EU:s utrikesministrar diskuterar strategin för ökad konkurrenskraft och situationen beträffande Kroatien

Statsrådets informationsenhet
Utrikesministeriet

Pressmeddelande 79/2005
11.3.2005





EU:s råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder i Bryssel den 16 och 17 mars. Mötets huvudteman är förberedelserna inför Europeiska rådet i mars samt inledandet av Kroatiens medlemskapsförhandlingar. Utrikesminister Erkki Tuomioja och Europaminister Paula Lehtomäki representerar Finland vid mötet.

Utrikesministrarna förbereder Europeiska rådet, som sammanträder den 22 och 23 mars. Vårmötets huvudteman är översynen av Lissabonstrategin, som syftar till en ökad konkurrenskraft inom EU, efter halva tiden samt förnyandet av stabilitets- och tillväxtpakten. Genom översynen av Lissabonstrategin efter halva tiden försöker man påskynda genomförandet av strategin, som lanserades år 2000, och precisera dess centrala målsättningar. Finland anser det vara motiverat att den förnyade strategin särskilt inriktas på tillväxt och sysselsättning. Förnyandet av stabilitets- och tillväxtpakten har beretts i Ekofinrådet och avsikten är att Europeiska rådet skall komma överens om preciseringarna av pakten. Förslaget till revidering av pakten finslipas fortfarande. Finland har betonat att alla reformer bör främja en ökad politisk trovärdighet för pakten. Andra frågor som Europeiska rådet tar upp är den hållbara utvecklingen och klimatförändringarna.

Avsikten är att utrikesministrarna skall besluta om medlemskapsförhandlingarna med Kroatien kan inledas inom den fastslagna tidtabellen. Europeiska rådet i december 2004 beslutade att Kroatiens medlemskapsförhandlingar inleds den 17 mars 2005 under förutsättning att rådet före det konstaterat att Kroatien samarbetar fullt ut med den internationella krigsförbrytartribunalen för före detta Jugoslavien. Krigsförbrytartribunalens chefsåklagare Carla del Ponte har konstaterat att Kroatien för närvarande inte samarbetar till fullo. Den avgörande frågan är om Kroatien överlämnar den åtalade generalen Ante Gotovina till Haag. Finland anser att Kroatiens fulla samarbete med tribunalen är en förutsättning för att medlemskapsförhandlingarna skall kunna inledas den 17 mars 2005. Dessutom betonar Finland att EU konsekvent skall följa den politik som man gemensamt kommit överens om i fråga om samarbetet med tribunalen och att EU utvärderar Kroatiens samarbete med utgångspunkt i krigsförbrytartribunalens utlåtande.

I anslutning till förhandlingarna om EU:s nya finansiella perspektiv har ordföranden för avsikt att lägga fram en så kallad förhandlingsbox för rådet. Denna box skall utgöra referensramen för de kommande förhandlingarna. Förhandlingsboxen styr och återspeglar de diskussioner som förs, trots att dess innehåll i detta skede fortfarande är rätt asketiskt. Målsättningen är att uppnå en politisk överenskommelse angående beredningen av det finansiella perspektivet vid Europeiska rådet i juni 2005.

Inom yttre förbindelser inleder ministrarna förberedelserna inför toppmötet EU-Ryssland. Avsikten är att toppmötet skall hållas i Moskva den 10 maj. Rådet diskuterar även situationen i Mellanöstern, särskilt Libanon. Beredningen av den europeiska grannskapspolitiken fortsätter, och avsikten är att inleda utarbetandet av handlingsplanerna med de sydkaukasiska länderna Armenien, Azerbajdzjan och Georgien. Dessutom har man för avsikt att inleda förhandlingar om utarbetande av handlingsplaner med Egypten och Libanon.

Rådet bereder dessutom EU:s ståndpunkter till årets session för FN:s kommission för mänskliga rättigheter, som inleds den 14 mars. Finland inleder nu sitt treåriga medlemskap i FN:s kommission för mänskliga rättigheter.

Inom yttre förbindelser behandlas dessutom situationen i Sudan samt beredningen av den nya förordningen om EU:s allmänna tullpreferenssystem.

Närmare upplysningar: understatssekreteraren för EU-ärenden Jari Luoto, statsrådets EU-sekretariat, tfn (09) 1602 2182, och ambassadrådet Anne Huhtamäki, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 6097















EU