Kinas utrikesminister Li Zhaoxing till Finland

Pressmeddelande 93/2004
16.4.2004


Utrikesminister Li Zhaoxing från folkrepubliken Kina besöker Finland den 20-21 april. Värd för besöket är utrikesminister Erkki Tuomioja. Under sitt besök träffar Li även republikens president och riksdagens utrikesutskott.

Utrikesministrarna diskuterar bilaterala, regionala och internationella frågor som berör båda parter. Tuomioja informerar Li om Helsingforsprocessen samt om EU:s säkerhetsstrategi. Dessutom utbyter utrikesministrarna åsikter om situationen i Mellanöstern och Irak samt om Taiwan-frågan och utsikterna för Koreahalvön.

Tuomioja och Li diskuterar även Kinas målsättningar för att lindra fattigdomen och främja utvecklingen av en rättsstat på basis av resultaten från Kinas nationella folkkongress som hölls i mars. Finland stöder främjandet av mänskliga rättigheter och rättsstatsprinciperna och samarbetar med Kina på det rättsliga området.

Li Zhaoxing har tidigare fungerat som Kinas ambassadör i FN och Förenta staterna. Från Finland reser Li vidare till Ryssland.

Närmare upplysningar: chefen för Kina-teamet Annikki Arponen, enheten för Asien och Oceanien, utrikesministeriet, tfn 09 160 56409.









utrikes- och säkerhetspolitik