Cyperns utrikesminister till Finland

Pressmeddelande 100/2004
23.4.2004


Cyperns utrikesminister George Iacovou besöker Finland onsdagen den 28 april. Som värd för besöket fungerar utrikesminister Erkki Tuomioja. Iacovou träffar även statsminister Matti Vanhanen och riksdagens utrikesutskott.

Precis innan Iacovous Finlandsbesök håller Cypern en folkomröstning om landets återförening. Vid de förhandlingar som fördes den 24-31 mars i Bürgenstock i Schweiz, där även Turkiet och Grekland deltog, kom man inte överens om FN:s plan för återförening av Cypern. FN:s generalsekreterare Kofi Annan offentliggjorde den 31 mars den slutliga avtalstexten för Cyperns återförening. Godkännandet av detta avtal underställs en folkomröstning som hålls den 24 april både på den grekcypriotiska och den turkcypriotiska sidan.

Om röstningsresultatet i landets båda delar är jakande, ansluter sig Cypern den 1 maj till Europeiska unionen i sin helhet. Om endera parten förkastar planen ansluter sig Cypern till EU så, att EU-lagstiftningen endast tillämpas på den grekcypriotiska delen. EU, Förenta staterna och hela det internationella samfundet har vädjat för att cyprioterna skall rösta för en återförening av Cypern.

Iacovou och Tuomioja tar även upp andra aktuella EU-frågor samt Finlands och Cyperns bilaterala relationer. Dessutom diskuterar ministrarna situationen i Mellanöstern och Irak.

Närmare upplysningar: chefen för enheten för Central- och Sydosteuropa Pekka Orpana, utrikesministeriet, tfn 0400 708275.









EU