ökat nordiskt utrikes- och säkerhetspolitiskt samarbete

De nordiska utrikesministrarna mottog Stoltenbergs rapport i Oslo den 9 februari. Foto: Per Thrana De nordiska utrikesministrarna diskuterade vid ett möte i Oslo i dag den 9 februari hur det nordiska utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet kan utvecklas.

Ministrarna mottog vid mötet en oberoende rapport som Norges före detta försvars- och utrikesminister Thorvald Stoltenberg utarbetat om samarbetet. Stoltenberg fick vid ett nordiskt utrikesministermöte i juni 2008 i uppdrag att utreda hur det nordiska utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet kan utvecklas under de kommande 10-15 Åren.

En nordisk arbetsgrupp pÅ hög nivÅ bistod Stoltenberg. Finländska medlemmar i arbetsgruppen var före detta riksdagsledamoten, forskaren Ulla Anttila och professor Tuomas Forsberg.

Stoltenbergs rapport innehÅller rekommendationer om nordiskt utrikes- och säkerhetspolitiskt samarbete, och de kommer formellt att behandlas vid ett nordiskt utrikesministermöte i Reykjavik i april.

Utrikesminister Alexander Stubb välkomnar Stoltenbergs rapport och anser att den är ett värdefullt bidrag till diskussionen om ökat nordiskt samarbete.

Vikten av nordiskt samarbete inom utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken betonas ocksÅ i den färska finländska säkerhets- och försvarspolitiska redogörelsen.

Mötet i Oslo behandlade dessutom Mellanöstern, Sri Lanka, Afghanistan och nordiskt FN-samarbete.

Rapporten pÅ engelska (2,34 Mbyte) (Öppnar nytt fönster)
Rapporten pÅ norska (2,28 Mbyte) (Öppnar nytt fönster)
Inofficiell finsk översättning av rapporten (190 Kbyte) (Öppnar nytt fönster)

 

 

nordiskt samarbete