Kiina: matkustustiedote
Turvallisuustaso
Noudata tavanomaista varovaisuuttaUM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia
Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.
Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Yleinen turvallisuustilanne
Kiina on yleisesti ottaen turvallinen maa. Paikallisviranomaisten määräykset saattavat kuitenkin muuttua nopeasti. Seuraa viranomaisten tiedotusta ja noudata heidän antamia ohjeita ja määräyksiä.
Terrori-iskujen mahdollisuus on olemassa.
Tarvitset erityisluvan matkustaaksesi Tiibetin autonomiselle alueelle. Muitakin alueellisia matkustusrajoituksia saattaa esiintyä.
Kiinassa ei saa osallistua mielenosoituksiin ilman viranomaisten lupaa. Älä seuraa läheltä väkijoukkojen kokoontumisia tai mielenosoituksia.
Kiinassa ei ole yleistä hätänumeroa, vaan poliisi, palokunta ja ambulanssi hälytetään kukin eri numerosta. Palvelu on ainoastaan kiinaksi:
Poliisi 110
Palokunta 119
Ambulanssi 120
Pekingissä toimii erillinen, ympärivuorokautinen englanninkielinen palvelu, jonne voit olla yhteydessä hätätapauksessa: +86 (0)10 84015300 (Exit-Entry Administration Bureau of Peking Public Security Bureau).
Rikollisuus
Erilaisia huijausyrityksiä, varkauksia ja uhkailuja väkivallalla mm. riitatilanteissa saattaa esiintyä.
EU-maiden edustustojen tietoon on tullut tapauksia, joissa matka epävirallisen taksin tai riksan kyydissä tai kutsu teemaistajaisiin, hierontaan, yökerhoon tai baariin on johtanut väkivallalla uhkailuun, kiristykseen, huomattavien summien veloitukseen henkilön luottokortilta tai jopa pahoinpitelyyn monen henkilön voimin. Pekingissä erityisesti Tiananmenin aukion ympäristössä ja Wangfujing-ostoskadulla kannattaa välttää englantia puhuvia nuoria henkilöitä, jotka kutsuvat taidenäyttelyihin tai teehuoneisiin. Shanghaissa huijaukset ja ryöstöt ovat yleisimpiä turistien suosimilla alueilla kuten People's Square, Bund-rantakatu ja Nanjing East Road -ostoskatu.
Edustustojen tietoon on tullut rahahuijauksia, joissa taksikuljettaja on väittänyt saaneensa väärennetyn 100 tai 50 renminbin setelin, ja pyrkii palauttamaan sen antaen asiakkaalle väärennetyn setelin. Mikäli käytössäsi on kiinalainen puhelin ja kiinalaiset maksusovellukset, on suositeltavaa käyttää taksisovelluksia. Taksisovellukset, kuten Didi ovat yleisesti luotettavia ja helppoja käyttää. Edustustojen tietoon on myös tullut tapauksia, joissa turistialueiden liepeillä odottavat taksit ovat toisinaan säätäneet taksamittarinsa pyörimään normaalia nopeammin tai mittaria ei ole lainkaan. Tiedossa on myös tapauksia, joissa pankkiautomaatista on saatu väärennettyjä seteleitä. Tasku- ja laukkuvarkauksia tehdään useimmiten turistien suosimilla ostosalueilla, kahviloissa ja joukkoliikennevälineissä.
Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista, viisumista tai oleskeluluvasta ja lentolipuista. Ota kopiot myös luottokorteista. Säilytä alkuperäisiä asiakirjoja tallelokerossa tai muussa turvallisessa paikassa.
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Voit hakea Suomen Pekingin- tai Shanghain-edustustoista väliaikaista passia kotiin paluuta varten. Kiinan viranomaiset (Exit-Entry Administration/Local Public Security Bureau) vaativat, että Kiinan viisumi/oleskelulupa siirretään uuteen passiin. Varaa uuden passin saatuasi viisumin/oleskeluluvan hakuprosessiin aikaa noin 7-10 päivää.
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.
Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.
Liikenne
Liikenne on matkailijan suurin turvallisuusriski Kiinassa. Liikennekulttuuri poikkeaa huomattavasti suomalaisesta. Liikenne on kaoottista, arvaamatonta ja ruuhkautuu helposti.
Ole varovainen etenkin kun liikut kävellen. Jalankulkijoita ei paljoa väistellä. Äänettömiä sähkömopoja on vaikea havaita, ja ne saattavat ajaa myös normaalin liikenteen ajosuunnan vastaisesti ja jalkakäytävillä. Mikäli ei ole erillisellä liikennevalolla merkitty, saa Kiinassa risteyksissä ajoneuvot kääntyä aina oikealle oli liikennevalo punainen tai vihreä. Tällöin ei myöskään välttämättä väistetä suojatiellä liikkujia.
Käytä vain virallisia takseja, jotka ovat selvästi merkittyjä ja joilla on taksikohtainen tunnusnumero sekä taksamittari. Kiinaksi kirjoitettu osoite on hyvä olla mukana.
Varmista, että sinulla on voimassa oleva liikennevakuutus kun vuokraat tai lainaat kulkuneuvon.
Luonnonolot
Merkittävä osa Kiinasta sijaitsee seismisellä alueella. Maanjäristyksiä on ajoittain eri puolilla maata. Useimmat niistä tapahtuvat maan länsi- ja lounaisosien vuoristoisilla alueilla (mukaan lukien Sichuanin, Xinjiangin ja Yunnanin alue).
