Passin tai henkilökortin hakeminen ulkomailla

Näin haet passia ja henkilökorttia

  1. Jätä hakemus henkilökohtaisesti.
  2. Huolehdi itse siitä, että tietosi väestötietojärjestelmässä ovat ajan tasalla. Suomen kansalainen voi tarkistaa väestörekisteritietonsa kerran vuodessa maksutta. Korjaa ja tarkista tiedot Digi- ja väestötietovirastoon(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).
  3. Tarkista passin tai henkilökortin hinta ja maksutapa palveluhinnastosta. 
  4. Passin ja henkilökortin voimassaoloaika on enintään 5 vuotta.
  5. Tavallisen passin saaminen kestää yhdestä viikosta useampaan viikkoon. Pikapassin saat yleensä nopeammin, mutta niidenkin toimitusajat vaihtelevat maasta riippuen. Katso lisää passityypeistä: Passityypit ja käsittelymaksut ulkomailla.
  6. Todista henkilöllisyytesi passilla tai henkilökortilla.

Myöntöpisteet

Passin ja henkilökortin voivat myöntää suurlähetystöt, pääkonsulaatit ja konsulaatit eli lähetetyn konsulin johtamat edustustot.

Kunniakonsulaatit eivät yleensä myönnä passeja ja henkilökortteja. Ainoastaan Saksassa Hampuri ja Frankfurt am Main sekä Espanjassa Barcelona, Malaga, Las Palmas ja Torrevieja myöntävät passeja ja henkilökortteja.

Henkilökortti

Henkilökortti on asiakirja, jolla voit todistaa henkilöllisyytesi erilaisissa asiointitilanteissa. Sitä voi käyttää rajoitetusti myös matkustamiseen, ja siinä on verkkoasioinnin mahdollistava siru. 

Edustustot voivat myöntää tavallisia ja tilapäisiä henkilökortteja. Henkilökortti voidaan myöntää myös alaikäiselle huoltajien suostumuksella.

Edustustoista ei voi hakea ilman huoltajien suostumusta myönnettäviä alaikäisen henkilökortteja tai ulkomaalaisen henkilökortteja.

Henkilökorttiin liitetään 2.8. 2021 alkaen sormenjäljet.

Passin tai henkilökortin hakeminen Tanskassa

Tanskassa passia ja henkilökorttia voi hakea Suomen suurlähetystössä Kööpenhaminassa. 

Huomioithan, että otamme asiakkaita vastaan vain ajanvarauksen perusteella. Voit itse varata ajan(Linkki toiselle web-sivustolle.) konsulaatista passin hakemista ja muita palveluita varten.

Passihakemus täytetään paikan päällä. Lisätietoa passien ja henkilökorttien hinnoista (avautuu uuteen ikkunaan). Maksa passi hakemusta jättäessäsi pankkikortilla (Visa/Mastercard/Maestro). Sinulta peritään maksu myös kielteisestä päätöksestä. Valmis passi voidaan pyynnöstä myös postittaa, jolloin edustusto perii postitettavasta passista postikulut etukäteen.

Ota mukaan passi- tai henkilökorttihakemusta varten:

Mikäli passin hakijalla ei ole viranomaisen hyväksymiä henkilöllisyyttä osoittavia asiakirjoja, selvitetään henkilöllisyys tutkinnallisin keinoin.

Passin ja henkilökortin toimitus

Matkalle lähtiessä sinun kannattaa hyvissä ajoin tarkistaa passisi voimassaolo. Ota myös huomioon aika, joka on varattava asiointiin ja toimitukseen. Passin voi saada lisämaksusta nopeutetusti, mikäli pikatoimituksen valtakunnallisessa päiväkiintiössä on tilaa.

Normaalitoimitus: Toimitusaika noin 8-12 arkipäivää
Pikatoimitus: 3-4 arkipäivää
Väliaikainen passi: Annetaan mukaan, mutta myönnetään vain erityisen painavista syistä

Saat ilmoituksen sähköpostitse tai tekstiviestinä, kun passi/henkilökortti on noudettavissa. Voit noutaa passin/henkilökortin suurlähetystöstä tai valtuuttaa toisen henkilön noutamaan sen puolestasi. Valmista passia noutaessasi sinun on todistettava henkilöllisyytesi joko Suomen viranomaisen myöntämällä passilla tai henkilökortilla. 1.1.2019 alkaen ajokortti ei kelpaa henkilöllisyyden osoittamiseen passia noudettaessa.

Passi tai henkilökortti voidaan myös lähettää sinulle kirjattuna kirjeenä PostNordin välityksellä.  Edustusto ei ota vastuuta PostNordin toiminnasta ja postitus tapahtuu aina asiakkaan kustantamana ja asiakkaan vastuulla. Jos toimitusta ei kuulu kahden viikon sisällä, pyydämme ottamaan yhteyttä edustustoon. Toimitusmaksu Tanskassa sijaitsevaan osoitteeseen on 96 DKK ja Ruotsissa sijaitsevaan osoitteeseen 140 DKK.

Passimaksun ja muiden palvelumaksujen maksaminen

Passimaksut ja muita palveluita (avautuu uuteen ikkunaan) koskevat maksut maksetaan paikan päällä maksukortilla tai etukäteen suurlähetystön pankkitilille: 

Nordea Bank Danmark A/S
Vesterbrogade 8, 0900 København C
DKK-tili: 2191-5905747659
IBAN: DK7320005905747659
SWIFT: NDEADKKK

Etukäteismaksusta suurlähetystön pankkitilille tulee esittää tosite passihakemusta jätettäessä.