EU:s utrikesministermöte behandlar beredningen av toppmötet mellan EU och Ryssland

Statsrådets informationsenhet
Utrikesministeriet

Pressmeddelande 131/2004
23.4.2004





EU:s råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder den 26 och 27 april i Luxemburg. Finlands representanter vid mötet är utrikesminister Erkki Tuomioja och utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki.

Rådet bereder toppmötet mellan EU och Ryssland, som kommer att hållas den 21 maj i Moskva. Före det håller EU:s och Rysslands ständiga partnerskapsråd ett möte i Luxemburg den 27 april.

Dessutom behandlar rådet EU:s externa bistånd och utveckling. Frågor som tas upp är konferensen för utvecklingsfinansiering i Monterrey och uppföljningen av Europeiska rådets åtaganden i Barcelona. Kommissionens uppföljningsrapport läggs fram för rådet. Rapporten innehåller en analys om hur åtagandena fullgjorts samt rekommendationer för fortsatta åtgärder. För första gången ingår även utvecklingsbiståndet från de nya medlemsstaterna som ansluter sig den 1 maj. Medelvärdet för de tjugofem EU-medlemsstaternas offentliga utvecklingsbistånd år 2006 är uppskattningsvis 0,42 procent av bruttonationalinkomsten. Denna siffra överstiger det åtagande på 0,39 procent av bruttonationalinkomsten som ingicks vid Europeiska rådet i Barcelona.

Angående utvecklingsfrågor behandlar rådet även uppnåendet av utvecklingsmålen i FN:s millenniedeklaration. Rådet bereder EU:s rapportering för FN:s uppföljningsmöte år 2005.

Rådet behandlar även en lägesöversikt över situationen på västra Balkan. Situationen i Kosovo är fortfarande spänd efter oroligheterna i mitten av mars. Kommissionens utlåtande om Kroatiens ansökan om EU-medlemskap offentliggjordes den 20 april. Kommissionen redogör för sitt utlåtande inför rådet.

Inom yttre förbindelser tar man dessutom upp bland annat förberedelserna inför överföringen av ledningen för krishanteringsinsatsen i Bosnien-Hercegovina till EU i slutet av 2004. Man tar även upp situationen i Mellanöstern, relationerna mellan EU och Kina, relationerna mellan EU och Afrika, en lägesöversikt över WTO-förhandlingarna och beredningen av internationella utvecklingskonferenser.

Ordföranden har även för avsikt att redogöra för medlemsstaterna om de praktiska arrangemangen för arbetet i regeringskonferensen. Avsikten är inte att man skall föra några förhandlingar om innehållsfrågor. Europeiska rådet i mars konstaterade att man bör nå samförstånd om grundlagsfördraget vid Europeiska rådet i juni. Finland anser att förhandlingarna inom regeringskonferensen bör vara så öppna som möjligt och att alla medlemsstater bör visa ett äkta engagemang för dem. Beredningen bör vara noggrann och man bör komma överens om så många frågor som möjligt redan innan Europeiska rådet i juni, så att man når ett bra och balanserat slutresultat.

Kommissionsledamot Günter Verheugen, som ansvarar för utvidgningen, redogör för de brister man kunnat konstatera i de tio kommande medlemsstaternas förberedelser inför anslutningen och för kommissionens åtgärder för att avhjälpa dessa. Finland har noggrant följt förberedelserna inför anslutningen och anser att länderna har gjort goda framsteg. Finland har betonat betydelsen av att den inre marknaden fungerar störningsfritt samt att livsmedelssäkerhetens höga nivå bibehålls även i ett utvidgat EU.

Rådet diskuterar även Cypernfrågan med utgångspunkt i resultatet från folkomröstningen den 24 april. Finlands målsättning är att man skall finna en lösning med hjälp av FN:s generalsekreterare Kofi Annans plan innan Cypern ansluter sig till EU den 1 maj.

Närmare upplysningar: överinspektör Nina Hyvärinen, statsrådets EU-sekretariat, tfn (09) 1602 2120, och biträdande avdelningschef Ritva Koukku-Ronde, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5390 eller 040 830 4868.



















EU