomi och handel, till exempel den åldrande befolkningens inverkan på den ekonomiska tillväxten och sysselsättningen i OECD-länderna samt situationen beträffande Världshandelsorganisationen WTO:s förhandlingsrunda. OECD-ländernas och tio andra länders ministrar dryftar nuläget och framtiden för Världshandelsorganisationens pågående förhandlingsrunda. EU representeras av kommissionsledamot Pascal Lamy och Förenta staterna av USA:s chefsförhandlare i handelsfrågor Robert B. Zoellick.

”Alla konkreta framsteg inom WTO-förhandlingarna är välkomna”, konstaterar minister Lehtomäki. ”Parismötets tidpunkt är gynnsam, eftersom nya förslag precis lagts fram på förhandlingsbordet, vilket jag tror kommer att påskynda förhandlingarna. Vi har nu en chans att öppna de värsta stenknutarna.”

OECD har nyligen offentliggjort sin nyaste ekonomiska prognos, enligt vilken världsekonomin är stadd i en kraftig och varaktig tillväxt. Tillväxttakten i de stora länderna i Europa tycks emellertid ha blivit på efterkälken. ”En ökad inhemsk efterfrågan är nyckeln till ekonomisk tillväxt. Den större inre marknaden tack vare Europeiska unionens utvidgning ger en god möjlighet till detta”, beskriver minister Lehtomäki.

Avsikten är att man vid Parismötet skall godkänna ett reformpaket för OECD. Organisationen har för närvarande 30 medlemmar och det finns sammanlagt 16 sökande som är intresserade av ett medlemskap. Man ämnar dock inte ännu fatta några beslut om organisationens utvidgning, utan avsikten är att man skall komma överens om de principer som skall iakttas samt om framtida tillvägagångssätt.

OECD-länderna håller även ett särskilt hälsoministermöte i Paris. I detta möte deltar från Finland en delegation ledd av omsorgsminister Liisa Hyssälä. Vid en gemensam middag för hälso- och finansministrarna behandlas särskilt finansieringen av hälsovården, som har blivit ett centralt problem i samtliga OECD-länder.

I likhet med tidigare år hålls i samband med ministermötet även ett till medborgarorganisationer, massmedier och medlemsländernas opinionsbildare riktat forum, under rubriken "Health of Nations".

Närmare upplysningar: ambassadrådet Tarja Reponen, tfn 09 160 55 741, ministerns pressattaché Anna Tonttila, tfn 040 5131 669 samt på webbadress www.oecd.org.(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)















OECD
WTO