Danmarks och Finland utrikesministrar betonade det nordiska samarbetets betydelse

Villy Søvndal som nyligen tillträdde som utrikesminister i Danmark (t.h.) och utrikesminister Tuomioja träffades i Helsingfors den 10 november. Bild: Eero Kuosmanen.Villy Søvndal som nyligen tillträdde som utrikesminister i Danmark (t.h.) och utrikesminister Tuomioja träffades i Helsingfors den 10 november. Bild: Eero Kuosmanen.

EU-frågor och det nordiska samarbetet stod på agendan då Danmarks utrikesminister Villy Søvndal och utrikesminister Erkki Tuomioja träffades i Helsingfors den 10 november. Under sitt första möte tillsammans diskuterade Søvndal och Tuomioja också situationen i Nordafrika och Mellanöstern.

De båda ministrarna lyfte under presskonferensen fram det nordiska samarbetets betydelse. Minister Tuomioja önskade en allt starkare gemensam insats i internationella ärenden. Också minister Søvndal betonade vikten av att de nordiska länderna för fram sina gemensamma åsikter i internationella sammanhang.

Som ett konkret exempel på det nordiska samarbetet nämnde minister Tuomioja utrikesrepresentationen. Detta samarbete diskuterades också då de nordiska utrikesministrarna träffades i Köpenhamn förra veckan.

Danmark, som fick ny regering för en dryg månad sedan, tar över ordförandeskapet för EU från och med ingången av 2012, och ministrarna gick igenom unionens kommande dagordning. Minister Søvndal konstaterade att Danmark tar över ordförandeskapet i en ekonomiskt svår situation, men framförde sin förhoppning om att man trots det ska kunna finna nödvändiga kompromisser.