Touko-marraskuussa esiintyy etelä- ja kaakkoisrannikolla taifuuneja sekä eri puolilla maata tulvia ja maanvyöryjä aiheuttavia rankkasateita. Seuraa säätilannetta tiedotusvälineistä ja noudata Kiinan viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä.
Kiinan ilmatieteen laitos (englanniksi): http://www.cma.gov.cn/en(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Terveys
Pidä huolta käsihygieniasta. Kiinassa on korkea hengitystieinfektioiden esiintyvyys.
Länsimaiden tasoiset hoitotoimenpiteet ovat hyvin kalliita ja niitä tehdään pääasiassa yksityissairaaloissa. Selvitä matkavakuutusyhtiöltäsi ehdot ja yhteistyösairaalat. Sairaalaan suositellaan hakeutumista vain, jos oireet ovat vakavat.
Kiina kuuluu alueeseen, jolla terveysviranomaiset varautuvat muun muassa lintuinfluenssan ja enterorokon ehkäisyyn. Vältä toreja joilla myydään eläviä eläimiä. Niiltä on löytynyt muun muassa lintuinfluenssaviruksia.
Ilmanlaatu on ajoittain erittäin huono ja saattaa aiheuttaa terveysongelmia. Paikalliset viranomaiset tiedottavat tilanteesta ja voivat kehottaa välttämään ulkona liikkumista. Seuraa tilannetta paikallisten viranomaisten, suomalaisten asiantuntijatahojen ja tiedotusvälineiden antamien tietojen ja arvioiden pohjalta:
- Air Quality Index China (englanniksi): http://aqicn.org(Linkki toiselle web-sivustolle.)
- Suomen ilmatieteen laitos: http://ilmatieteenlaitos.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Löydät ne seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maan lait ja käytännöt
Lain mukaan ulkomaalaisten täytyy rekisteröityä asuinpaikkaa lähinnä olevalla poliisiasemalla kun he saapuvat maahan. Määräaika rekisteröitymiselle on kaupungeissa 24 tuntia ja maaseudulla 72 tuntia. Jos majoitut hotellissa, hoitaa hotelli rekisteröinnin.
Lain mukaan ulkomaalaisen on kannettava mukanaan passia, mutta käytännössä passin ja viisumin tai oleskeluluvan paperikopio tai valokuva puhelimessa on ollut riittävä.
Kiina ei tunnusta kaksoiskansalaisuutta. Se rajoittaa joidenkin konsulipalvelujen antamista henkilöille, joilla on sekä Suomen että Kiinan kansalaisuus.
Kiinassa internetin käyttö on rajoitettua. Pääsy useisiin länsimaisiin internet-sivustoihin, sosiaaliseen mediaan ja sähköpostipalveluihin on estetty (esim. Google, Gmail, Twitter, YouTube, Facebook, WhatsApp ja Instagram). Kiinassa prepaid-liittymää ei voi hankkia ilman passin esittämistä. Kiinalaisilla matkapuhelinliittymillä ei yleensä voi soittaa ulkomaille ilman erillisen lisäpalvelun hankkimista.
Älä jätä päätelaitteita tai tärkeitä asiakirjoja valvomatta.
Prostituutio on Kiinassa rikos. Sekä seksuaalipalvelujen ostaminen että myyminen on kiellettyä.
Huumeiden hallussapito ja käyttö on laitonta. Myös khat (qat) luokitellaan huumausaineeksi. Pekingissä ja Shanghaissa on tehty huumeratsioita ulkomaalaisten suosimiin baareihin. Huumausainerikkomuksista seuraa ankara rangaistus, jopa kuolemantuomio.
Kiinassa ei tunnusteta virallisesti samaa sukupuolta olevien välisiä suhteita.
Sotilaskohteiden valokuvaaminen on kielletty.
Uhkapeli Manner-Kiinassa on kiellettyä.
Tuli- ja teräaseiden hallussapito on kielletty.
Kiinan tullilainsäädäntö: Kiinan tullilaitoksen englanninkieliset verkkosivut http://english.customs.gov.cn/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maahantulosäännökset
Suomalaiset tarvitsevat viisumin matkustaessaan Kiinaan. Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset hyvissä ajoin ennen matkaa Kiinan viranomaisilta.
Lisätietoja:
- Kiinan valtioneuvosto (englanniksi) http://english.www.gov.cn/services/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
- Kiinan Helsingin-suurlähetystö: http://fi.china-embassy.gov.cn/eng/lsfw/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Kiinan maahantuloasioista vastaava viranomaistaho:
Ministry of Public Security, Exit and Entry Administration Public Security Bureau.
Kiinankieliset sivut https://www.mps.gov.cn/, puh. +86-(0)-10-8402 0101 (englanninkielinen palvelu numerolla 3).
UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.
Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Yhteystiedot
Pekingin-suurlähetystö
No. 8 Xinyuan South Road
100027 BEIJING
CHINA
Shanghain-pääkonsulaatti
25 th floor
1168 Nanjing Xi Lu
200041 SHANGHAI
CHINA
http://www.facebook.com/consulategeneraloffinlandinshanghai(Linkki toiselle web-sivustolle.)
http://www.weibo.com/thisisFINLAND(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://weibo.com/finlandinchina(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://www.instagram.com/finlandinshanghai/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].