Europeiska människorättsdomstolens avgörande i ett ärende om äganderätten till vissa öar

Pressmeddelande 269/2004
16.11.2004


Europeiska människorättsdomstolen har i ett avgörande i dag fastställt att de ändringssökandes rätt till nyttjande av egendom som garanteras i första tilläggsprotokollet till Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna har kränkts.

De ändringssökande krävde äganderätt eller åtminstone fast besittningsrätt till öar och vattenområden omfattande 27,6 hektar i Ekenäs (Bergö-Högholm).

Människorättsdomstolen höll en muntlig förhandling i ärendet den 14 oktober 2004.

Människorättsdomstolen ansåg att det inte förelåg några skäl att ändra det slutliga nationella avgörandet, enligt vilket de ändringssökande inte hade äganderätt eller fast besittningsrätt beträffande de berörda områdena.

Människorättsdomstolen ansåg emellertid att det sätt som hyresavtalet hävts på inte var godtagbart och att man i detta hänseende brutit mot artikeln i fråga. Staten hade inte heller ersatt de ändringssökande för den skada som orsakats.

Människorättsdomstolen avger ett särskilt avgörande om frågan om ersättning.

Närmare upplysningar: chefen för enheten för människorättsdomstols- och människorättskonventionsärenden Arto Kosonen, utrikesministeriet, tfn 09 16055729

internationell rätt